Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobrovolné soc. pojištění

Od: hankas® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den

Od 1. 1. 2012 je účast na dobrovolném důchodovém pojištění možná nejdéle do dne, který bezprostředně předchází dni vzniku nároku na starobní důchod.

Takže pokud tomu dobře rozumím,nemohu si platit dobrovolné soc. pojištění,když už mám odpracované roky a mám důchodový věk? Mohu přece pracovat do 65 let, takže bych si mohla ještě (a chtěla ) doplácet soc.poj. sama.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, rozumíte tomu dobře. Za dobu ode dne nároku na starobní důchod už si nelze platit dobrovolné důchodové pojištění. Ale můžete brát důchod a přitom pracovat.

Osobně bych neviděla žádnou výhodu v tom, platit cokoli do systému, když se mi to už nikdy nemůže vrátit, a zvlášť v době, kdy už mám nárok ze systému čerpat. Samozřejmě neznám Vaše pohnutky, odpovídám obecně.

hodnocení

Právě, že pracovat už se mi nechce, tak jsem si naivně myslela, že bych byla doma a paltila si soc. pojištění, aby se mi zvedl starobní důchod. :)

Uvědomte si, že byste platila (kdyby to šlo) cca 1900 měsíčně, a zvýšení důchodu (pokud by k nějakému došlo) by bylo naprosto minimální. Nevyplatí se to. Doplatit si důchodovým pojištěním se hodí jen chybějící dobu, aby vůbec nárok na důchod vznikl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]