Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně stavebního spoření. Letos dceři končí stavební spoření lišky / stará smlouva / a já mám dilema zda nechat zvýšit cílovou částku a pokračovat ve spoření a nebo dát výpověď a založit nové stavebko. Asi v tom nebude žádný rozdíl co?
Díky za odpovědi M
Můžete nechat peníze na stavebku, dokud se nedospoří do cílové částky. Nesmíte ji přespořit - přišli byste o příspěvky státu. Měla by vám zodpovědně poradit vaše poradkyně - všechno spočítat a říci vám, jaké máte možnosti. Když zvýšíte cílovou částku, bude to mít pravděpodobně za následek změnu spořícího plánu či jak se to jmenuje - prostě smlouva se vám překotí do nových podmínek a budou menší státní příspěvky, pokud jste dosud měli vyšší atd. Poradkyně Lišky to bude vědět nejlíp.
Snad poprvé jste ve své odpovědi "uletěla" . I když přespoří, tak už o žádné příspěvky státu přijít nemůže, jelikož už jsou jeho - splnil zákonnou lhůtu spoření. Jinak vaše příspěvky považuji za ty úplně nejlepší, které se v poradně objevují. Hezký večer.
Možná máte pravdu, nechci se dohadovat, ale my jsme na tom stejně (sice u Modré pyramidy, ale myslím, že v tom není rozdíl) a poradkyně nás varovala, abychom nepřespořili... zákonnou lhůtu jsme splnili už před 2 lety a zatím jsme nenašli smysluplné využití úspor, ale osamostatnění mladšího syna se blíží (snad konečně). A děkuji za pochvalu.
doplněno 29.08.09 22:09:Máte pravdu. Přestala jsem být líná a podívala jsem se, co se stane, když přespoříme. Možná, že dříve ta sankce vrácení státních příspěvků platila, dokonce je v odkazu zmíněna.
Pokud mate jeste smlouvu uzavrenou se statni podporovu 4.500 a finance nepotreujete cerpat, je vyhodne zde navysit cilovou castku a sporit dale. U nove uzavrenych smluv je potreba vyssi rocni vklad, pricemz dostanete od statu nizsi podporu (3.500).
Ohledně navýšení cílové částky: V některých případech je lepší nenavyšovat a jednoduše přespořit. Každá stavení spořitelna se chová trošku jinak. Co dělá ta konkrténí Vaše spoř., to si musíte najít v obchodních podmínkách své smlouvy.
1) Některá spořitelna Vám v případě přespoření vypoví smlouvu - tomu je určitě lepší předejít a CČ zavčas navýšit. Zaplatíte poplatek z rozdílu nové a staré CČ, ale přecházíte na nové (nižší) úročení svých vkladů - někde i zpětně jakoby od začátku smlouvy!
2) Některá spořitelna při přespoření automaticky navýší CČ na nejbližší vyšší v celých tisících ( taky zaplatíte poplatek za navýšení z rozdílu původní a nové CČ), ale úročení vkladů zůstává podle původních podmínek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.