Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poslala sousedku, aby mi promluvlia do duše

Od: andel* odpovědí: 17 změna:
Jsem tak zvaně na volné noze, protože mi to umožňuje nepřenášet na mou lásku, která je vážně nemocná, stresy. TA hlavně nebejt otrok. To se ale nelíbí mé babičce, která se jako už tolikrát rozhodla mě usměrnit do toho jediného správného chlívečku. Protože si stojím za svým, rozhodla se k radikálnímu kroku, takže dneska mi přišla do duše promlouvat sousedka, proč si nenajdu normální práci, jestli bych nechtěla učit na místní základce, kterou bych méla přímo u nosu atd, taky ať nechodím učit na soukromou školu učit italštinu, že s tím bude jen zlobení . Byla jsem jako opařená, ale potom mi došlo, kdože v tom probírání mého života má prsty. Nevím, co mám dělat. Babička mi dokázala, jako už tolikrát, že jí nemůžu důvěřovat. To si myslela, že jsem úplně blbá a nedojde mi to? Přemýšlím o vhodném důraznějším rozhovoru, ale nic mě nenapadá.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

5x

jak si představujete onen vhodný důraznější rozhovor? Jako že na babičku vletíte a začnete jí nadávat? To je těžká strategická chyba.

Jediná správná reakce na jakékoliv moralizování je :

Zaklapnout uši, neposlouchat, ignorovat.

A když už chcete nějakému moralizátorovi něco odpovídat, tak opakujte pořád dokola : Jasně. Jasně. No jistě. Ještě něco? Tak fajn. a podobně. Nadávky nemají smysl.

andel*
hodnocení

Samozřejmě jí nadávat nechci (i když se někdy člověk neudrží). Jenomže se to stupňuje a už do toho tahá i sousedky. Bylo mi trapně i za ni. A nejhorší na tom je, že sestra o tom celou dobu věděla a nenapadlo ji mě varovat! Je potřeba jí jasně dát najevo, že je hranice, za kterou už nesmí jít. Zvát si na dospělou vnučku sousedku je fakt ubohost.

slzicka*
hodnocení

3x

Já bych to hodila za hlavu. Babičky mají pořád tu svoji "dobu", kdy každý musel dělat vše tak jako ostatní, mnoho z nich nechápe, že dnes lidé žijí po svém. Babička to jistě myslela dobře, ale důrazný rozhovor by ji mohl hodně ublížit.

dam®

Promiň, pajdák jsi dělala pro radost babičky, nebo žes chtěla. Vím, blbost.! Jenže babča, Tě vidí v místní škole a ještě by mohla pokecat v krámě s holkama.:"O té svojí děvuše, kantorce". Jak jí to té holce de a že děti ji mají moc rády. Mohla se pyšnit, a Ty, lumpe, učíš jazyk, jenž mu nerozumí a navíc ve škole, kdy neví ani kde se nachází. Přitom, babičky mají plést šály, zavařovat kompoty, marmelády, okurky, nebrouzdat po netu /Pane Velebnosti.../, umět skvělé knedlíky a svíčkovou a taky naslouchat, mít v kapsáři bonbón, nádherně usměvavé vrásky kolem očí...

doplněno 25.11.15 01:05:

Ber to v klidu, naše babičky to tak mají nastavené, chtějí se starat, sic někdy půl hodiny po dvanácté, ale je to jejich právo a bylo by hloupé jim jej ubírat. Jo, a babičky se neusměrňují, nepoučují, babičky se hýčkají.

andel*
hodnocení

Pajdák jsem nedělala, ale mám státnice z italštiny. Babička zasahuje do života naprosto všem a když jí řeknu, že dělá chybu, anebo ať něco prostě a jednoduše nedělá, je to jak kdybych nic neřekla. Všichni kolem zničený jen proto, že to na světě musí chodit tak, jak ONA chce, a ne jinak.

martinaa*

Jo aha, o děvušce kantorce. *smich* Buď na mě lidi hledí soucitně, že by tuhle práci nedělali, případně je to povolání, kde si do člověka může každý kopnout (jo, za všechno může kráva učitelka), nebo mají představu "si tam stejně s dětma jen celej den hraješ, to je v pohodě, ne?" *smich*.

