Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyvrknutý / vymknutý kotník

Od: nutt* odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny,
dnes (tj pátek) ve 4hod v noci jsem si v práci vyvrknul kotník docela ošklivým způsobem. V nemocnici mi po RTG řekli že zlomeny kotník není že jsou jen natažené svaly / vazy a dostal jsem ortézu. Nohu že mám ledovad a mít ji při ležení podloženou několika polštáři. Nikdy jsem toto zranění neměl proto se ptám Vás, na nohu nemohu ani z lehka došlápnout, bez berlí krok neudělám! Nepřijde mi že při pouze natažených / pohmožděných svalech bych měl mít takovéto bolesti a nemohl na nohu ani z lehka došlápnout nebo je to tak normální? Mám zajet do jiné nemocnice?
Díky za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V těch "pouze" natažených svalech může být spousta menších svalů rovnou přetržených nebo natržených. Nemožnost došlápnout je normální a ještě chvilku bude. Ze zkušenosti: ještě 2 měsíce po úraze bylo několikahodinová aktivita na nohou šílená, první měsíc po úraze bez jakéhokoliv chození... nohu šetřte, ať se to má možnost dobře zhojit!

hodnocení

1x

Podle mých skušeností byla diagnóza dobrá,takže doporučuji poslechnou lékaře a většinu zde dobrých rad!osobně ten můj "špatný kotník" cítím a bolí občas již asi 25roků!první úraz noha v sádrové dlaze a na 5týdnů,druhý po asi 5,6? letech-sdrá plná na 6 týdnů a celkem pře 1/4 roku PN a o berlích-silně zhmožděné vazivo,štíplý kloub.pak ještě několikrát lehčí zhmoždění vazů s trvalými následky !

osobně si na noc ,když bolí ,nebo po špatném došláppnutí,dávám ledový obklad a nad ránem ,až je suchý a horký (dětská plena) sundávám.

doktpr365*
hodnocení

0x

Na RTG to snad poznají. Měl jsem to před několika lety.kotník černý jak uhlí,sádra chodil jsem o berlích a byl jsem s tím doma 3 měsíce. Dálší 2 měsíce rehabilitace.

nutt*
hodnocení

Kotník černý nemám jen hodně nateklý, sádru jsem nedostal.

jestli můžu radit (i když místo natažených vazů v kotníku mám zkušenost s natrženým svalem) hlavně na to v průběhu příštích tejdnů ani jednou nedošlápněte - ani při vstávání třeba z nízký matrace a tak, nebo nepozorností - prostě dávejte si na to pozor
(a zřejmě máte (doufám) francouzský berle, tak pohyb na nich nepřepalte, první fáze je, že vás budou bolet svaly, no, to není napořád, i když je lepší se tomu vyhnout, druhá fáze může přijít s bolestí kloubu v lokti - a to už je blbý, to samozřejmě jen tak neodezní, když tu berli nemůžete vysadit (ale to spíš hrozí při větším chození - i venku, do schodů...); pokud máte ty berle pod ramena, tak si asi při větším chození naděláte v jamkách puchejře, na malé chození je to snad jedno (prej jsou taky horší do schodů, osobně to nemám vyzkoušené))
jen mám pocit, že nechání vazů v klidu značně koliduje se sundaváním a nandaváním ortézy, ta jde jistě sundat jen při pěkném zabrání? - leda by byla na nějaké zapínání, ale to asi nebude

magdalen*
hodnocení

0x

Určitě zajeďte. Podle mého laického soudu by se mohlo jednat o rupturu (směšné slovo), natržení vazu. Já to zažila 2x a vždycky v sádře. Naposledy v srpnu roce 2002, povodně v Praze, proto si to pamatuju. Sádru jsem měla 6 neděl a ještě začátkem prosince jsem musela chodit do práce v letní páskové obuvi s nohou v obinadle, protože kotník byl stále oteklý.

Nenechte to a jděte, nohy máme sice 2, ale jen jedny!

scv®
hodnocení

0x

Měl jsem to samé před pár lety - "přeskočil" jsem dva schody a na třetí dopadl křivě. Na chirurgii mi řekli totéž. Nohou jsem se pomalu ani nemohl dotknout země, i manipulace s ortézou byla docela náročná. Tu jsem nosil asi 4-5 týdnů, pak následovalo pomalé rozhýbání nohy - trvající cca ještě jednou tak dlouho. O měsíc později jsem si zvrtnul na ostrém kameni druhý kotník, ten jsem ale během chvíle rozhýbal a s drobnou bolestí chodil normálně dál. Takže to může být různé - možná podle toho, jak moc se ty svaly natáhnou.

hodnocení

0x

Jen technická: Kotník je vyvrtnutý. Vrkají holuby.

hodnocení

0x

Jinak ano, takové příznaky jsou normální, noste nohu v ortéze a nešlapejte na ni. Časem se to zlepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]