Nejste přihlášen/a.
Neházejte flintu do žita. Určitě novou práci rychle seženete. Když jste při denním studiu zvládl hlavní pracovní poměr, na to každý nemá. Je určitě lepší nastoupit po škole hned do pracovního procesu, než se registrovat. Zaměstnavatel na Vás bude lépe pohlížet po škole s praxí, než když se budete o pozici ucházet z PÚ.
Samozřejmě, pokud po ukončení studia nastoupíte do evidence ÚP a doložíte během posledních dvou let, že máte odpracováno (a důchodově poj. od zaměstnavatele) 12 měsíců, tak máte nárok na vyplácení podpory v nezaměstnanosti.
Dobrý den, ještě se zkusim zeptat znovu tady, ať nezakládám nové téma.
Po dovršení věku 26 let zaniká nárok na sirotčí důchod. Chápu správně, že když je mi nyní 25 a za pár měsícu mi bude 26, tak dnem narozenin už nebudu mít nárok na důchod? Bavil jsem se dnes s kolegou a ten říkal, že to je do 27 let /tzn. 26 let a 11 měsíců nároku/, tak jestli mi něco neuteklo nebo je to hloupost. Děkuji za odpověd.
Sirotčí důchod je druh pozůstalostního důchodu, na který má nárok, za podmínek stanovených zákonem, nezaopatřené dítě, a to jak nezletilé, tak i zletilé, mladší 26 let.
Z tohoto jasně vyplývá, že nárok na sirotčí se ztrácí dovršením 26. roku.
Jako student denního studia nemůžete být veden na úřadu práce, můžete zažádat o jiný typ sociálních dávek (ale tohle téma neznám). Po skončení studia se můžete na ÚP přihlásit, započítává se pojistná doba za poslední dva roky, která musí být alespoň 1 rok. Do pojistné dony se počítá i denní studium před 26. rokem. Výši ale nevím. Rozhodně spíš doporučuju sehnat si tu práci i za cenu nějakého složitějšího dojíždění nebo přestěhování.
To už je několikátá odpověď, v níž tvrdíte něco, co není pravda.
Prosím o odkazy na zahrnutí studia do doby důchodového pojištění pro účel podpory v nezaměstnanosti
a ohledně nemožnosti evidence studenta na ÚP.
Máte pravdu, náhradní doba se započítává jen při výpočtu důchodů. Kde jsem ještě tvrdil, co není pravda?
"pletiplot", máte pravdu jedině v tom, že student řádného denního studia nemůže být v evidenci ÚP, jinak v tom nemáte jasno. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.