Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přítel je vedený na úřadu práce a našel si teď brigádu. Má smlouvu Dohoda o provedení práce. Musí to hlásit? Nevím, zda to musí hlásit a nebo ne. Popřípadě kdy, stačí až při další návštěvě?
díky za odpověď
Ano, možné to je, ale musíte postupovat podle jedné z následujících možností. Kombinace uvedených možností je povolena, ale pozor: odměny z přivýdělků se sčítají a nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy.
Děkuji za odpověď. Problém je ten, že přítel šel teď za účetní, která nějdřív slíbila, že to udělají, aby nepřesáhl 4000 Kč, ale teď najednou couvla. Co teď?
Vyřešila by to dohoda o provedení práce na určitý počet hodin, aby se vešel do 4 tis a pak zase další? Jde o to, že se ted nemůže odhlásit, protože si bude dělat kurz za pomocí uřadu práce a nerad by o něj přišel. Nevíme co dál..
Děkujeme za radu
To by byla opravdu škoda, kdyby přišel o rekvalifikační kurz. To není laciná záležitost. A co se naučí navíc, jistě mu to pomůže při hledání práce. Je to těžké doporučit, aby se poradil na ÚP - nikdy člověk neví, jak pracovnice zareaguje, že? Doufám, že ještě poradí inženýrka, ta zná perfektně problematiku mezd a co s tím souvisí. Já osobně bych neviděla problém v tom, že by s přítelem uzavřeli dohodu o provedení práce na delší časové období s měsíční odměnou ve výši cca 4 tis. Kč a nebo dohodu o pracovní činnosti s úvazkem odpovídajícím odměně 4 tis. Kč - to by bylo asi lepší řešení. Záleží tako na tom, o jakou práci se bude jednat (jednorázová a nebo opakující se činnost). Tak počkáme na další rady a hlavně ať to výjde!
Mě je docela sympatické i to krátkodobé zaměstnání. Já bych se na to zkusila zeptat - prostě bych to formulovala tak, že kdybych si náhodou sehnala krátkodobé zaměstnání, jestli bych při tom neztratila šanci na rekvalifikační kurz a mohla ho absolvovat při tom zaměstnání. Domnívám se, že na podporu by asi nárok neměl. Je ale otázka, aby si tím nezhoršil výši podpory.
U dohod se už prakticky vůbec nezkoumá, jestli jde o opakující se činnost nebo jednorázovou. V zákoníku práce o tom není zmínka. Posuzuje se pouze rozsah práce - u DPČ nesmí přesáhnout polovinu stanovené týdenní pracovní doby a u DPP nesmí být v rozsahu více než 150 hodin v roce pro jednoho zaměstnavatele. Z DPP se odvádí pouze daň, z DPČ 2000,- a více (dříve 400,- a více) i socka a zdravka.
Dobrý den,
mohla bych se zeptat jaká se počítá daň z Dohoda o provedení práce? Když má 90 kč /hod, tak kolik mohu počítat v čistém nebo jak zjistím jaké budou daně? Pokud se to dá nějak přibližně spočítat
díky
U DPP je jednotná sazba srážkové daně 15 % (zaměstnavatel jí prostě strhne a sám odvede, v podstatě se o to vůbec nemusíme starat, ani do daňového přiznání se nevyplňuje).
To mě taky napadlo, aby zašel na ÚP a tam se domluvil. Nevím jak zareaguje..uvidíme. Mě se taky líbí krátkodobé zaměstnání. Z odpovědi od inženýrky je nejlepší DPP.
Každopádně děkuji za rady. Už aspon víme něco víc a zkusíme se tak i domluvit u zaměstnavatele. účetní se teď nějak cuká, takže nevím, zda díky tomu nepřijde o vše..podpora, tak i kurz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.