Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Chtěli bysme prodat dům,ale vzhledem k tomu, že nejsem jediný vlastník, tak nemohu rozhodovat sama.
Sourozenci nechtějí prodej přes realitku a já zase nesouhlasím z cenou, kterou oni požadují. Podle mého laického názoru je cena přdražená a proto dům nemůžeme už dva roky prodat. Napadlo mě,že by mě sourozenci vyplatili a pak si mohou dům prodat za kolik budou chtít.
Je to někde uzákoněné,nebo je to jenom na dohodě,mezi námi?
Děkuji za odpověď.
Je to na vaší dohodě, nemůžete nikoho nutit, aby vás vyplatil.
Doporučuji nechat udělat en. štítek a dhad ceny nemovitosti pro daň, předem se dohodněte, kdo koho podle odhadu vyplatí. Tuto dohodu udělejte nejlépe písemnou.
Já se jim nedivím, že realitku nechtějí, také bych se bez ní obešla. Smlouvy na prodej vám sepíše jakýkoliv notář, a vezme si za to násobně méně, než realitka, provede vám i bezpečnou úschovu financí, u realitek ty úschovy peněz jsou risk
Jako spolumajitel můžeš po dalších spolumajitelích požadovat, aby se podíleli na údržbě domu, to znamená, aby nechátral, ne na zvyšování hodnoty, pouze na jejím udržování.
např. poteče střechou, tak se to nechá opravit a všichni zaplati svůj podíl, toto by šlo vymáhat i soudně. Ale nikoho nepřinutíš, aby něco koupil, nebo prodal. Jedině jim vysvětlit, že dům potřebuje údržbu a že do ni budete muset všichni investovat. Také je nutné provádět údržbu pozemků, sekání atd. jinak hrozí pokuta od obecního úřadu.
Momentálně je dobrá doba na kupování nemovitostí, na prodej je špatná takže asi nepotřebují nutně peníze, tak proto nejspíš nechtějí prodávat.
Odhad ceny nemovitosti máme. Mě nevadí, že to nechtějí přes realitku,ale že požadují nesmyslnou cenu a proto se dům takto nikdy neprodá a bude jen chátrat. Také pochybuji, že by se se mnou dohodli na vyplacení . Nevím co s tím.
Údržba je další problém.
Každý bydlíme někde jinde a máme to do zmiňovaného domu každý kolem 100 km.
Na vyklízení a údržbě jsme se podíleli jen dva a zbylí dva nemají zájem. Už jsem z toho otrávená a rozhodně nemám sílu
chodit po soudech. Někdy je to prostě dost náročné a na psychiku.
Děkuji za odpověď.
Navrhněte ostatním spoluvlastníkům, že jim svůj podíl prodáte za (velikosti Vašeho podílu) odpovídající cenu z částky, kterou oni požadují za celý dům. Jinak podílové spoluvlastnictví lze zrušit a vypořádat buď dohodou spoluvlastníkůl, nebo na návrh (žalobu) i rozhodnutím soudu. Ten ostatně může i nemovitost prodat (zařídit její prodej). Najděte si advokáta.
Spoluvlastnictví je průšvih.Je jen na dohodě mezi vlastníky,jak s nemovitostí naložit.Pokud se najde kupec,pak je samozřejmě lepší a ekonomičtější ji prodat osobně kupní smlouvou.Zapojit realitku znamená ztrátu dost velké finanční částky.Samozřejmě je potřeba kalkulovat,jaký podíl pak na každého zbude.Osobně bych se snažil spíše vyplatit sourozence a odejít.
JB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.