Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návštěva chovatelky u mne doma

Od: ivana* odpovědí: 33 změna:

Koupili jsme domu od chovatelky psa. Ve smlouvě je uvedeno, ze musim umožnit kontroly + dalsi podmínky.. Vse jsem splnila, ale k nam domu ji opravdu pouštět nechci - myslim, ze na to za a) nema právo (narušení soukromí) a za b) o pani si myslim, ze neni uplne dusevne v pořádku ... Vyhrožuje soudem..

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ivano, nejspíš se jedná o chovatelku, které na odchovech opravdu záleží. Nevím, jaké další podmínky si do smlouvy dala, ale proč jste jí při podpisu neřekla narovinu, že s kontrolou v bytě nesouhlasíte? Pokud psa chováte v RD, tak ji vemte na zahradu. Stejně paní zajímá pouze to, jak je pes ubytován - zda není zavřený v kotci (velký pes) či v kleci (malé plemeno).

culdabulda1*
hodnocení

2x

asi je blbý se zeptat - v čem Vám paní připadá divná? - myslíte, že by Vám mohla doma něco ukrást, nebo Vás třeba i napadnout? - u ní doma jste byla? .. seznámila jste se s ní na inzerát, nebo Vám ji někdo doporučil? ..

ria*
hodnocení

2x

Možná naopak, proč Vás to tak obtěžuje? - paní má jen zájem o to, jestli je její štěně vpořádku. podívat se, kde bydlí, jestli je vše ok. Babička chovala pp setry a několikrát -asi do roka- je jezdívali obhlídnout, jestli je vše tak jak má být..

sebod*

Tak takovou chovatelku bych já domů PUSTILA. Udělala jí hodně dobrý kafčo a sváteční bábovku. Může jí být naprosto ukradené, v jakých podmínkách žije štěně z jejího chovu, Ale ona věnuje svůj čas, svoje finance na to, aby se za ním mohla jet podívat, zda se mu dobře daří. Smekám pře ní !

Pokud se chová uvedeným způsobem a ještě vyhrožuje soudem, tak není před kým smekat.

pb®
hodnocení

1x

Nejspíš máte psa od člověka, kterému na jeho zvířatech a odchovech hodně záleží a hledá pro ně dobrý domov. Dost chovatelů takových není a je jim jedno, kde a jak odchovy končí a pokud se dostanou do problémů, nestarají se o ně, nechají je v útulku. Vy máte štěstí na slušnou chovatelku a "odvděčit" se jí chcete tak, že jí neumožníte návštěvu psa, kterého máte díky ní. Nejspíš zdravého, dobře socializovaného, dost možná jste se sama u ní byla podívat na štěně několikrát, možná i s rodinou. Už to vlastně ani není cizí člověk. Já bych v tom problém neviděla, chovatelka, od které jsem měla kočku, se taky na ni byla u nás podívat. Je to normální a je to slušné. Neměla bych problém ukázat komukoliv, jak moje zvířata žijí, nemám se za co stydět.

albatros498022*
hodnocení

0x

Pokud jste podepsala smlouvu tak je dobré ji plnit.

layborr*

Smlouva byla sepsána ve Váš neprospěch , dá se říci i že byla uzavřena v tísni .

Pro obydlí platí jeho nedotknutelnost, vyjádřená v čl. 12 Listiny základních práv a svobod.

Není tak zásadně dovoleno vstupovat do obydlí jiného nebo v něm setrvávat bez dovolení.

Porušení tohoto ústavního příkazu je trestným činem Porušování domovní svobody podle § 178 trestního zákoníku.

Nedotknutelnost obydlí lze narušit pouze v případě domovní prohlídky, kterou může nařídit jen soudce v trestním řízení.

Pejska ji ukažte před domem .

ivana*
hodnocení

Ano, podpis smlouvy byla chyba - pry jen formalita apod... Pred domem nechce - chce zkontrolovat podmínky doma.. Domu ji nepustim, ona je fakt divná.. Jeji zprávy uz bych nazvala obtěžováním. Co kdyz to pujde k soudu? Jak jsem psala - ostatní body smlouvy jsou splněny. Prijde mi na hlavu postavené, aby se soud zabýval neumožněním návštěv u psa...

pohanka*
hodnocení

0x

Zajímavý dotaz. Kdyby se takto chovali všichni chovatelé psů, tak by nebyli žádní týraní psi.

Souhlas s riou, sebod, pt a ostatním s podobným názorem.

