Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem bezdomovec, mám platit za popelnice?

Od: lucieha odpovědí: 12 změna:

Dobrý den chtěla bych zjistit jak to mám s poplatkama za popelnice. Momentálně mám trvalé bydliště na městském úřadě, tím pádem jsem bezdomovec, nepobírám žádné sociální příplatky a ani podporu v nezaměstnanosti, nejsem ani zaměstnaná. Když jsem tedy bezdomovec vedený na MěÚ platím taky za odpad? Díky za ryché odpovědi, které očekávám.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Požádejte o prominutí poplatku,, jinak musíte platit.

lucieha
hodnocení

To jde aby mi to prominuli? A kde bych o to měla požádat?

Tam kde to máte platit. Já chodím každý rok, s dokladem o prominutí poplatku za jednoho člena rodiny. Na magistrátě Vám to poví přesně.

lucieha
hodnocení

milancukrar : mockrát Vám děkuji pane

Není zač, a přeji Vám, aby se situace vylepšila.

martina30*

Já to tedy nebudu tvrdit,ale pokud je někdo na magistrátě hlášen,tak za popelnice neplatí.Mám známého a ten je na magistrátě a neplatí.*nevi*,ale jak tak vidím,pokud se dostane tazatel na internet,tak asi nebude moc velký bezdomovec

doplněno 27.08.09 19:30:

Já jen co jsem slyšela,tak se schválně hlásí a poplatky nemusí platit.Dělají to i podnikatelé.Tím pádem nikde nebydlí nic nemají a pokud někomu něco dluží ,tak na nich nikdo nic nevymůže.(to jen ,tak bokem jak se to dělá)

Martino, já taky za to nedám ruku do ohně, páč každé město si to dělá po svém. Ale logicky proč by neměl platit. Nechám se přihlísit na obec a nemusím platit.

O tom internetu mě to taky napadlo, ale nechtěl jsem dráždit. Páč to klidně může být od přítele...

martin1979*

No, abych se taky vyjádřil k této diskuzi, moje přítelkyně má trvalé bydliště rovněž na Městském úřadě a to ještě k tomu v jiném městě, kde žila dřív. A je to z toho důvodu, protože se rozvedla a byt prodali, nechtěla si hlásit trvalé bydliště k rodičům, tak se přihlásila na Mšstský úřad. Potom jsme se seznámili a ona začla bydlet u mě. Rozhodně není žádný bezdomovec, ač to tak z jiného hlediska vypadá :D A abych se vyjádřil k těm popelnicím, tak je šla zaplatit v onom městě, ale nikdo po ni nic nechtěl, tudíž to platím pouze já a ona ne. Ale jak říká kolega, každé města a každá úřednice si to asi dělá po svém...

lidka*
hodnocení

0x

Pokud je ve městě vybírán místní poplatek za odpad, tak je povinnost hradit poplatek v místě trvalého pobytu. Předpokládám, že nejste bezdomovkyně, pouze bydlíte tam, kde se nemůžete k trvalému pobytu přihlásit. Nebo Vás z trvalého pobytu odhlásili rodiče, majitel bytu, kde jste již nebydlela a nebo skončilo právo nájmu. Úhrada poplatku není pouze za používání popelnice, ale i odpadkových košů, sběrného dvora a i likvidaci nepovolených skládek a úklid ve městě. Takže není podstatné, že nepobíráte sociální dávky atd, ale že fakticky odpad tvoří každý občan - i bezdomovec. Šanci bych viděla pouze v případě, kdy bydlíte v podnájmu a majitel má zaplacenou popelnici z důvodu podnikání - pronájmu. Ale bude záležet na rozhodnutí MěÚ. Takže buď svou otázku ještě upřesněte a nebo se spokojíte s našimi odpověďmi. Podle mé praxe MěÚ může prominout poplatek v případě dlouhodobého pobytu v cizině, nebo v léčebném zařízení a nebo je i šance na základě čestného prohlášení, že se občan nezdržuje v trvalém bydlišti a hradí poplatek v jiném městě (doklad o platbě). Ale je to skutečně na zvážení odpovědného pracovníka a následně na vedení města. Hezký večer! *klik*

moxa*

Platí za popelnici i děti?

martina30*

Za každé narozené dítě se platí.Pokud je 5 dětí platí se za 5 atd.

lidka*

Moxo, také to záleží na obci, jaké úlevy do vyhlášky promítne. V některých městech se to právě týká dětí, že se třeba neplatí za více než tři děcka. Ale to velice komplikovalo program místních poplatků a způsobovalo to chybovost v údajích. Doufám, že za tu dobu, co se poplatky vybírají, tak jsou už i programy přesnější. Ale to zase zvýhodňovalo určitou skupinu občanů, u kterých bylo vymáhání poplatků stejně na denním pořádku. Myslím, že vedení obce by našlo jiné způsoby, jak podpořit rodiny s dětmi - dostatek míst ve školkách, vytváření pracovních míst pro rodiče a samozřejmě i podpora výstavby startovních a nebo sociálních bytů. Hezký den!

doplněno 29.08.09 10:08:

Zdravím Martino! Je to možná z toho důvodu, že ve většině případů by zjišťování faktické adresy těch, kteří jsou hlášeny na úřadě, bylo časově hodně náročné a možná, že by to bylo dražší než samotný poplatek. Ale věř, že při současném úbytku daňových příjmů obcí i na ně asi dojde. :D

doplněno 29.08.09 10:16:

Tohle všechno, co jsem psala, se týká místního poplatku za odpad. Tam, kde se rozhodli vybírat poplatek podle přistavené popelnice a frekvence svozů, to je trochu jiná metodika. To má tuším celá Praha, u nás třeba Jablonec n/N.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]