Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď za alkohol

Od: zdraza* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit s tím, jak mohu postupovat v mém případě:

Dal jsem mému podnapilému zaměstnanci dýchnout. Ten nadýchal a tak jsme z toho udělali zápis, který podepsal. Chtěl jsem mu dát okamžitou výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně, ale bohužel moje mzdová účetní nebyla zrovna ten den v práci, tak jsem ho poslal domů s tím, že má přijít další den. Další den bohužel přišla pouze jeho neschopenka. Mohu mu i tak poslat okamžitou výpověď nebo je změstnanec z důvodu pracovní neschopnosti "pod ochranou"? Koukal jsem do zákoníku a je těžké se v tom vyznat, jediné, co jsem z toho tak pochopil je, že mu musím dát výpověď nejdéle do dvou měsíců, ale co když bude marodit déle?

Děkuji za pomoc.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

obdovednik
hodnocení

2x

Alkohol do práce nepatří, o tom žádná, ale neuvedl jste druh zaměstnání a s tím související závažnost skutku. Jestli to byl "krumpetista" tak bcyh to snad i toleroval, jestli to byl řidič, tak není o čem diskutovat (to už je snad i trestný čin v případě autobusu, vlaku).

Neuvedl jsste kolik toho v sobě měl. V hutích a sklárnách je z důvodu vedra i to pivo povoleno. Ne však moc.

Jestli to byl degustátor, není to nic zvláštního.

hodnocení

0x

no, já bych začal u toho, jestli takto můžete zaměstnanci výpověď dát. nevím, jestli jste u "dýchání" měl i svědka, který by se vám pod to podepsal. to pro jistotu. další problém by mohl nastat, pokud se zaměstnanec bude dožadovat platné kalibrace přístroje, kterým jste dechovou zkoušku prováděl...

pokud vaše mzdová účetní nebyla přítomná, proč jste jí, s takto závažným problémem, nekontaktoval telefonicky?

zdraza*
hodnocení

Svědek byl, je podepsán i v protokolu. Kalibrace je také a také by zaměstnanec vyzván k testu krve, kterou odmítl, to je v protokolu také. Účetní byla na školení. Vím, je to chyba, měl jsem výpověď napsat sám.

danis

vyzván k testu krve?*smich* Ten test byste mu dělal vy nebo účetní? Nebo svědek? Jestli vám můžu poradit, zkuste se domluvit na dohodě a bude to pro obě strany nejlepší.

honzmalatny*

Podle mě mu výpověď dát můžete. I když šel marodit. Dechovou zkoušku provedl před nástupem na nemoc. Nesnáším alkohol v práci. To vždy smrdí průserem. Ale pro jistotu bych se na Vašem místě obrátil na nějaký úřad, pracák, sociálku,a zeptal se ještě tam.

Upřesňuji - obrátit se na inspektorát práce.

hodnocení

0x

Alkohol při práci je hrubé porušení pracovní kázně a je možno ihned propustit!Takže to že šel druhý den marodit není směrodatné,ale pokud jej propustíte dohodou-ukážete,že jste lepší!

doplněno 03.12.15 18:46:

Xy-být na místě té osoby-sypu popel na hlavu a beru místo hrubého porušení kázně-bez nároku na podporu a ztížené hledání nové práce, raději dohodu. A být zaměstnavatelem-tak bych to takto řešil Ono dle toho že viník šel hned k lékaři je také o jeho pracovních "kvalitách"!

xy

Na ukončení pracovního poměru dohodou se musí dohodnout obě strany. " Propuštění dohodou" nebo "výpověď dohodou" neexistuje.

xy

s tou "kvalitou" s vámi souhlasím. Ale často právě takoví lidé dobře vědí, jak v obdobných situacích " vydrbat " místo aby si sypali popel na hlavu. A pak záleží na tom , mít vše přesně, nedat jim možnost využít slovíčkaření, např. nepsat Výpověď , ale Okamžité zrušení pracovního poměru.

Jo, do zápočtového listu se důvod ukončení pracovního poměru neuvádí, viz § 313 zákoníku práce.

hodnocení

0x

Mě teda z toho zákona vychází, že byste mu musel dát výpověď podle §52 g) porušení povinností. Podle §53 1a) je sice v ochranné lhůtě, ale podle §54 d) se na něj ochraná lhůta nevztahuje. Takže výpověď podejte. Dvouměsíční výpovědní lhůty se ale nezbavíte, na okamžité zrušení (§301) to není.

roman68*
hodnocení

0x

dát mu ještě jednu šanci..klidně napsat dopis (e-mail) a zeptat se ho zda si je vědom porušení kázně? a dát mu "podmínku"?

zažil jsem podobnou situaci, ale zaměstnavatel si byl vědom, že zaměstnanec (obraběč-karusel) je v podstatě v dané chvíli nepostradatelný a dal mu šanci...když přišel nový zaměstnanec (náhrada) už se s ním nemazlil - počkal si až bude opět nalitý a na hodinu letěl..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]