Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem zodpovědná za dluhy své matky?

Od: radka11* odpovědí: 23 změna:

Žiju normálním,řekla bych,slušným životem.Manžel,děti,dům,zaměstnání.Všechno v pohodě.Za to mé dětství byla hrůza,vlastně je s podivem,že já i můj bratr jsme se dokázali postavit na vlastní nohy a žít normálním životem.Naše matka je alkoholička,od dob,co jsem schopná si pamatovat.Celý život za ni otec platil a splácel různé dluhy,ale po otcově smrti už je na to sama.Zkrátka,exekučně ji vystěhovali z bytu,který samozřejmě neplatila,má nabraných spoustu půjček,úvěrů,různých kreditek,je na uvaleno spoustu exekucí.Teď v této situaci by chtěla jít bydlet konečně k nám,předtím totiž absolutně odmítala,neboť u nás by nemohla pít. Ptám se hlavně na to,jak by mohla tato situace ovlivnit naše rodiny,jsme zodpovědní za dluhy naší matky? Co máme udělat pro to,aby jsme se tomu vyhnuli? Moc děkuji,pokud si najde čas na odpověď někdo,kdo má s tímto tématem zkušenost nebo něco ví.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

7x

Nejste odpovědni za dluhy své matky. Neštěstí může nastat ( a to určitě) pokud si maminku nastěhujete k sobě - navštíví vás exekutor. Vy nebude moci prokázat, že žádné věci u vás maminka nemá a začnou tahanice.

pohanka*
hodnocení

5x

Je to smutné, je to matka, ale nevěřila bych jí.

Jak s protialkoholní léčbou, tak nakupovací mánií, a že nebude dělat dluhy. Klid a spokojená domácnost, na kterou jste byli zvyklí s nastěhováním matky zmizí.

Bude Vás to stát i nemalé náklady.

Pokud bych chtěla eliminovat škody, které matka napáchá, sehnala bych jí jednu místnost někde /podnájem, pečovatelský dům apod./ a tam ať si žije. Sipo, poplatky bych hradila pouze já, aby byla kontrola. Matka se musí podřídit, neumí se kontrolovat, neumí hospodařit. Měla by přistoupit na to, že budete vědět, kolik má důchod, kolik platí nájem, a vy zajistíte, aby bylo vše v pořádku.

Ptáte, jestli to ovlivní vaši domácnost? Můj názor je, že ano a to negativně.

repkin*
hodnocení

3x

Pokud se dá s matkou již mluvit, měla by začít uvažovat o insolvenci, pokud tedy vůbec splňuje podmínky. Jedině tak by Vás to mohlo "ochránit", pokud by bydlela u Vás doma.

jamal*
hodnocení

3x

Jediná rada je nepustit ji do baráku. Myslíte si, že exekutor bude řešit, jestli to či ono je vaše nabo matky? Olepí vám kde co a s vylučovací žalobou si můžete počkat, zatímco vaše věci budou dávno fuč.

Jestliže má hodně půjček a nic vlastně nemá, je psychicky nemocná a vše bude pořád dokola.

sebod*

Kolik maminka celkem dluží? Jaký má příjem? Kolik jí je let? Můžete mi to napsat i do sz. Spočítám Vám splátky v oddlužení a poradím, zda do oddlužení jít či nikoliv.

Pochopitelně existují postupy, jak uchránit svůjh majetek v případě, že s Vámi žije dlužník.

jamal*

Co chcete počítat? Nikdy to nezaplatí. Navíc pije a to je psychika dávno v trapu. Nebydlet s nima, směr ubytovna.

Má tchýně sice nepila, nicméně si brala půjčky a celkem dlužila více jak milion. Nic nemá, nic si nekupovala. Přišla o byt a chtěla bydlet u nás. 3 měsíce a ven. Když uměla si brát půjčky, musí umět se o sebe postarat. Hotovo, vyřízeno.

radka11*
hodnocení

Je to úplně šílené: matce je 62 let,je ve starobním důchodu,nevíme kolik má přesně důchod,ale víme,že už ho má zčásti obtěžkán exekucí,jak jsou dluhy velké taky nevíme přesně,ale podle pošty,kterou ji zanechali ve vyklizeném bytě počítáme určitě kolem 300 000,-Kč,matka nic neřekne,lže jako když tiskne,jen ve svůj prospěch,peníze jsou pro ni na prvním místě,neboť to je prostředek ke získání alkoholu.Teď momentálně je v nemocnici,odvezli ji záchrankou z ulice,měla 2,8 prom.,slíbila,že půjde na odvykací léčbu.Nevím,co víc dodat,teď momentálně mám pocit,že ta situace nemá řešení,ale doufám,že se to nějak vystříbří,jsme objednání u právníka,mám naštěstí velkou oporu v manželovi,ale také nechci,aby na to nějak doplatil.Děkuji.

