Nejste přihlášen/a.
Ukončila jsem pracovní poměr dohodou.Zaměstnavatel hrubým způsobem porušuje Zákoník práce. Například zásadně nevydává výplatní pásky.A nyní mi tedy nesmyslně tvrdí, že mi Zápočtový list vydá až po nespecifikované lhůtě.Mohu si na zaměstnavatele stěžovat například na inspektorátu práce? A lze pro nového zaměstnavatele zákonně nahradit Zápočtový list např. čestným prohlášením nebo prokázáním kontinuity předchozích zaměstnání - smlouvy,například. Tedy do doby, kdy si původní zaměstnavatel začne plnit svoje povinnosti a Zápočtový list mi laskavě pošle?
Je nějaký zákonný termín, kdy zápočtový list dostanu, aby to bylo v mezích? Děkuji za odpověď. Hanka
Určitě může pomoci inspektorát i ÚP. Pokud ještě nejsi v nové práci, tak já bych se evidovala na ÚP a pro nového zaměstnavatele budeš mít pak zápočtový list z ÚP a z toho blba to můžeš pomalu vytlouct. Potvrzení o odvodech na sociální by ti mohla dát i OSSZ. Budeš to potřebovat i pro daň, klidně na něj pošli i finančák, někteří zaměstnavatelé si myslí, že zákony pro ně neplatí
Před cca 2 roky jsem se hlásil na ÚP o asi 10 dní později s tím, že jsem nemohl dříve-nedostal jsem zápočtový list! Paní na ÚP mi sdělila, že jsem měl přijít hned, s tím ,že oni jej vyzvou k vydání zápočtového listu a že dostane pokutu za nesplnění svých povinností. Jestli je to pravda nevím, pokud bych byl v budoucnu v této situaci-jdu ihned na ÚP!
Zápočtový list musí zaměstnavatel vydávat ze zákona a je důležitý zejména pro budoucí výpočet důchodu. Tedy je to jednoznačně důležité pro OSSZ. Stížnost na IP je rozhodně na místě. Nějaké čestné prohlášení nenaplňuje právní normu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.