Nejste přihlášen/a.
Nějak těch českých výrobců mnoho neznám.
Nakoupili jsme ručníky z fabriky, kde táta pracoval celý život.
Ježíšek mi z nostalgie přinesl hodinky Prim, ovšem ty levné z Moravy, podobné těm původním.
A med kupujeme od českého děvčete, které má med opravdu od českých včel z mého rodného kraje. Každoročně si kvůli tomu zajedu pár kilometrů a nechám tam nějakou tisícovku.
A pak ještě samozavlažovací truhlík na hřbitov je snad českého původu.
Myslíte ty české výrobky Madety z Polska?
tak na tradiční Primky nemám,díkybohu mám dvoje z doby,kdy stály zlomek dnešní ceny.Ony ty kvalitní české výrobky taky něco stojí a někdy si říkám,že hřeší na to,že lidi slyší na slogan"český výrobek".Po zkušenosti se třema Remoskama české výrobky nepreferuji...a taky která firma je dnes opravdu čistě česká?vždyť i na farmářských trzích je spousta podvodníků.Co se týká jídla čtu co obsahují a potom kupuji,neřeším zemi původu.Samozřejmě "čerstvé"věci (ovoce,mléčné výrobky,zelenina)mám raději když nejsou z druhého konce světa.Proto jediné české výrobky co kupuji jsou z Madety,jak jinak než v akci.
...tak to netuším,že tam mají výrobnu.Já ji viděla v Budějicích a v Krumlově.Každopádně je to vyjímečně,protože stejně nejraději nakupuji v Lídlu a tam není.
I u českých výrobků si člověk není jistý, jestli se fakt vyráběl v Čechách a vyráběli ho české ruce, nebo už se vyrábí jinde. Občas se ještě informace o českých výrobcích i českých výrobcích dají zjistit, měla by to chránit i značka kvality a českého výrobku ale asi ani na to se nedá spolehnout. Jak se spolehnout na med od českých včelařů se značkou český výrobek, když se do českého medu zamíchá nějaký dovozový, nebo se český med vyveze a stejné množství se doveze, podle grafu v blesku? viz img.blesk.cz/...
Snad ještě česká remoska je stále český výrobek, sportovní boty Prestige jsou stále ještě naší výroby, prádlo z Jitexu Písek, apod.
Ve verších Krále Lávry se píše:
" Po Češích je doma
vždycky malý sled,
ale všude jinde
naplňují svět:
muzikanty, jezdce, harfenice,
ouředníky, sirky ze Sušice
najdeš všude hned."
No a sirky ze Sušice, které se tam vyráběly ze šumavského dřeva už od roku 1839 se tam nevyrábějí, od r. 2008 v Indii - viz cs.wikipedia.org/... Takže už ani sirky ze Sušice nejsou český výrobek.
Jak má člověk podporovat českého výrobce, když je zřejmé, že jeho výrobky nejsou kvalitní, nebo dokonce jsou šizené, nebo pod svým jménem i svým čárovým kódem prodávají výrobky z jiných zemí?
Kde jsou kvalitní masové konzervy, kvalitní uzeniny, smetanové zmrzliny, sušenky, dětská výživa, boty, koberce, některé elektrické spotřebiče, atd., z konce milumého století?
Za všechny stačí vzpomenout na chuť původní kofoly, velikost původních piškotů a jejich jemné rozpuštění v puse, když měl někdo dietu, na kvalitní původní játrové paštiky s tenkou vrstvičkou špeku po obvodu a celou zabalenou ve staniólu, vůni nových dětských botiček s kočičkou. Zvykli jsme si na česnek z dovozu, kdy se do bramboráku dá místo jednoho stroužku celá palice a ještě to zdaleka nemá ten šmak, jako z jednoho stroužku původní české odrůdy.
Nebylo to tak ideální, starší kolegové připomínají jakési heslo "vše na export, pro doma tepláky", kdy látky a nádobí na vývoz byly první jakosti a druhá jakost nebo kazové zboží šlo na domácí trh a ještě mnohdy "pod pult" (pro dobré známé) jak se prý tehdy říkalo.
V UK v potravinovem retezci ASDA prodavaji pastiku Made in CZ. Tak si ji obcas koupim. Ovsem nevim, jestli je to podpora domaciho trhu nebo dovozu.
Kapitalismus opravdu není hezké slovo, tuším že pochází od Marxe, někdy z 19. století. Takže máme tržní hospodářství a vše se dováží, stejně jako jinde na světě. Efekt je vynikající, mám daleko širší výběr a konkurenční boj sráží ceny. Pokud je český výrobek konkurence schopný, většinou jej preferuju, i když je český jen částečně. Hlavně, že to dělají české ruce a snižuje se tak nezaměstnanost. A mnohdy se i zvyšuje kvalita (zvláště oproti Číně a jiným kopírkám)
Ne, preferuji kvalitu viz. antibiotika v medu.
Piškoty od Opavie, levné uzeniny atd...Ale lidi si nedají říct.
samane, ta antibiotika jsou nějaký podraz na Včelpo. Vzorky medů z výkupů jsou na rozborech, a brzy bude jasno, kdo, kde a kdy, ten med vykoupil. Buď to byl nějaký černý dovoz, namíchaný do českého medu, nebo načerno léčené včelstvo. Rozhodně to není v Čechách plošný jev. Na rozdíl od ciziny.
Taky dávám pozor čemu věřit.Nedávno byla kauza ,že se na Slovensku otrávil chlápek sojovou pomázánkou(prodává jí i Lídl)měla obsahovat myslím listeriozu.No několik reportáží a článků a přitom jen v jedné větě zmínili,že to ještě není prokázáno,že se čeká na rozbor.Neměli jediný důkaz.Nakonec bylo vše v pořádku,ale působilo to na mě,jako by chtěli tu firmu cíleně poškodit.
ra252: Tržní hospodářství je blábol bez definice...