Učitelství dávno není, co bývalo. I když máš pravdu, babičky to mají jinak nastavené, pro ně je to jeetě hezké smysluplné povolání.

iz*
hodnocení

2x

Souhlasím se Slzičkou,

důraznějším rozhovorem můžete babičce ublížit

a podle mne to stejně k ničemu nepovede.

Spíše do budoucna rozmyslete, s čím se jí svěříte.

doplněno 25.11.15 01:31:

Napadá mne, že babička sousedku za Vámi neposílala.

Možná, že se jí jenom svěřila se svými obavami (určitě si pro Vás přeje to nejlepší),

a sousedka se chopila iniciativy sama...

hodnocení

1x

Babičce na Vás prostě jen záleží. Sedněte si s ní a promluvte si spolu. Když bude mít babička pocit, že jste spokojená a šťastná se svým životem a umíte si s ním poradit, třeba se s tím smíří lépe. Požádejte ji, ať neposílá sousedky, aby Vám mluvily do života, že Vám to není příjemné a že je to jen Vaše věc. A ať to babička respektuje, i když má třeba jiný názor. Je to Váš život, nikdo jiný ho za Vás nežije a žít nebude. Jaké si to uděláte, takové to budete mít a babička s tíím nic nenadělá. Na druhou stranu buďte za takovou babi ráda, nikdy není na škodu vyslechnout si i názor člověka, kterému na Vás evidentně záleží. Vy si stejně uděláte co budete chtít a babička si třeba přijde ještě užitečná tímto způsobem. Ona si myslí, že Vám radí dobře, je o tom přesvědčená, ale holt si neuvědomuje, že již nejste malá a svůj život že už si řídíte sama podle sebe. Každý jsme prostě nějaký - i babičky. Berte to s nadhledem!

hodnocení

1x

Velmi často si povídám se staršími ženami. Vždycky mě překvapí, že ikdyž nejsme kamarádky, jen se potkáváme, jsme si cizí, že skoro všechny, fakt všechny, na svoje mladé nadávají, stěžují si, mají připomínky, vadí jim, že mladí mají jinou cestu, protože ony žily jinak a mají ověřené, že tak je to dobré. Mají hodně času jejich život promyslet a najít nejlepší řešení. Někdy říkají takové nesmysly, že se nestačím divit. Jenže, největší problém je v tom, že když se snažím cokoliv říci a doložit, protože třeba ty "mladé" znám, ony neposlouchají. Dokonce jsem vytáhla i těžký kalibr na paní, která byla bez sebe. Zeptala jsem se, co v jejich věku měla ona, protože ti mladí, kteří žijí, podle ní, tak nesmyslně, mají byt, auto, dovolené u moře. Tohle všechno je důkaz, že to dělají dobře, žijí spokojeně a pohodlně. A nervy má jen ona. Marné, zbytečné, stejně neslyšela co říkám. Až když jsem řekla, že to ji lituji, to že já neznám, protože já mám mladé velice schopné a jsem na ně pyšná. Najednou se paní narovnala a začala ty své mladé hájit, jak jsou životaschopní. *smich* Po této příhodě zdrhám, jakmile slyším první slovo o tom, co zase ti mladí udělali, za co zbytečně utratili. Občas stihnu říci: A vy jste jim na to dala? Ne? No vidíte. Dala? Chyba, mohla jste si koupit nové boty. :-D Svět se od našeho mládí hodně změnil. My, babky, moc ven nechodíme a tak svět známe jen z televize. Pořád máme v hlavě to, jak jsme vyvařovaly plíny na sporáku a ve Vireně praly. Pak nám příjde, že zbytečně mladí utrácejí za voloviny a čas tráví nepochopitelně. S tím nikdo nic neudělá. *jasne* Jestli se k tomu rozhovoru přece jen dostanete, vřele doporučuji zakončení: Při odchodu babičku obejměte a zřetelně řekněte, že se na ni zlobíte, ale to na věci nic nemění, že ji máte velice ráda. Zlobíte se jen teď. Máte ji ráda. A dejte ji pusu na tvář a odejděte. Toto mi udělala moje dcera a bylo to úžasné. Odpustila jsem ji úplně všechno. Nejen odpustila, ale i pochopila.

