Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
právě jsem udělal malý krůček ve webdevelopmentu a rozhodl jsem se, že si budu vydělávat a dělat weby na zakázky. K webům samozřejmě patří také design, který jsem také schopný udělat, ale pořád mi vrtá hlavou otázka, kolik si za jakou práci účtovat. Účtovat si za hodinu je podle mě nesmysl, protože bych něco složitého mohl udělat za krátkou chvilku s trochou štěstí a dostal bych za to málo a zase něco, čemu bych nerozuměl a zabralo by mi to dlouho, tak za to bych si mohl účtovat nějaký velký peníze, ale to je blbost určitě...
Před pár dny jsem totiž začal dělat web na zakázku pro jeden herní klan. Web je plně dynamický, propojený s MySQL a pracuje pomocí PDO a různých nových funkcí a vychytávek z aktuální verze PHP. Dokonce i ten jednoduchý design jsem navrhoval sám - pro herní klan nebylo nic složitějšího potřeba.
Pak mě ale napadlo - Kolik si za to účtovat? Co když si řeknu málo a prodělám? Co když si řeknu hodně a nebudou to pak chtít? Když si jich zeptám kolik nabízejí, tak jak poznám, že na tom neprodělám?
Zde je ten web, který jsem pro ně dělal: sorgaming.com/... (Ještě není dokončený a musí se na něm trošku zapracovat, jak na optimalizaci pro mobily, tak na pár dalších funkcích.)
Na mne ten web působí jako upravená šablona.
Jestli začínáte, nabídněte jim web zdarma – případně
(budou-li s výsledkem spokojeni) za referenci.
_______
Podle mne ten web chce ještě hodně práce.
Odkaz na fórum bych uděla přímý, přesměrování zbytečně zdržuje.
Říká Vám něco sémantika?
Menui i sidebar bych řešila seznamy.
Text neformátujte divy, spany a řádkovými zlomy, používejte odstavce, seznamy, různé úrovně nadpisů apod.
"Tabulkový layout" se už téměř dvacet let nedoporučuje...
Tabulky jen pro obsah, který patří do tabulek (např. přehledy výsledků apod.)
_______
Grafika se mi nelíbí, ale pokud vychází ze hry, může hernímu klanu vyhovovat...
1. stanovit si minimum, za ktere jste ochotny pracovat. To jest
osobni rezie + pracovni rezie, to cele deleno odpracovanyma hodinama a ktomu pricist dane.
Osobni rezie (naklady na zivot) bude bud kompletni, pokud se zivite pouze touto praci nebo by mela byt pomerova s ohledem na dalsi prijmy z jinych cinnosti.
Vyjde docela hrube cislo, coz ale bohate staci.
Samozrejme je nutne umet odhadnout, jak dlouho Ti prace zabere, to ale prijde jednak casem a jednak to budes mit zrejme velmi casto minimalne ramcove i soucasti smlouvy.
2. Ziskane cislo by si mel porovnat s cislem, ktere Ti vyjde, kdyz svuj soucasny prijem (napr. ze zamestnani) podelis opet odpracovanyma hodinama.
Z porovnani by samozrejme mela vyjit minimalne ekvivalence, spise ale by se to melo (velmi) priklanat na stranu samostatne cinnosti. Opak by znamenal, ze si se podcenil. U samostatne cinnosti je predpoklad, ze budes vydelavat minimalne stejne, ale spise vyrazne vic, nez jako zamestnanec.
Pokud to budes delat na part time, pak do toho navic vstupuje vyrazneji casova slozka. Jednak budes travit cas v praci a jednak budes drepet u tohoto. Tedy akceptovatelne minimum zrejme poroste, aby si byl svuj volny cas ochoten takto travit.
3. Ziskane cislo porovnat se svyma skutecnyma schopnostma a se situaci na trhu a korigovat.
Zsikas hrubou catku, s kterou muzes zacit vyjednavat a ziskavat reputaci. Par prvnich vyjednavani Ti ukaze, zda si mel dobry odhad.
Postupem casu a s rostouci reputaci se muzes zacit presouvat od toho kolik potrebujes k tomu, kolik chces.
-
Je lepsi uctovat si za celou odvedenou praci, nikoliv za hodiny. Opak je naprostou chybou.
1. uctovani na hodinu dela praci mene efektivni. Jednoduse promrhavas svuj vlastni cas. To je empericky overeno. A vzhledem k tomu, ze den ma omezeny pocet hodin, uctcvanim za odpracovany cas si sam blokujes maximalni vysi vydelku.
Naopak pri uctovani za odvedenou praci je jedinym limitem tvoje rychlost. Budes pracovat efektivneji a stihnes vic zakazek v kratsim case. A tedy i zv zvysujes svuj prijem.
2. Zakaznici slysi na kompletni castku za praci lepe nez na hodinovou sazbu. Priklad: Zakaznik si mysli, ze prace zabere 5 hodin a je ochotny zaplatit 100Kc. Tedy hodinova sazba 20Kc.
Ty tohle nevis, ale ted mas moznost mu rict
a) Udelam to za 100Kc - zakaznik je stastny
b) bude mi to trvat dve hodiny a udelam to za 100Kc - zakaznik je nestastny z hodinove sazby50Kc
A jedno ps. na konec. Vzdy mej presne definouvanou napln prace, at vis, co ocenujes. Nikdo nikdy Ti nezaplati ani halir navic za to, co si udelal, ale delat nemel.
Jste na začátku, musíte se porovnat s konkurencí, jestli jste dobrý vyšoupnete se nahoru, jestli horší budete muset slevit.. To ale ukáže až čas.. Máte dobré reference?
Ještě podotknu - nás co bychom nejraději pracovali za počítačem - grafika, web, je miliarda, je tam strašná konkurence a těžké se prosadit.. Musíte být lepší než ostatní.. Web má zajímavou myšlenku, ale omlouvám se, moc mě neoslovil..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.