doplněno 29.11.15 17:02:

Byla bych vděčná,kdybyste mi nastínili ty postupy,kterými lze ochránit majetek ,když s vámi žije dlužník.Jak žít s alkoholikem neporadí nikdo,to totiž nejde,s tím mám zkušenosti,celé dětství.Díky moc,trošku jste mne uklidnili.

hodnocení

1x

Hodně smutný příběh. Myslím, že byste se měli snažit najít jiné řešení. Ne si ji nastěhovat domů. Ona se nezmění. Když pominu starosti se zabezpečením vlastního majetku proti věřitelům, což by určitě zajistit šlo, nevyhnete se osobním problémům s jejím způsobem života. Nezvládnete to.

jmhad*
hodnocení

0x

Já bych si dovolil oponovat - za určitých okolností musí děti živit své rodiče. Záleží na rozhodnutí soudu, resp. nejdříve na podání žaloby ze strany rodičů, kteří to ale zpravidla nedělají. Jenže co když právě Vaší matce tohle někdo poradí a ona to zkusí? Více na www. mesec.cz/clanky/alinemty/vyzivna-na-rodice

Ano, správně píšete za určitých okolností. Ale ta okolnost, že matka má svůj normální důchod a do její situace ji dostala mánie zbytečného nakupování hloupostí a propíjení peněz v alkoholu, určitě není tou OKOLNOSTÍ která by donutila její dceru a bratra ji živit a tahat ji z dluhů. To by bylo příliš jednoduché. Jsou i takové děti, které propijí všechno a zadluží se a také neexistuje zákon, aby o takové dospělé děti převzali plnou zodpovědnost rodiče. Takže toho bych se vůbec nebála.

radka11*
hodnocení

Pokud by jí to někdo poradil,možná by se chytla,na peníze to ona slyší.Neumím si představit,že budu chodit do práce(na směny-za chvíli odcházím na noční) a ona bude propíjet naše nelehce vydělané peníze a bude opět v pohodě.A ještě horší jsou ty vztahy,jak tady někdo správně poznamenal,měla jsem ji doma pár měsíců,stihla rozhádat půl rodiny,napůjčovat si spoustu peněz od sousedů,známých i od mé tchýně,dětem navykládala různé lži a fantazie o nás,jak jsme špatní,sousedům si stěžovala,že ji šikanujeme,no,prostě hrůza,kterou si neumí nikdo představit.Vím,že to není moje ostuda,ale nedá se tak žít.Díky za podporu,všem.

pt®

Mám obavy, že Vám matka bude rozprodávat věci z domácnosti. Chápu, že je to Vaše matka, ale podle toho, co píšete, bych si ji do společné domácnosti nevzala.

buss
hodnocení

0x

Nejste, ale exekutor tam může přijít a budete se museta starat VY! Jí to může být fuk. Tak si to dobře rozvažte. Je to otázka vztahů, zda vám to za to stojí. Co vám bude hradit, pomáhat? Nakonec se jí zželíte a budete něco hradit sama, prodá vám věci z bytu, při půjčkách bude odkazovat na vás. To si ošetřete.
Proč nemůže někde na ubytovnu?

doplněno 29.11.15 20:29:

sebod si myslíte, že to exekutora zastaví? Exekuci může provést všemi způsoby uvedenými v zákonu. Je omezen jen na bydlište, nějaký pobyt povinného? Co když si povinný majetek někde uschová?

doplněno 30.11.15 00:56:

Osoba nemusí nikdy nikoho volat, je to její problém, takže kec. Byl bych zvědavý, co by bylo, kdyby si vzal asistenci exekutor.
On to ex klidně udělá, osoba oprávněná třeba neví, že je přítomen exekutor. Může žádat o vyškrtnutí ze soupisu, popř. žaloba na vyloučení věci. A to ne povinný. Bude-li vyhověno ex věci vrátí když budou doloženy a je to. To je jak rada, pověste papír na dveře ... Je třeba si načíst ex. řád.

sebod*

když k Vám půjde maminka bydlet, tak s ní sepíšete nájemní smlouvu. Mamince bude poskytnut ten a ten pokoj s veškerým vybavením. Ona sama bude mít možnost tam mít pouze věci osobní potřeby. Když tak mi napište do sz. Dám Vám tam vzory smluv.

doplněno 29.11.15 22:26:

buss. Exekutor není všemocný. Musí dodržovat zákony této země. NEMŮŹE exekuovat majetek, který prokazatelně náleží třetí osobě. Jestliže by s tím chtěl započít, třetí osoba musí zavolat policii a ta takovénu jednání musí zabránit. Znovu opakuji, že se musí jednat o majetek, který prokazatelně nepatří povinnému.

