Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chci se zeptat mám nárok na daně za rok 2015?.Byl jsem skoro celý tento rok na pracáku,předtím jsem pracoval cca 12 let.Jsem zaměstnán od 02.11 2015.děkuji za odpověď.
Skoro celý rok, znamená, že si v tom roce 2015 i pracoval? Pokud ano, tak si daňovku podej. Předchozích 12 let na daň vliv nemá. Daňovku - růžák si vypiš na FU, je to docela složité, ale pokud příjdeš hned v lednu, tak ti s tím úřednice pomůže, pokud půjdeš na poslední chvíli, tak na pomáhání nemají čas.
Pokud budeš pracovat až do konce roku, tak ti daňovku udělá účetní v práci, jen ji dolož všechny letošní práce a brigády a další příjmy, a nároky na slevy, také hypotéku tam můžeš dát.
Jaké daně za tebe pracák odváděl?
Ano vždyt tam píši že jsem zaměstnán od 02.11 2015,takže ještě stále pracuji v roce 2015,takže daně bych měl dostat za těch 10měsíců co jsem na pracáků?nebo jen za ty 2 zbývajíci do konce roku?
takže bych měl dostat trošku více?a kolik tak cca?
Od předchozích zaměstnavatelů z r. 2015 si vyžádejte potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně. Doručte je poslednímu zaměstnavateli z r. 2015 spolu s potvrzením o evidenci na ÚP a se žádostí o provedení ročního zúčtování daně z příjmu. Obojí je nutné zaměstnavateli doručit do 15. února 2016 (nestačí 15. 2. odeslat, zaměstnavatel musí vše mít 15. 2. k dispozici).
Máte-li v r. 2015 jenom současného zaměstnavatele, stačí něj vyplnit a podepsat prohlášení k dani z příjmu a požádat o roční zúčtování daně (doložíte jenom potvrzení ÚP o době evidence).
_____
Další možnost je podat daňové přiznání. To byste ale měl podat až na přelomu února a března, aby platil podpis na žádosti o vrácení přeplatku daně. Podáte-li přiznání hned v lednu, budete o vratku muset požádat znovu.
Pokud jste v roce 2015 nějakou daň zaplatil, pravděpodobně se Vám vrátí.
Pokud jste žádnou daň neplatil, nemusíte nic řešit, protože není co vracet.
Jaký nárok na daně? Možná by to chtělo se vyjadřovat přesně.
Pokud máte na mysli daňové zvýhodnění na poplatníka, tak to uplatnit můžete. Dokonce to můžete uplatnit v celé výši, i když pracujete jen část roku. Ale pozor na to, že slevu můžete uplatnit pouze do částky, kterou máte odvést. Nemůžete chtít více. Maximální částka je 24840 Kč.
Moc tomu nerozumím,ale běžné daňové přiznání,jo a ještě po dobu co jsem byl na pú tak jsem pobíral sociální dávky,takže to asi nebudu mít nárok na daně?
Slzička neodpovídá úplně přesně:
Roční zúčtování daně z příjmu je poslední zaměstnavatel povinen provést
i po skončení zaměstnání.
Pokud byste pracoval např. od ledna do března a pak byl na ÚP, musí zúčtování na základě písemné žádosti provést zaměstnavatel, u kterého jste pracoval do března (žádost je nutné doručit do 15. 2. následujícího roku).
Daně lze vracet jen do výše odvedených záloh.
Tzn., že pokud Vám zaměstnavatel za měsíce listopad a prosinec strhne nějakou daň, vrátí se Vám v rámci zúčtování.
takže by mi měli vracet za listopad a prosinec,daně co mi strhnou z výplaty,a to že jsem byl na pracáku tak za mě stát odváděl daně?a bral jsem ještě socialní dávky,protože bych asi těžko mohl být bez peněz celý rok,takže jen za ty dva měsíce plácnu cca 4000kč?bych měl dostat?více by bylo líp děkuji.
Vrátit lze pouze to, co na daních odvedete.
Pokud jste až do listopadu nepracoval, bude možné vrátit jenom
daň, kterou zaplatíte za listopad a leden.
_____
"Vrácení daně" je vlastně uplatněním slevy na poplatníka. Slevu lze uplatnit za celý kalendářní rok i v případě, že člověk nepracuje všechny měsíce. Sleva činí 2.070 Kč měsíčně, za rok by šlo o 24.840 Kč. Tolik však pravděpodobně daň za listopad a prosinec nebude...
Máte-li u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani z příjmu (tzv. "růžový" papír), uplatní zaměstnavatel slevu za listopad i prosinec přímo. Zbytek (to, co za Vás po odečtení slevy odvede) se uplatní v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.