Pokud nesplníte podmínky v péčí o psa, tak by ve smlouvě mělo být uvedeno, že má chovatel právo si vzít psa zpět, my jsme toto měli ve smlouvě i u pejska z útulku.

Je na Vás, jestli jste opravdu všechny podmínky splnili, tak máte čisté svědomí. Vy děláte, jakoby k Vám domů nechodili žádní řemeslníci, lékaři a návštěvy a podobně. Paní se uchýlila k vyhrůžce soudem proto, protože jste ji tam asi zatlačila a odmítla kontrolu.

Já bych ji také pohostila s kávou a pokecala o pejskovi, aby viděla, že ho máme rádi a je součástí rodiny.

Zamyslete, kde je chyba. Nejste tvrdá nejen k paní chovatelce?

uska*
hodnocení

0x

Já bych jí do bytu nepustila. Po jedné takové návštěvě měli známí vykradený byt. Co když jde na obhlídku?

buss
hodnocení

0x

Měla jste se ptát před podpisem smlouvy. A neumíte napsat, jak ta smlouva přesně zní. Nejasný dotaz. Koupím si auto, barák a prodejce mi bude chodit na kontrolu? Byl bych duševně v pořádku? Ukončete to.

pohanka*

Pes je živý tvor, nemůžete srovnávat s movitými věcmi. I když podle zákoníku je pes pouze věc.

buss

Co si usmlouvala, to má. Vlastníkem je tazatelka a je fuk, o co jde. .. daný slib zavazuje a smlouvy mají být splněny, neodporuje-li to zákonu.

figurek*
hodnocení

0x

Haha. *smich**smich*

Vyhrožuje vám soudem, protože ji nechcete pustit do domu?

Zachovejte klid a vzkažte paní chovatelce, že jestli dostane tuto kauzu k soudu, tak jí budu chodit pro pivo. *pivo*

pohanka*

Soud by nebyl o vpuštění do domu! Ale o zkontrolování chovných podmínek toho pejska a zjištění, v jakém zdravotním a výživovém stavu se pes nachází. Někdy se stačí domluvit a šťastného, veselého a nebojácného pejska stačí ukázat na ulici, nebo psím cvičáku. Pejsku ukaž, jak umíš poslouchat paničku, jak si rád hraješ. Zkušený chovatel pozná už jak plní rozkazy, jak se má ke stávájícímu pánovi, jestli se ho bojí, jde k němu se strachem. Zdá se mě, že místo abyste řešili pejska, jak se má, jestli nestrádá, tak řešíte domovní svobodu a jestli chovatelka uspěje..

ivana*
hodnocení

No, upřímně - myslim, ze i kdyby chovatel našel zvíře, které se nema podle jeho představ, ze odebrání by nebylo vubec jednoduché. To jen obecně.

Jinak zvíře u nas je v pořádku, ale pani domu proste nepustim. Je velmi zvláštní.

Nema smysl tu rozebírat proc a jak.. Proste si myslim, ze tento požadavek ve smlouvě je protiprávní. A ano - pokud to pujde k soudu jak vyhrožuje, budeme řešit návštěvy / nenávštěvy u zvířete ... Což mi prijde fakt uhozene (resim ted operaci u dítka a tohle mi prijde uplne sci-fi)

pb®

Zvláštní je kupovat si zvíře od někoho, kdo mi nepřijde psychicky v pořádku.

Pohybuju se v chovatelském světě a právě kvůli takových vykukům, jako jste vy, nejeden dlouholetý a dobrý chovatel s chovem přestal. Neměl už sílu na to vysvětlovat to samé dokola dřevákům. Neměl sílu sedět doma a čekat na potencionální zájemce, kteří trvrdili, že už jsou na cestě, ale nikdy nedojeli. Neměl sílu odpovídat lidem, kteří se jako první zajímají o cenu a jako poslední o zvíře. Ale boží mlýny melou, třeba i na Vás jednou dojde a někdy v budoucnu si pořídíte zvíře a pak budete nešťastná z toho, že chovatel nekomunikuje a nechce řešit, tak jako je nyní chovatelka nešťastná z Vás.

Když si to tak shrnu, tak naší rodinou prošlo celkem 5 koček s PP. Dvě z nich jejich chovatelky opakovaně vídaly na výstavě, na jednu z nich se i přišla podívat domů. Kocoura jsem vzala na výstavu jen jednou, je to kastrát určený na mazlíka, ale jeho chovatelka tehdy bydlela 900km daleko a byla to jediná možnost, jak by ho viděla. A na kočku, kterou dostala zadarmo moje máma, protože byla zprvu umístěna nevhodně a po třech letech vrácena chovateli, se jel také podívat domů, jak se kočce daří. Se všemi chovateli svých žijících koček jsem v kontaktu a potkávám se s nimi tak 2x ročně na výstavě.