blizenec
hodnocení

0x

Nikdo nemá právo se vám plést do života, kritizovat jej a přikazovat, co a jak máte dělat. A prarodič, který z dnešního pohledu žije v pravěku, už vůbec ne. Může říct svůj názor, poradit, ale to je tak všechno. Posílat za vámi spojku sousedku je trapné. Vypadá to na typ, kterému se říká babka-generál. O všem a o všech z rodiny chce mít přehled, chce je dirigovat a vynucuje si poslušnost a kdo se nepodřídí, toho pomlouvá v širokém okolí...

andel*

Přesně tak.

plavest*
hodnocení

0x

No, když my staří nemůžeme pochopit, že máme své děti jen půjčené na pár let.Takže musíte říci babičče, že i když si třeba nabijete nos, nikdy se nestane, že půjdete za ní,budete brečet a žádat pomoc.Víte, je mnoho lidí, kteří po nevydařeném soukromém nebo profesním životě najednou po čtyřicítce jdou bydlet zpět k rodičům anebo je vysávají z peněz, třeba že rodiče za ně platí dluhy.

andel*

Plaveste, já babičku nikdy nevysávala a ani to nemám v úmyslu. Jde o to, že ona chce, abych poslouchala já ji, ale moje argumenty slyšet prostě nechce, vede si svůj monolog, a ještě navíc do toho zatahuje i sousedku jako spojku a zvěda. Tak se chová malý dítě, a ne dáma, které už je přes osm křížků.

plavest*

Přes osum křížků? Blahopřeji k babičce. A jiná nebude, tak si myslete své a jeďte si po své vlastní lajně.Mám taky mamku co má 82 a ta stále opakuje naučených cca 30 vět a rčení. Nic nového, co by vymyslela z ní už nevypadne.A moje mamka je horší než malá, nestačíme na ni 3 dcery dohlížet.Nic nového nemůže vtomto věku už pochopit. Tak ji ani novými informacemi nezatěžujeme..

culdabulda1*
hodnocení

0x

babičky a maminky to myslí dobře, rozhodně vám nechtějí ublížit, ale zapomínají na to, že jejich zkušenosti už třeba dnes neplatí, mladí si vždycky chtějí dělat vše nově a lépe - ale hlavně - každý si musí "nabít hubu" sám ! - jinak nevěří..

Babičku bych se snažila pochopit a rozhodně bych ji nijak nedeptala - až budete babička Vy - taky by se Vám nelíbilo, kdyby na Vás vnučka byla tvrdá, pokud to s ní myslíte dobře. Prostě si dělejte, co myslíte a řečí si nevšímejte - třeba to nebude tak těžké.

doplněno 25.11.15 13:59:

- ostatně "ženské" vždycky chtějí, aby bylo po jejich ! - myslí si, že vědí všechno nejlépe - sama jsem ženská, tak to vím ...

pepa*

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

Důrazně babičce vysvětlete, že se řídíte svými myšlenkami a ne cizími.

andel*

Já ji taky nemám v úmyslu deptat. Jen chci, aby respektovala hranice tím spíš, když se už mockrát snažila předělat svět podle sebe a k obrazu svému a špatně to dopadlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]