Zdroj: poradte.cz/...
To jen tak na závěr pro poučení: cs.wikipedia.org/...
Ale ano, jen se takový výrobek velmi těžko hledá, buď je to vyrobeno v EU, Polsku nebo Číně. Už ani ta ETA není to co dřív, o potravinách ani nemluvím i u českých sýrů je mléko minimálně ze Slovenska. Jediné co vím jistě je zelenina a ovoce z vlastní zahrady, slivovice z vlastních švestek, vejce od vlastních slepic, mléko a sýr od souseda a med od vlastníich včel. I u toho doma vykrmeného prasete v podstatě nevím, kde se narodilo a jestli ten farmář co mi sele prodal, náhodou není jen překupník a nedovezl ho z Polska.
Samozřejmě jsem rád (a hrdý), když si mohu ze srovnatelných výrobků vybrat ten CZECH MADE. Sám jsem poznal v 70tých a 80tých letech ten hlad po zahraničním zboží. Nakonec jsme se vždy divili, když jsme nakoupili v Tuzexu pěkné zboží a ono bylo Československé. Na vývoz to pěkně zabalili a na domácí trh ne. Ale to sledování původu zboží trochu zavání sociálním inženýrstvím (které tak nemám rád - viz teď snaha o označování Izraelského zboží). Prostě si oblíbím nějaké zboží (chutná mě, slouží mě, vydrží atd.) a pak je mě docela jedno, odkud je. Nakonec všude žijí lidé, a když vyrobí produkt, který mě osloví, tak proč ne. A ony všechny tyto bojkoty jsou na nic. Prostě někdo bojkotuje, ale zase stejná síla lidí to naopak přes osobní újmu podporuje (například, kdybych našel nějaký Izraelský označený výrobek, tak si ho koupím, aniž bych ho třeba potřeboval - na protest).
Pokud jde o označování izraelského zboží - původ je označován vždy. Jde o novou povinnost označovat zboží z okupovaných úzamí mimo Izrael. Nebo se pletu?
Slovo sem, slovo tam, nebýt experimentu, tak je tu furt. Nic jiného bychom neznali. A jaké zboží je jen vyloženě české? A jak bysme přežili bez toho dováženého? Kupuji co mi vyhovuje. Jinak bysme si hráli na osmibiťácích, slušovičácích, pépéčkách. jezdili ve škodovkách, Trabantech..., komunikovali přes drát, TV Tesla, maďary... Dováží se to, co lidi kupují!
Tady máme spíš parodii na kapitalismus...
Pokud je kvalitní a za rozumnou cenu, tak beru české. Bohužel většina čechů chce zbohatnout bez námahy, tak šidí materiál i práci a podlo toho to vypadá. Něco kvalitního se najde, ale je toho málo a musí se hledat...
Prodává se to co lidi kupujou, a většina kupuje jen podle ceny a je jim jedno jaký to je šmejd.
Vidím jabka z dovozu 40 Kč/kg - ať mi nikdo neříká, že dovézt z českého sadu přes český sklad vyjde dráž než to samé z ciziny. Nechápu proč to lidi kupujou. Já říkám "chtěl bych jabka od nás", když odpoví nemáme nemají tak holt nekoupim. Pokud tohle udělá většina lidí, tak cizinu neprodaj a vezmou na krám naše. A takhle to je se vším.
Opavia resp. Mondelez je kapitola sama pro sebe. Pokud chceme zachránit piškoty, tak to celý národ musí přestat kupovat. Znovu začít až převedou výrobu zpět do původní fabriky. Ochutnal jsem a jejich tvrzení že suroviny i receptura jsou stejné je nesmysl - jiný tvar, velikost, vlastnosti (měknutí v čaji) i chuť jsou naprosto rozdílné. = lžou = nekoupim. Ať jim to shnije ve skladu...
No, ta cena jablek, to je naše národní ostuda, taky mě to štve. Podle mě to může mít jen dva důvody: neschopnost konkurence z cenových důvodů (drahá a nekonomická produkce - třeba i študentíci se na sklizeň zrovna nehrnou, i když to mají za 100,-/hod) a neschopnost konkurence z hlediska kvality (odrůdy, chuť, vzhled). Nic jiného mě nenapadá, snad ještě dotace státu u konkurence. Vás jo?
bruno : jablka - dodavatel z polska 6kč/ kg do velkoskladu, česká - moravská 14kč/kg , supermarket - 40kč/kg / poláci totiž nebyl tupohlávci a vyjednali si vyjímku pro potraviny na národní dotace + odpuštění daní producentům ... počátek je ve vstupu do unie a naši byrokraté...papežštější jak papež + naše vděčnost za každou zhovadilost...v podstatě nic nového co by tady nebylo - RVHP - taky všechny chtěli dostat na stejnou úroveň...
Především kvalita...
přestal jsem kupovat piškoty OPavia (výroba Polsko a nejsu tak dobré). Tatranky, Bikavu (v podstatě nepoživatelná), salámy , špekáčky (jen od známého řezníka-domácí výroby)..když už tak šunku, tlačenku kvality bio
med jen od známých včelařů z okolí (např. Potštejn) -rozhodně ne v hypermarketuteď jsem objevil vynikající kečup (Kand-český) - lepší než Heinz...vyhlásil jsem válku škodlivým e´čkům !
..takže zkouším a sleduji testy a pořad A dost..!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.