Říká se nekupujte zvíře na ulici, chtějte ho vidět v prostředí, kde žije. Ne na zahradě, parkovišti, ne na chodbě za dveřmi, ale doma u chovatele. Dá se tím předejít tomu, že si člověk koupí zvíře z klecového odchovu z nějaké množky, po matce, která má jeden vrh za druhým. Stejně tak by měla být slušnost nechat chovatele, aby viděl, do jakých podmínek zvíře prodal.

pohanka*

Paní Ivano, ono někdy stačí, když uděláte pár fotek, jak se pejsek u Vás má. Nevíme tedy rasu. Třeba jak leží sám, nebo s kočkou třeba na gauči /jestli může/, jak dělá psí voči, nebo jestli umí nějaký cvik, honí mouchu, stín na zahradě. Někdy tyto fotky postačí, že se o pejska staráte s láskou a máte ho rádi. Jak dlouho psa máte, kolikrát jste chovatelce zavolala, že Vám pejsek dělá radost a že je zdravý, nebo poslala fotky z léta z dovolené apod.?

To je jenom můj názor, když mám pejska a vím, že chovatelce na něm záleží, tak bych s ní byla ve spojení. Pokud jste se úplně odstřihla, nedivte se, že má paní potřebu Vás kontaktovat a zkontrolovat. Zasela jste do ní pochybnost a o tom to je.

A tím, že u Vás narazila na neochotu, tak její podezření ji utvrzuje o něčem špatném. Pak se ona ale začne chovat nestandartně a poukazuje na podmínky ve smlouvě a na Vaše podezření z nenormálního chování je zaděláno.

Nevím jaká byla Vaše komunikace, to víte Vy. Jestli na Vás opravdu chovatelka bezdůvodně tlačila a chovala se spíše vlezle, nebezpečně, ohrožovala Vás, vydírala apod. No nevím, urovnat to budete stejně muset sami mezi sebou, ale přeji Vám, aby obě strany byly spokojené a nějaký kompromis se našel.

Chovatelé a milovníci psů jsou jedna velká rodina, není důvod se štěkat mezi ssebou. Kromě těch množitelů.

buss

ivano, vy jste měla napsat, jsem hloupá, podepsala jsem to a to, co mám teď dělat? A ne ukazovat na prodejkyni, že ona je divná. Smlouva by byla neplatná, pokud by odporovala zákonu. V čem si myslíte, že je protiprávní, máte argument? Co na to OZ?
Máte OP, předpokládám i rozum průměrného člověka, takže je třeba ho užívat.

Ivano, chovám psy 25 let a s novými majiteli jsem zažila již neskutečné story. Mohu vás ujistit, že jsem i odebírala svůj odchov z nevyhovujících podmínek - není to jednoduché, ale s kvalitní smlouvou to jde. Také mám ve smlouvě možnost kontroly chovu. Je to jak napsal někdo přede mnou, kdybyste poslala chovatelce občas mailem foto a napsala jak se psík má, tak se vám na kontrolu doma vyprdne. Ovšem pokud o svém odchovu nic neví, tak se jí nedivte, že se chce přesvědčit, zda u vás ten pes vůbec je! A tím že tomu bráníte, tak jen ji utvrzujete v tom, že je něco špatně. Paní to nejspíš k soudu nepožene (tam by se neřešila návštěva zvířete, ale vaše podmínky k jeho chovu), může podat podnět k veterinární správě a požádat o kontrolu zvířete.

Fajn, nechcete návštěvu v bytě (domě), tak vemte psa a jeďte se podívat naopak k chovatelce - ta lehce pozná, zda je vše v pořádku. On jí to ten pes svým chováním takzvaně poví.

Předpokládám, že jste u chovatelky byla v bytě - pokud někdo píše smlouvu, tak to nebude někdo, kdo má množírnu (ti se o své odchovy nezajímaj) - viděla jste v jakém prostředí štěně vyrůstá, viděla jste minimálně matku a sourozence. A nejspíš tam se vám chovatelka divná nezdála, jinak byste od ní zvíře nebrala, že?

