Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
prosím Vás. Nevíte, čím je ovlivněno, jak moc se tvoří maz v uších? V posledních cca 2 až 3 letech se mi zřejmě tvoří nějak moc, jelikož je třeba, aby mi několikrát do roka doktor na ORL propláchl uši. V letošním roce už to došla tak daleko, že jsem na 1 ucho v podstatě vůbec neslyšela. Vím, že můj táta má podobné problémy a také chodit častěji na propláchnutí uší, ale řekla bych, že já ještě častěji. Moje mamka to zas nechápe, jak je to možné, že je mám tak často zaneřáděné. Ona byla za život zatím snad jen 2x na propláchnutí uší. Tvrdí, že je to možná genetické a naposledy říkala i to, že to možná bude tím, že ona si pravidelně čistí uši těmi vatovými tyčinkami. Já i táta to občas také děláme.Já většinou nezajíždím moc daleko, protože mám strach, abych si tam něco nepoškodila. Táta většinou až ve chvíli, kdy mu to začíná i vytékat skoro ven. Mě to ale nevytéká, a to ikdyž už na něj skoro neslyším. Předposledně, když jsem nemohla v blízké době jít na ORL a už jsem na to 1 ucho neslyšela skoro vůbec, tak jsem si tam párkrát stříkla Vaxol na změkčení mazu, aby šel aspoň trochu vyndat. Moc to však nepomohlo. Teď už radši ty tyčinky používám jen výjimečně, ale stejně jsem tam musela nedávno jít. I doktor se divil, co jsem toho tam zas měla. Zvláštní je i to, že teď i minule to odneslo to samé ucho. Že by to ovlivňovalo, na jaké straně většinou spím? Vím, že mi asi nezbyde nic jiného, než si zvyknout na častější propláchnutí uší, ale i tak bych ráda věděla, zda je nějaká možnost snížit tu tvorbu mazu, případně vědět, čím je to ovlivněno, jaké jsou vaše zkušenosti, nebo co by mi mohlo pomoci. Mohlo by třeba pomoci preventivně používat ten Vaxol? Samotný průplach ještě nějak psychiky zatím zvládnu, ale vadí mi hlavně, jak mi tam pak strká takový jakoby drátek s kouskem vaty na konci, aby mi to nejspíše vysušil. To mám vždy strach, že pohnu trochu hlavou nebo něco podobného a budu mít poškozený sluch a navím to je nepříjemné docela.
Děkuji za odpovědi.
Posloucháš muziku přes sluchátka? Neposloucháte muziku hlasitě? Tohle vylučování mazu ovlivňuje. Ucho se brání hiuku. Já mám hlučné sousedy a tak muziku přes sluchátka poslouchám a uši se mi plní mazem mnohem víc, než po celý dosavadní život. A to sluchátka nemám na celý ceres. Zeptej se ušního, co by ti poradil jako prevenci.
Dobrý den, tvorba ušního mazu je normální jev. Jeho zvýšená tvorba je daná i tím, že ucho nevětrá, resp. je často uzavřené - sluchátka, čepice přes uši nebo spánek na uchu. Dokud je maz pružný, tak slyšíte hůře, ale slyšíte. Když zatuhne, tak už slyšíte jen tlumeně. Doktor na ORL mně říkal, že nejhorší je voda do ucha. Voda v uchu zvyšuje tvorbu mazu, tak by neměla být používána na čištění (vnitřku) uší. To už raději ušní kapky z lékárny, kapátko a dokud je maz pružný, tak opatrně čistit "šťourátkem".
Zatuhlý maz si "šťourátkem" jenom posunete do hloubky ucha a přestanete slyšet - a šup na ORL k výplachu. Mimochodem, není to bolestivé a je to úlevné. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.