Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada škody při odstoupení od smlouvy

Od: martinhovorka odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenosti s náhradou škody při odstoupení od smlouvy z důvodu podstatného porušení smlouvy.

Můj konkrétní případ je ten, že jsem uzavřel smlouvu o dílo, kde byl sjednán termín plnění do určitého data. Zhotovitele jsem informoval, že na tomto termínu trvám a pokud mi jej není schopen garantovat, smlouvu nepodepíšu. Zhotovitel termín nedodržel, přičemž jsme se nedohodli na podmínkách, pro které bych měl zájem ve smlouvě pokračovat, a proto jsem od ní odstoupil. Nuto říct, že mi tím vzniklo mnoho neříjemností a komplikací, které bych alespoň částečně rád kompenzoval. Má otázka tedy zní, zda víte, jaké všechny druhy náhrad a v jaké výši bych mohl uplatňovat.

Já mám zatím vymyšleno, že bych uplatňoval majetkovou újmu jako náklady na uzavření smlouvy a její následné odstoupení, tj. např. dopravné do místa podpisu smlouvy, náklady na telefonní hovory apod. Dále jsem přemýslel, že bych uplatnil ušlý zisk, který by mi generovali peníze, které jsem poslal zhotoviteli, které mi jinak mohly vydělávat někde jinde, tzn. např. průměrný úrok na spořících účtech. Nevíte, zda se dá nějakým způsobem kompenzovat čas zbytečně s touto smlouvou strávený?

Myslíte, že bych mohl uplatňovat i nějakou nemajetkovou újmu? Ne, že bych zhotovitele chtěl za každou cenu nějak oškubat, ale když si uvědomím, kolik jsem tomu obětoval času a nakonec i nervů a rozčílování, tak bych nějakou kompenzaci uvítal.

Děkuji za jakékoliv podněty.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anda*
hodnocení

0x

A nemáte ve smlouvě odstavec s určením penále za nedokončení díla v termínu? Pokud to nemáte ve smlouvě tak mám dojem, že se můžete jít ledatak klouzat.

martinhovorka
hodnocení

Domnívám se, že od smlouvy můžete odstoupit př podstatném porušení i v případě, že máte sjednanou penalizaci za prodlení. Ta se použije, pokud smlouva bude dokončena s prodlením. Musí se však jednat o podstatné porušení smlouvy.

anda*

To s Vámi souhlasím. Ale pokud byste měl penále smluvně ošetřeno, tak by teoreticky neměl být problém s vymáháním penále za nedokončení práce. Pokud však toto nemáte nijak ošetřeno, tak samozřejmě od smlouvy odstoupit můžete, ale pochybuji, že se Vám podaří vymoci nějaké náhrady a pokud ano, nenapadá mě jiná šance, než je vymoci soudně (pokud se firma nekaje a nepřištoupí na náhrady, což by asi byla hloupá, kdyby to udělala)

martinhovorka
hodnocení

Tak i na to jsem připraven, ale samozřejmě jednalo-li by se o nějakou významnější částku. Nebudu se soudit kvůli pár korunám za volání. Proto zjišťuji, co by stálo za to zkusit.

martinhovorka
hodnocení

Jinak s těmi náhradami za prodlení, to jsou tak směšné částky (ale uznávám, že jsem o nich dopředu věděl), že to budu raději, pokud ta společnost přijde o jednoho zákazníka, který jí zaplatil celé dílo předem, než abych se nechal uchlácholit pár korunama.

anda*
hodnocení

0x

Tak většinou je to sice částka 0,05% na den, ale to není nikde dané a pokud Vám na termínu tolik záleželo a firma si byla jistá tím, že jej stihne, mohli jste si nastavit smluvní pokutu třeba na 1000 Kč/den. Pokud by firma odmítla takovou smlouvu podepsat, byl by to jasný signál najít si jinou.

Právník nejsem, ale s výše vypsanými důvody k náhradě škody jsem si jistá, že neuspějete. Navíc nedají dohromady částku, za kterou by bylo adekvátní jít s tím k soudu. To když už, tak leda pokud firma, která Vám to dodělávala byla dražší, tak původní nechat rozdíl doplatit. Ale nejsem si jistá, jestli byste měl s tímto argumentem v právu oporu.

buss
hodnocení

0x

Já myslím, a pro některé zde budu otravný, že můžete požadovat to, co umožňuje zákon, popř. stanovuje, včetně toho co si nasmlouváte, a nebude to odporovat zákonu: Rozlišovat penále, pokutu. OZ to jistí.

rocco*
hodnocení

0x

Chcete poradit pěknou sviňárnu?

Vemte si papír A4, nahoru napište nějaký důvěryhodný blábol jako třeba, že po zhotoviteli nepožadujete náhradu vzniklých škod atd...prostě něco. Úplně dole připojte podpisy a kde k podpisům došlo a kdy. Pokud vám to podepíše, tak si doma v klidu odstřihněte vršek a napište na prázdné místo SMĚNKA. Dál už asi víte jak postupovat.

ju*

bejku brzdi - navádíš ho k trestnému činu...to se přece ...

To je ale strašná rada. A i když tazatele velice dobe chápu nevěřím, že by se jí řídil. Opravdu "sviňárna". Stala se mi podobná věc, když jsem měnila okna. Také mi majitel nasliboval "hory s horákama" a pak nestihnul práci dokončit, protože musel s rodinou na dovolenou do Egypta. Tak se mne snažil podvést tím, že jsme nedojednali zednické práce, což nebyla pravda. Jelikož jsem mu dala polovinu ceny jako zálohu, odmítla jsem mu zbytek doplatit s tím, že musím hledat jinou firmu, která ty práce dokončí a jelikož nevím kolik si za to řeknou, doplatím mu zbytek faktury až zaplatím ty práce, které on neudělal. Vše jsem mu dala na vědomí písemně. Hned druhý den ráno tady byl jako na koni a s omluvou a sítěma do oken v autě, které mi dal zdarma jako odškodné, jsme se domluvili, že mi jeho zedník práci dodělá, jen abych mu doplatila zbytek faktury, protože s tou částkou zřejmě počítal na tu dovolenou. Nechala jsem si to znova napsat a podepsat jeho rukou a pak jsem mu zbytek doplatila. Druhý den odjížděli. Zedník přišel a práci dokončil. Jednalo se o 28.000Kč. Ale u Vás se bude asi jednat o vyšší sumu. Ale zkusila bych to udělat takto, než se pouštět až do krajností se soudem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]