Když prodávám svůj odchov, tak se modlím, aby se psík dostal do milujících rukou, pár lidí jako jste vy a ukončím chovatelskou činnost. Mmch s majiteli svých odchovů se běžně stýkám, u mne, u nich doma či na výstavách, mnoho z nich jsou našimi již přáteli a moc jim děkuji, že psíci jsou u nich šťastní.

pohanka*

Na závěr tohoto dotazu doplním jenom hezkou perličku. Dnes, snad ve zprávách na Primě, snímek o vysloužilých armádních psech, veteránech. Nabídka je i na internetu. Většinou si je berou na dožití domů vojáci, kteří k nim mají citový vztah. Toho, kterého umístí do cizích rukou, vždy prověří a vždy po nějakém čase kontrolují, jak se pes v nové rodíně má, jak se zabydlel. Kde vidí nějakou chybu, psa odebírají zpět.

Athose, oceněného hrdinu ocenili částkou k prodeji 500korun. Smutné, když dostal řád, tak měl dostat i péči. Inzerát ale již stáhli, asi jim již někdo vynadal.

stonek*
hodnocení

0x

Tak Vy jste podepsala smlouvu ve ktere je napsano, ze chovatelce umoznite vstup domu a nyni kdyz to ona pozaduje s tim mate problem? A pani chovatelka vyhrozuje? Nebo se spis jenom brani Vasemu neplneni dohodnutych podminek. Osobne si myslim, ze ona nevyhrozuje, pouze nema navybranou, protoze s Vama neni rozumna rec, proste reknete ne a nejede pres to vlak... To je pak tezky. Vzdycky ve vsech odvetvich je jiste procento zakazniku kteri budou "delat problemy" to je statisticky dokazano.

...ve ktere je napsano, ze chovatelce umoznite vstup domu...

Jak to vite, ze je ve smlouve uvedeno umozneni vstupu do domu? Nebo jste si to prave vymyslel a schvalne tazatelce podsouvate neco, co nikde nenapsala?

Tazatelka psala o klauzuli umoznujici kontrolu, nikoliv o pristupu do sveho domu. Presne zneni smlouvy nezname, ale osobne bych se vsadil, ze ve smlouve nic o konkretnim pristupu do obydli nebude.

Take zrejme proto se tazatelka zdraha ji pristup do domu umoznit. Kontrola zvirete a jeho zivotnich podminek se da udelat i jinak.

-

Tedy pokud ve smluve o obydli neni zminka, neni jakykoliv duvod ji tam poustet a se soudem se muze jit leda klouzat.

Je-li tam ovsem takova zminka, je jednak otazka zda by toto ujednani bylo vubec pravne pruchodne a jednak je tazatelka husa, ze to podepisovala.

ivana*
hodnocení

Koukám, jaké story se tu uz vymysli .. Chovatelce jsem posilala info dokud mi nezačala psat denně a vyloženě uz obtěžovat .. Stylem " a jak se dnes muj pejsacek ma?" A kdyz nepřišla odpoved - za par hodin uz dalsi zprava .. Ohradila jsem se, ze info posilam pravidelne a ze nemůžu psat hned a at si prosim uvědomí, ze ty fotky apod jsou jen mou dobrou vůlí a ze denně ji psat nebudu.. Od te doby jen výhružky ... Ted se to hroti.. Ano, byla divná uz pri odberu psa, ale to jsme brali stylem "tak dobry, nejak tech 10 min přežijeme, nej kámoši z nas byt nemusi".. Proste jsme jen chtěli domu zvíře - zadne výstavy, chov, nic .. Jen společníka domu.. Verinarni kontrolu at klidně posle.. Zvíře se ma, myslim, nadstandardne - tak jako vsechny nase zvířata.. Naopak - do ted treba nemam original pp, ale neřešila jsem - o chov nam neslo. Zvíře s PP jsme chtěli jen kvuli záruce cistokrevnosti. To story je o neco delsi, ale nechci se zde rozepisovat. Stejne nevidím moc rady, jen nejake sci-fi příběhy. Návštěvy chce pravidelne u nas v bytě a ja se opravdu s takovou ... pravidelne a jeste ke všemu dlouhodobe fakt stýkat nebudu..

culdabulda1*

ivana -

to je fakt zvláštní - jenom ještě - copak ona měla jen to jedno štěně? - no musíte sama vědět, co a jak .. hlavně, že se pejsek má dobře.

ivana*
hodnocení

Nn, mela vic... + hned asi 2 mesice po odberu dalsi vrh (od jine feny).. Vsude mela dost psu / kocek.. Ne v kleci, na volno po bytě, ale hodne ... Spise si myslim, ze je problem, ze jsem se ohradila, ale psala fakt furt a čekala odpoved ideálně hned (jako 2 zprávy denně byly normal).. Posilala jsem i video, ze ma pes společnost .. Jako jsme fakt normalni rodina, která se o zvířata stara - tim myslim fakt stara.. Ale proste to bereme tak, ze mame psa, postaráme se a ne, ze se jeste budeme treba co tyden hlásit.. Proste mi to prijde na hlavu.. Jsem původně čekala, ze písnu 1-2x do roka, poslu foto a bude klid a ne, ze si to pani bude vynucovat a vyhrožovat soudem.. To at jde kamsi a moje ochota zde konci..

