Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydedeni syna

Od: jitka* odpovědí: 23 změna:

Dobry den,syn je zadluzeny a je na drogach.Ja jsem vlastnik domu a chtela bych vse odkazat dceri,aby dcera neprisla o majetek.Slysela jsem,ze toto sepsani u notare stoji pak tisic je to pravda?Dekuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

urib
hodnocení

1x

Vydědění je komplikovaný mechanismus a nikdy nemůžeš vědět a ani se nedozvíš(jak jinak po smrti), jestli soud uzná důvody k vydědění a bude tedy platné.

Pokuď nemovitost daruješ dceři ještě za života, tak se ti může lehce stát, že i přes věcné břemeno zůstaneš bez bydlení.

Já bych napsal závět. Jestli jsou jen 2 dědicové(syn a dcera), tak odkaž 12,5% domu synovi a 87,5% nemovitosti dceři.

doplněno 05.12.15 18:14:

Důrazně varuji před darem. V okolí mám několik smutných příběhů(dokonce sebevraždu). To všechno dokážou "hodné" děti, když je zmanipuluje jejich "drahá" polovička.

doplněno 05.12.15 18:46:

Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.
Jeho zákonný podíl je 50% / 4 = 12,5%

doplněno 05.12.15 21:48:

Ta 1/2 platila při starém OZ. Omlouvat se není třeba. ;)

Ale tato závěť by byla neplatná, protože zletilý dědic nemůže být více krácen, než o 1/2 , která by mu připadla při dědění ze zákona.To znamená, že mu ze závěti musí připadnout minimálně 25% dědictví. Pokud by to bylo méně, je závěť neplatná.

doplněno 05.12.15 21:41:

Pro "andeleck": Omlouvám se, máte s tou čtvrtinou samozřejmě pravdu, nějak jsem to špatně pochopil.

lidus*
hodnocení

1x

Najděte si právníka-notáře co s vámi závěť sepíše, uveďte a pokud možno i doložte důvody vydědění, jinak zletilý syn má ze zákona nárok, jako neopominutelný dědic, na 25%, znamená to, že na dům nárok nemá ale musel by být tou částkou vyplacený. Lépe by bylo, dceři dům darovat a nechat si tam břemeno ale nevím, zda bych i vlastnímu dítěti tak moc věřila. Sepsání závěti u notáře stojí +- 2000,-, úschova závěti kolem 1000,-. Nikdy není příliš brzy, učinit kroky aby po smrti bylo vše tak jak chci já a srazit auto mě může už zítra, chápu vás. L

paragraf 1643 OZ

(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

risa4
Dobry vecer, takze mam to chapat tak, ze vydedit vlastniho potomka zkratka nejde? Tech 25% musi dostat z narizeni statu?
sunset*

Samozřejmě že jde. Liduš a spousta rádců zde je diplomaticky řečeno velmi chybně informována. Přitom odpověď je hned v první větě příslušného paragrafu o vydědění. Vydědění se provádí formou notářského zápisu (Listina o vydědění) a veřejně uložené listiny. Vydědění je částečné nebo celkové, kdy vyděděný nedostane ani suchý z nosu.

Problém může nastat, když po smrti napadne tuto listinu ten vyděděný. Pak, po letech, může být těžké prokázat, že měl dluhy a smažil. Takže už teď to chce schovávat jakékoli informace a důkazy, které o jeho závislosti a dluzích máte a říci dceři, kde to jednou najde. Pozor - důkazy by měly sedět s důvodem vydědění, je na notáři, aby to šikovně sepsal.

§ 1646

(1) Ze zákonných důvodů lze nepominutelného dědice vyděděním z jeho práva na povinný díl vyloučit, anebo jej v jeho právu zkrátit. Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který

a) mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,

b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,

c) byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo

d) vede trvale nezřízený život.

(2) Zůstavitel může vydědit i nepominutelného dědice, který je nezpůsobilý dědit, a proto je z dědického práva vyloučen.

(3) Přežije-li vyděděný potomek zůstavitele, nedědí ani potomci vyděděného potomka, ledaže zůstavitel projeví jinou vůli. Nedožije-li se vyděděný potomek smrti zůstavitele, pak jeho potomci dědí vyjma těch, kteří jsou samostatně vyloučeni z práva dědického.