doplněno 29.11.15 22:32:

Bez znalosti výše důchodu nelze insolvenční splátku spočítat. Tady máte jednoduchou insolvenční kalkulačku insolvencni-zakon.justice/... . Mamince vychází nejnižší splátka (včetně správce) 2.700,- Kč (ale má-li vyšší příjem, bude i splátka vyšší). Přeji Vám hodně sil.

radka11*

Dobrý den.Pokud to ještě platí,ráda bych se zeptala,kdyby mi nic jiného nezbývalo,a musela bych si matku nastěhovat k sobě,opravdu by šlo její bydlení ošetřit nájemní smlouvou? A to bychom byli z obliga,co se týče jejích dluhů? Moc by mě tato alternativa zajímala,než půjdeme s tím za právníkem,pokud víte něco víc a máte trošku času,prosím,poraďte.Děkuji moc.Mimochodem,matka je už měsíc na odvykací léčbě,kaje se,všeho lituje,vím,že to nic neznamená,ale přece jen mě porodila a není mi úplě fuk.

hodnocení

0x

Tak nebo tak to nebude fungovat.Pít bude dál a pochybuju,že vám přispěje na výdaje bydlení. Ať nejdříve podstoupí úspěšně protialkoholní léčbu a pak jí najděte podnájem nebo pronájem garsonky,1+1 bytu,na to jí důchod stačit bude. Nějakou minimální častku jí nechat na bydlení a živobytí nechat musí a zbytek jí z důchodu sebere exekuce.

ycacrz
hodnocení

0x

Jestli jí chcete pomoct, tak jí pronajměte maličký byt a plaťte za ní nájem a energie. K sobě jinastěhovat bude velká chyba, exekutor se tady běžne bohužel neptá, jestli jsou věci její. Přijde, zabaví, prodá a vy se pak můžete soudit a u každé věci jednotlivě dokazovat, že je vaše a ne matky. Nešla bych do toho, navíc je velmi nepravděpodobné, že alkoholička půjde na léčení, napraví se a s alkoholem skončí.

lm®

Neberte si ji domů.Doplatíte na to. Život s alkoholikem je P E K LO.

Věřte mi.

hodnocení

0x

Prochlastala se životem až k takovémuto závěru a pokud si ji nastěhujete domů, můžete přijít o všechno a ještě si s ní užít peklo. Myslete na sebe, svoji rodinu a děti a neuvádějte je do neštěstí. No, rozhodnutí je na vás, přeji hodně štěstí. A rozumu!

radka11*
hodnocení

DÍKY MOC ZA VŠECHNY ODPOVĚDI,DOCELA MI TO POMOHLO,PSYCHICKY URČITĚ.DOPRACOVALA JSEM SE K TOMU,ŽE TO CÍTÍM PODOBNĚ JAKO" jak123",NESMÍM OHROZIT SVOU RODINU,UŽ JSEM SI UŽILA S MATKOU DOST,NA OSTUDU NEHLEDĚ(TO JE TO NEJMENŠÍ).Takže,jak tak čtu všechny vaše příspěvky,tak z toho plyne,že pokud si ji nevezmu domů,tak po mne nikdo žádné peníze chtít nemůže? Rozumím tomu správně? Víte to určitě? To by bylo super,uklidnilo mě to.díky

pohanka*

Radko, teprve až matka zemře, tak budete po ní dědit to, co po ní zbyde. Zřejmě nějaké věci a určitě dluhy. Dědictví můžete /v tomto případě musíte/ ale odmítnout. Pokud to matka za života nevyřeší, a asi se shodneme, že to sama od sebe nepoplatí.

sebod*

Radko. Strakatý pejsek (:)) Vám to napsala dobře. Za života maminky po Vás nikdo nemůže nic chtít (pozor, někdy to věřitelé zkoušejí). Až maminka zemře, budete přizvána k notářskému řízení. Zde se vzdáte dědictví v plné výši a tím to pro Vás končí. Dluhy maminky odejdou spolu s ní.

tomaslad*
hodnocení

0x

taktak, jak psali předřečníci:

a/ zásadně matku nestěhovat k sobě a neohrozit svou rodinu (eliminovat krádeže matky eliminace návštěvy exekutora zabránění logických budoucích hádek a nervů Vy-manžel-děti, abyste se nakonec nerozvedli... ), b/ najít matce a platit matce jakýkoliv pokojík/ubytovnu/vybydlenou garsonku někde v okruhu 100 km na bezrealitkách (postel, skříň, stůl, WC, možnost se umýt, teplo, teplá voda, stropní světlo, lampička) - max 3000 Kč/os/měsíc, i tak to bude Vás stát 36.000 ročně, c/ dědictví na 100procent odmítnout = neručíte za dluhy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]