Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zánět slinivky břišní - dieta

Od: matej* odpovědí: 6 změna:

Jsem po zánětu slinivky břišní, a chtěl bych se zeptat jestli můžu na tu slinivku loupák(sladký rohlik), olivový olej a kokosový tuk. Předem děkuji za odpověd

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mate59
hodnocení

0x

Jestli jste po zánětu krátce,volte dietu beztukovou a jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem.1-2 týdny,pak múžete.Olivový olej ano, kokosový spíš ne /obsahuje dost nasycených kyselin/.Nevím, jak jste na tom se žlučníkem,zkuste ostropestřec marijánský.

matej1

takže ten loupák ne? A kdyby byl třeba 1-2 dny starý? a jaké teda oleje mohu?

mate59

Pankreas by se měl po zánětu zklidnit.Místo loupáku/vyšší obsah tuku a cukru/ si vemte grahamové pečivo,nemusí být staré.První dva týdny/pokud možno i déle/ upravujte potraviny bez použití tuku.Nepečené,nesmažené.Maso- libové, upravte vařením,dušením,přílohy zelenina na páře,radéji rýže než brambory.Nechte ji oddechnout,pak od diety upouštějte.Nejvhodnější je olej řepkový a na syrovo olivový panenský.Je třeba si odsledovat, po kterém jídle vám húř tráví a toto pak z jídelníčku vyloučit.Slinivkové koliky se zvyknout opakovat,je třeba se hlídat.

 

hodnocení

0x
avatar hrdaalena

Jestli jste v rekonvalescenci, tak loupák určitě ne,sladké kupované pečivo není vůbec vhodné. Nejen že je slazeno bílým cukrem, ale je kynuté Protože tělo nějaký tuk potřebuje,tak kvalitní panenský olivový olej v malé míře ano, ale pokud možno za studena .S kokos.tukem velmi opatrně

 

hodnocení

0x
avatar libor007
Proč tak na ten tuk spěcháte? Vařit se dá i bez něj. Byl bych opatrný, stačí špatné jídlo a jste zas v nemocnici. Jinak v knihovně určitě najdete knížky na pankreatickou dietu.
pohanka*

Proč v knihovně? Na internetu je plno specielních diet pro jakoukoliv nemoc, plno informací, jídelníčků atd. Stačí si zadat, co potřebuje, tužku a papír a napsat si jídelníčky.

Základ je vše pouze vařit, vše libové, nenadýmavé, dobře povařené, jemně namleté, dobře kousat, pomalu přidávat hoblinku másla na hotový pokrm.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]