Ivano, pokud vám nedodala originál PP, tak ji k tomu písemně vyzvěte. Nejspíš ve smlouvě máte, že orig. PP bude dodán po obdržení z plemenné knihy (často se stává že štěně se prodává, ale pro většinou pozdní dodání dokladů není PP ještě vystaven). Každopádně PP nesmí chovatel zadržovat, ten patří ke zvířeti. Pokud byla uhrazena celá kupní cena, měl by vám být PP chovatelkou zaslán.

pohanka*

Ivo, včera ve 12 hodin jste psala, že to nechcete rozebírat, ale když jste doplnila další podrobnosti, už si můžeme udělat obrázek o paní chovatelce. Ne, to není normální, aby Vás takto kontaktovala a označovala prodaného psa ,,můj pejsáček,,.

Časté posílání SMS je podle mně obtěžování. Škoda, že jste nenapsala podrobnosti dříve, já bych si odpustila také ty rady a sci-fi.

Mě by se osobně nelíbila chovatelská stanice v bytě, kde chová psy i kočky. Je opravdu registrovaná?

Co jí tam poslat veterinární kontrolu?

Omlouvám se, že jsem Vám více neporadila a zahltila toto vlákno mými příspěvky..

pb®

To je pouze Váš předsudek. Osobně znám mnoho chovatelů koček, kteří mají psa a některé, kteří mají těch psů hodně. Třeba jedna chovatelka, co má kočky i psy, do toho ještě koně, ovce a jiná hospodářská zvířata. Je veterinářka, o její serióznosti není pochyb. Další chovatelka, ta má psů asi 13 5ti různých plemen, do toho 2 plemena koček, vše v domě. Jejím psům by mohl kde jaký pes závidět. Věnuje s jim na 100%, vlastně ani nevím, jestli to není její práce. Dělás nimi obrany, agility, canisterapii, do toho chodí na výstavy, na cvičák, každou chvíli dáva na FB fotky, jak socializuje štěňata v různých situacích, každý pes dostane k narozeninám dort, neustálé foto, jak se celá smečka válí na gauči, z různých výletů, z mateřských, základních i středních škol, z nemocnic i domovů důchodců, kde dělá canisterapii. 13ti psům se zvládne věnovat víc, než běžný člověk jednomu. Takže vážně ne, není divné chovat psy i kočky.

Tazatelka měla rovnou napsat, o co se jedná. To co popisuje není normální a dalo by se to nazvat stalkingem, na což jsou paragrafy. Takže já bych paní chovatelce oznámila, že jí budu 2x ročně informovat mailem, že si nepřeju aby mě kontaktovala nkolikrát denně, jinak celou záležitost předám policii ČR. To by mohlo pomoct.

ivana*
hodnocení

Kupní cena byla samozřejmě uhrazena v plne výši - hned pri odberu.. To potvrzeni o původu... Vyzvala jsem, ale pry jedine osobne.. A uz jsme zase u te návštěvy... PP nepotřebuji, tak vice neresim

ria*

Dobrý den, známý si brali Belgického ovčáka a ve smlouvě měli i to, že se z něj taky stane chovný papírák - to že má rodiče pp, neznamená že může být chovný i když by štěňata nechtěli- takže různé výstavy, zkoušky, testy.. Je to i vizitka pro chovatele, že má pejsek úspěch.. Prostě to vemte tak, že si paní vypiplala štěňata - jsou to "jako její miminka" a chce pro ně jen to nejlepší.. Já teda vůbec nevím, kde vidíte problém..

martinaa*

Já bych viděla problém v dennodenním psaní zpráv a určitém stylu otravování. Jako koupím si psa, tak je ten pes můj. Je trochu divné, že bývalá majitelka píše "jak se má můj pejsánek". Neřeknu, napsat jednou za týden a poptat se, ok. Ale vyžadovat kontakt několikrát denně (přičemž pokud není odpovězeno hned, nastane naléhání), vyžadovat videa... a ještě vyhrožovat, tak to už je hodně přes čáru. Takhle se chová psychopat, ne úžasný chovatel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]