§ 1647

Zůstavitel může vydědit i nepominutelného dědice, který je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že tu je obava, že se pro jeho potomky nezachová povinný díl. Učinit to však může jen tak, že tento jeho povinný díl zůstaví dětem tohoto nepominutelného dědice, popřípadě, není-li jich, jejich potomkům.

§ 1648

Nevysloví-li zůstavitel důvod vydědění, má nepominutelný dědic právo na povinný díl, ledaže se proti němu prokáže zákonný důvod vydědění.

§ 1649

(1) Prohlášení o vydědění lze učinit nebo je lze změnit či zrušit stejným způsobem, jakým se pořizuje nebo ruší závěť.

(2) Stejným způsobem může zůstavitel prohlásit o některém z dědiců nikoli nepominutelných, jemuž svědčí zákonná dědická posloupnost, že pozůstalosti nenabude.

lidus*

Sunset, proč si mé jméno berete ho huby? Umíte číst? Do institutu "vydědění" jsem se vůbec nezaplétala, je to vemi ošisné, L

sunset*

IMHO sem sedí to hezké - nezlob se na zrcadlo...

Tak proč asi odpovídáte na otázku o vydědění syna? I ta otázka je zcela jasně definovaná: jak vše nechat dceři? Radit jen závěť bez dalšího upřesnění a především bez informací o institutu vydědění jak ho definuje a uplatňuje NOZ je minimálně neúplná a zavádějící informace.

uska*
hodnocení

1x

Vydědit syna můžete již za sého života, ne jen v závěti.Pokud je předlužen a na drogách a dokážete-li to u soudu, tak máte vyhráno. Nemusíte dům darovat, ani psát závěť. Po vaši smrti bude dědicem pouze vaše dcera.

urib

Já teda nevím, ale jak chceš po své smrti něco dokazovat soudu a mít tedy vyhráno?

Já teda až umřu, tak možná jedinný soud, kde budu něco dokazovat, bude soud Boží. *smich*

buss

tápu, lze to doložit právně? ..již za sého života, ne jen v závěti. Jak lze sepsat vydědění po smrti? I závět se snad sepisuje za života. A může to být i v závěti, na jedné listině. Jaké dokazování?

plavest*
hodnocení

1x

Pokud máš hodnou dceru, tak ji majetek přepiš darovací smlouvou s břemenem - na doživotí máš nemovitost k užívání ty. Darovací smlouvu najdeš na internetu a zápis do katastru stojí 1000 Kč. Ověření podpisů na darovací smlouvu 30 Kč.

urib

Lidé se v průběhu života mění nebo nechávají měnit. Nikomu do hlavy nevidíš.

Proto se rozcházejí i nejlepší přátelé, lidé se rozvádějí po desítkách let společného života, ... atd.

Takže "hodná" dcera teď , automaticky neznamená, že bude hodná i za 30let. Darování své střechy nad hlavou znamená, že svěřuješ svůj osud do rukou dcery. Žádné věcné břemeno ti nezaručí, že tam budeš chtít bydlet.

Proč se vzdávat práva rozhodovat o svém majetku a svém životě ještě za života?

přesně tak majetek ještě za života přepsat na dceru stim že máte doživotní užívací právo a synaček má smůlu

medvedice

Ne tak docela. Prodat dceři by bylo nenapadnutelné, ale dar za života se také počítá do děditství.

Jestli je synáček prevít, dá to k soudu a dcera mu bude muset polovinu domu na kterou měl nárok vyplatit. Podle zákona nelze jedno nevyděděné dítě obejít tím, že ještě za života daruji svůj majetek druhému dítěti.

medvedice
hodnocení

1x

Můžete dceři dům darovat, ale je třeba sepsat s ní smlouvu o prodeji za nízkou, ale i rozumnou cenu. Tak syn nebude mít po Všem úmrtí žádný nárok. Když nemovitost dceři pouze darujete, může se syn dožadovat vyplacení podílu, na který má ze zákona nárok.

