Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubař nechce dávat bílé plomby

Od: teeth odpovědí: 16 změna:
Zdravím,
mám zubaře, který odmítá dávat bílé plomby. Měl jsem kaz na jednom zubu, zubař mi jej vyvrtal a dal mi tam amalgámovou plombu, už tady na začátku mi nechtěl dát bílou, ale budu pokračovat. Po čase se mi na tom samém zubu začala amalgámová plomba deformovat a bylo potřeba ji odstranit, nebylo k tomu potřeba vrtání, seděla tak špatně, že ji zubař vyrejpnul takovým tím špičatým nástrojem, který se běžně používá u všech při kontrole zubů, vyvrtal zbytky plomby a dal mi tam další amalgámovou plombu. Zub po čase začala bolet, takže zubař vyvrtal plombu znovu a dal mi tam něco, čemu říkal mast a bylo to cítit po hřebíčku, po čase tu mast odstranil dalším vrtáním a dal mi tam další amalgámovou plombu, ta se po čase ulomila i s kusem zubu, takže další vrtání a následovala rutinní amalgámová plomba, co mám ještě dnes. Řekl bych, že tak necelá polovina zubu je teď nevzhledná černá amalgámová plomba. Jdu teď znovu k zubaři na kontrolu a začal mě bolet zub s amalgámovou plombu na jiném místě, zub je citlivý na studená a teplá jídla a pobolívá i během dne. Zubař od začátku vždycky argumentoval tím, že na bílou plombu to bylo moc velké, a že bílá plomba nebude držet, můžete si spočítal kolikrát mi do zubu vrtal, možná kdyby mi ji dal na začátku, tak jsem mohl mít zdravý zub, teď je půlka pryč. Jde o to, že zubař bude argumentovat, až mu řeknu o problému s jiným zubem stejně a nebude mi chtít bílou plombu dát, toho snad nepřesvědčím ani po hádce. Myslíte, že má zubař pravdu? Myslíte si, že mi akorát zkazil dobrý zub? Jak byste se zachovali Vy, zubař ani předem nepopíše co vlastně chce dělat, bere nástroje a něco prostě dělá :( Zuby si čistím dvakrát denně, je pravda, že jako malý jsem to zanedbával a přišel tak k pár zbytečným kazům, nicméně zubaři by měli zuby zachraňovat, tohle mi přijde jako pravý opak, proč by se ty plomby vyráběly, kdyby nedrželi? :D Možná je na čase změnit zubaře. Děkuji za odpovědi :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wnt
hodnocení

1x

A co chcete slyšet? Když nejste spokojený, běžte k zubaři jinému.

Každopádně všeobecně platí, že amalganové plomby jsou trvanlivější, než bílé, které se musejí častěji měnit.

teeth
hodnocení

Zajímalo by mě, jestli Vám zubaři také odmítají dávat plomby bílé. Můj mi to v životě nenabídl.

bio
hodnocení

0x

Máte laický pohled na věc. Amalgamové plomby jsou vhodné větší opravy a používající se s větším úspěchem než ty bílé plomby. Bílé plomby na větších plochách praskají, protože nejsou pružné. Myslím, že zubař moc dobře věděl, co dělá. Pokud nejste spokojený, měl jste se nechat ošetřit od jiného lékaře.

Ono záleží i na materiálu bílé plomby. Zubař mi dělal dvě výplně na dvou zubech a volil u každého z nich jiný materiál a postup podle rozsahu práce. Ale nejsem zubař, už si nepamatuji podrobnosti.

Jinak k původnímu dotazu - docela se divím, že se vám zubař nenabídl nadstandardní péči. Na rozdíl od amalgámu, kde je cena regulována pojišťovnou a příliš se na ní vydělat nedá, u nadstandardních zákroků si naúčtuje cenu plnou. Je úplně jedno, že to trvá déle - o to zaplatíte více. Mám spíše dojem, že tyto zákroky nezvládá a nezvládá ani ten amalgám, protože není normální, aby nic nevydržel. Je to spíše známkou toho, že zubař svou práci odbývá, což možná vysvětluje i tu nechuť pracovat s jinými technologiemi. I amalgám vyžaduje, aby byl zub řádně opracován.

teeth
hodnocení

Amalgámové plomby mě o své pevnosti moc nepřesvědčily. Naopak jsem se na internetu dozvěděl, že amalgámové plomby pouze vyplňují zub, zatímco bílé plomby se s ním jakoby pojí. Myslím, že argumenty zubaře jsou zbytečné, jsem mladý a je pro mě důležitá také estetika. Přeci jen vypadáte lépe, když se zasmějete a nemáte vidět spravované zuby, podle mě je zubař moc pohodlný. Víte, co mi jednou řekl, když mi dával amalgámovou plombu? Že si to mohu v budoucnu nechat předělat. Snad jsem nevěřil vlastním uším a proč tu jsem teda teď, protože na mě nemá čas :D

luha*
hodnocení

0x

Bílé plomby (UV) stojí od 500Kč nahoru (dle velikosti), amalgámová stojí asi 18,50 Kč (hradí pojišťovna). Ptal se zubař na úhradu bílé plomby?

teeth
hodnocení

Vím, že se platí, podle mě mu vadí, že to trvá dvakrát tak dlouho.