Já bych ještě pro svoji záruku klidného stáří sepsala u notáře smlouvu, že dcera mne v domě nechá bydlet, po dobu mého života dům neprodá ani nepronajme, ani s ním nebude jakkoliv manipulovat. (hypotéka a pod.) Protože ani věcné břemeno na dožití Vám nezaručí, že dcera dům neprodá a nový majitel Vám nebude znepříjemňovat život.

hodnocení

0x

Jitko, všechno nejlepší k svátku :) Už se chystáte umírat? Ne, tak proč tohle už teď řešíte? Až budete vědět, že se vaše pouť na světě chýlí kvapem ke konci, pak se starejte. Nikdy nevíte, co se zchumelí a vaše dcera, ale spíše její partner nebo někdo z její strany, vás budou potřebovat dostat z baráku a třeba ho prodat. Buďte ráda, že jste ve svém a neměňte to, co funguje! *hej*Na darování a závěti a takové věci máte ještě spoustu času. Prozatím žijte a užívejte si každého dne.

takve

Aha, a jak jako poznáte, že se vaše pouť chýlí ke konci? To je zase odpověď...

Naopak, ošetřit vše včas v závěti je velice rozumné. A když se v životě cokoli změní, můžu snad změnit i tu závěť, ne? Lepší, než si pořád říkat, jak je na vše dost času a pak být osudem zaskočen.

hodnocení

0x

Je to trochu nebezpečené, syn to může napdanotu, ,pokud dceři věřít, tak jí vše darujte, vzor darovací smlouvy najedete na internetu a pak to stačí potvrtdit u notáře, vejdete se do dvou tisíc a máte pokoj. Takhle by se se ještě mohlo stát, že vám to seberou exekutoři.

buss
hodnocení

0x

Já bych nedal na slyšela jsem, ale položil dotaz notáři. Podle slyšela jsem se nepostupuje. Můžete se i podívat na sazbu do zákona/vyhlášky. Když zadáte do vyhledávače třeba sepsání vydědění od notáře a podobně, tak jste doma.

jamal*
hodnocení

0x

Pokud chcete ochránit váš majetek, tak jediná rada je vaší dceři váš majetek ( nemovitost ) prodat. To jediné nelze soudně napadnout. Vše ostatní lze bez problémů napadnout.

Jak ale ochráníte své bydlení před krachem dcery je záhada.

hodnocení

0x

Mám neodbytnou potřebu obhájit svou radu. Nevíme, jak je paní stará. Já jsem uviděla ženu na pokraji třetí třetiny svého života, pěknou ženskou, která chodí do práce a má mnoho, mnoho let života před sebou. Dalo ji hodně práce a finančního uskrovňování a počítání, aby vybudovala domov v domě. A teď, když by měla žít v klidu a užívat si toho, co tak praceně získala, se postaví do role břemena? Nebo trpěnou uživatelkou bytu? Jen proto, že syn, s odpuštěním, zparchantěl?! No neblázněte! *hej*Všichni ti, kteří tak snadno radíte, jak se domu vzdát, kolik máte roků. Máte už napsanou závěť, když je tak rozumné, dát dopořádku věci, když je člověk při zdravém rozumu? Máte vymyšleno, jak byste svůj majetek, který jste tak těžce a vlastně po celý život získávali, někomu přepsali, darovali, prodali, když by bylo potřeba. Ne? Myslíte, že máte spoustu času? Ale ta paní také.

doplněno 06.12.15 06:46:

Navíc, je to ještě jinak poradte.cz/...

ria*
hodnocení

0x

Můžu se nějak "vydědit" i sama? To pitomý podnikání se mi tak nepovedlo, že bych z toho skákala z okna.. :(

doplněno 06.12.15 07:07:

Nechci do toho zatahovat rodinu, a společný dům, jen někam utýct..

doplněno 06.12.15 07:25:

Dobrý den babkažov, já tady nad tou červenou obálkou brečím s přestávkama od pátku, ale opravdu, se jdu zeptat na úřady abych asopoň změnila bydliště.. Prostě tohle rodině nemůžu říct.. Je mi to tak líto :( jenže nic jinýho než grafiku neumím a to je prostě obsazený :(

doplněno 06.12.15 07:38:

Jen se omlouvám, že se se svými problémy takhle vcucávám do jiného téma.. Kéž by se dal někde koupit milion.. :/

Rio, je mi líto, že to tak máte. Já nevím, jak by to šlo zařídit, ale myslím si, že máte před sebou hoooodně dlouhou cestu životem a jak praví pan Werich: "Nikdy nic, nikdo nemá míti za definitívní, neb nikdo neví, co se může státi." Vaše úvahy tímto směrem jsou naprostým nesmyslem! *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]