lucie*
hodnocení

0x

Mě ty amalganové taky moc nevydrží.Teda jak na kterém zubu...na stoličce se pravidelně uvolňuje,potom mě otravuje,zavazí,tak jí většino vyrýpnu sama.Takže co půl roku dělá novou,nevím proč po tolika letech najednou poslední dva roky nedrží.Zubař mi taky nikdy nenabídl bílou plombu a to mám už třetího zubaře.(prodej ordinace další šla na důchod...)U nás zubaři mají plno a neberou a určitě taková situace není jen u nás.Někdy jsou ti doktoři tajemní a nechápu proč.Stejně tak gynekolog.Je sice úžasný a odborník na místě,ale preventivní vyšetření prsu nedělá i když by měl...

doplněno 01.12.15 06:59:

...jo a když jsem se na ně ptala,tak taky nevypala zubařka nadšeně a dlouze mi vysvětlovala,jak se to hodí jen někde na některý zub a bylo cítit,že jí nechce.To vše chápu,ale taky očekávám maximum od zubaře,protože vzhled zubů je priorita.Mám spoustu plomb,ale vinou rodičů,protože nemají hygienické návyky a z dětsví mám zaplombované zuby.Už to nenapravím,proto jsem očekávala pomoc zubaře.

doplněno 01.12.15 10:03:

coklit hmmm,takového nezmám,máte štěstí...

asd1

To je jednoduché - nové materiály vyžadují naučit se s nimi pracovat = znalosti, vybavení, zvládnutí technologie. To se jí nechce, proto pracuje jen s tím co už umí - než by se učila, tak řekne že to je nevhodné a může lepit po staru.

Taky jsem měl díky zanedbané péči kazy a špatný zubař jen lepil vypadávající amalgámy. Nový zubař po něm všechno předělával a jeho plomby drží už 5 let bez jediného problému (asi 20 kousků)

= Pokud se plomba každou chvíli uvolňuje a zubař to opravuje pořád stejně (blbě), tak zubaře vycvičte nebo vyměňte...

Lékaři tomu říkají "lege artis" = v souladu s nejnovějšími poznatky. Ptejte se na možnosti, vyžadujte kvalitní péči. Ovšem počítejte, že budete za problémového pacienta a nebude vás mít ráda.

hodnocení

0x

Můj zubař se naopak snaží vydělat a používat moderní metody, takže velmi často dostávám nabídku na nadstandardní ošetření. Naopak na amalgamové plomby se neptá a automaticky dává bílé - amalgámová plomba by kazila jeho "umělecké" dílo, které mi vždy ukazuje v zrcátku a je pyšný, když ho chválím :)

teeth
hodnocení

Moje představa zubaře :)

asd1
hodnocení

0x

Vyměnil bych zubaře.

Ano kdyby to na začátku udělal dobře tak bys měl fungující zub a ne torzo které je problém zachránit...

Není amalgám jako omalgám. Na něco je pořád lepší (kvalitní) amalgám, na něco bílé plomby. Vývoj materiálů jde rychle dopředu, moderní bílé plomby už jsou hodně dobré. Ano amalgám je mechanická výplň, bílé (některé) se na zub navážou chemicky. Ještě se dělá něco mezi korunkou a plombou - zub se neobrušuje, ale udělá se "korunka" ve tvaru plomby a ta se do zubu vlepí.

Bohužel zubařů je málo, a dobrých ještě míň, mají plnou ordinaci, tak možná nezbyde než jít k soukromému nechat tam hafo peněz (to nebude jen ten jeden zub ale všechny spravované). Nebo o zuby přijdeš... Čištění zachrání hodně, důležité je čistit i mezizubní prostory.

pohanka*
hodnocení

0x

Dozadu, kam není tolik vidět se dávají amalgánové a dopředu, do úsměvu bílé výplně.

I ty amalgánové blomby již nejsou tak tmavé, jako bývaly dříve a opravdu lépe a déle vydrží než ty bílé.

Mnohdy záleží na velikosti kazu, kde se ten kaz na zubu vytvořil. Je na zhodnocení zubaře, jaký materiál použije. Zároveň by to měl pacientovi vysvětlit co tam dává a proč. Vy se může i během ošetření zeptat na jiný materiál, nemusíte strpět co nechcete.

Neustálým vypadávání blomby a broušením zubu jste se připravil /Vás doktor/ o podstatnou část zubu.

Důsledek je odlomení kousku, bude potřeba nějaká dražší nástavba, korunka apod.

Určitě bych změnila zubaře, nelíbilo by se mě to co popisujete též.

Počítejte s tím, že u zubaře budete vždy platit, zadarmo bude pouze půlroční prohlídka bez nálezu.

jamal*
hodnocení

0x

Berte to třeba tak, že je zkušený a ví co dělá. Jestliže má každý den několik pacientů a pořád dokola říká to samé, tak po čase začíná být strohý. To není důležité. Hlavní je, aby co udělal bylo kvalitní. Několikrát denně si vyplachujte Listerinem a bude vše OK.

lzuifuk
hodnocení

0x

Podle mě není chyba v materiálu plomby, ale v zubaři. Moje zubařka taky nerada dává bílé a automaticky je nenabízí. Zatím mi od ní žádná amalgámová plomba nevypadla.

joudic*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]