Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Urad prace

Od: lukassss odpovědí: 9 změna:

Dobry vecer, mohl by mi prosim nekdo poradit skrz urad prace? :)
Jak je to kdyz marodim a doktor mi chce ukoncit neschopenku ktera mi zacala pri vypoveedi skrz organizacni zmeny v praci? Vim ze jakmile mi doktor ukonci neschopenku tak ma povinnost je jit se zaregistrovat na pracak (ale nemusim pokud si budu zdrav. a soc. pojisteni platit sam) v praci jsem pracoval tri roky a pred 4 mesici kdy jsem omarodil tak jsem dostal odstupny tri platu. Takze kdyz se pujdu zaregistrovat na pracak budu hned pobirat podporu, nebo v tom hraje roli to odstupne ktere mi bylo vyplaceno pred 4 mesici? A kdyz mi teda doktor ukonci neschopenku 30.11 tak mam jit 1.12 na pracak a dejme tomu ze od 2.1 2016 bych si nasel praci tak jak je to stou podporou mam za to ze mam narok na cca 4-6 mesicu brani podpory a kdybych si vybral teda na pracaku jeden mesic podpory tak pak kdyby se mi nova prace nelibila nebo nedej boze by clovek zas vyhodili tak na pracaku mam moznost si vybrat zbytek ty podpory a nebo na podporu nemam narok az kdyz odpracuju zas dalsi rok? :) Dikes moc a odpovezte mi prosim na vsechny otazky. Diky za Vas cas Lukas

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Především-nemáte povinnost hlásit se na ÚP! To je Vaše PRÁVO!Pokud dostanete odstupné tak se posouvá podpora dle odstupného,3měsíční odstupné=podpora až za 4měsíc!,ale ve vašem případu? to nevím počkejte na další radce, v tomto znalejší!

lukassss
hodnocení

Dekuji moc, narok na podporu bych pry mel :) uz mi uplynula ta doba odstupneho :)

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím. Je úplně fuk, co máte odpracováno. Pokud nemáte ve dvou letech zpětně od zaměstnavatele 12 měsíců důchodově odpojištěno, nedostanete nic. Za druhé, pracák není povinnost, ale právo. Nemusíte na něj vůbec lézt ;). Odstupné samozřejmě hraje velkou roli, díkybohu pro Vás již minula doba odstupného, takže byste pobíral podporu v plné výši (dva měsíce! 65% z platu, pak to klesá). Pokud byste měl plat vysoký, tak se přechází na státní paušální plat, ze kterého se vypočítá výše podpory. Pokud byste nastoupil do práce a nelíbilo se Vám tam - tudíž byste odešel z vlastní vůle, budete pobírat naopak nejmenší podporu. Ta se počítá z nového platu. Pokud by Vás vyhodili, tak existuje víc variant (hrubé porušení prac. kázně - a jste zcela bez podpory). A taky dost záleží na Vašem věku.

Je to poměrně složité, odpovídám zprostředkovaně za zaměstnance UP, najděte si stránky www.mpsv.cz . Je tam vše popsané.

doplněno 20.11.15 09:52:

Zaměstnavatel za Vás, pokud pracujete v řádném poměru (ne načerno), odvádí důchodové pojištění. Abyste mohl pobírat podporu, ne nutné mít ve dvou letech nazpátek takto odpojištěno 12 měíců, což řádným nejspíš splňujete.

POkud odejdete z práce sám, je podpora vždy poměrně nižší, než když jste odejit (nepočítá se vyhazovat kvůli hrubému porušení). V novém zaměstnání můžete být třeba týden, a podpora se pak bude počítat z nového platu a ještě se pak dorovnává - ale to už je fakt složitější a pro každého uchazeče individuální. Nejlepší by bylo zajít na UP se registrovat, úřednice Vám všechno řekne (pokud nenatrefíte na nějakou krávu).

lukassss
hodnocení

Dobry den co prosim znamena - Pokud nemáte ve dvou letech zpětně od zaměstnavatele 12 měsícůdůchodově odpojištěno, nedostanete nic.Pri ty vypovedi jsem dostal ten vypocet na pracak a tam je uvedno 12 455 takze bych dva mesice bral 65% z te castky? Takze pokud nastoupim na pracak, dejme tomu ze tam budu ten mesic, pak nastoupim do prace, neco se sustne bud teda odejdu sam nebo me vyhodi tak mam narok na podporu i kdyz pri mem dbrovolnem odejiti minimalni? Neni to teda tak ze budu na pracaku, najdu si misto, a musim v nem pracovat rok abych mel zas narok na podporu? :)Bude mi 23 let :)Dekuju moc za radu :)
lukassss
hodnocení

Reakce na doplneni:
Tak to ja mam narok na podprou, mam doma i ten vypocet :) Me slo jen o to pokud se ted nahlasim na pracak, v lednu si najdu praci a z UP odejdu tak jestli pak kdyz nebudu mit v novy praci odpracovany zase 1 rok mam narok na tu podporu tech zbylych cca 5 mesicu, protoze mi nekdo rikal ze ted bych mel narok na nakych 6 mesicu podpory..:) Nebo jesi kdyz nastoupim na UP a odejdu po tom mesicu z pracaku tak jesi si to tim poser* nebo ne :)
Prave ze ty urednice jsou kolikrat tak mily ze sem se rozhodl poradit se i na netu :)

iz*
hodnocení

1x

Nemá smysl řešit, co by, kdyby ...

Sociální pojištění je povinné jenom pro zaměstnance a OSVČ.

Sám si je nikdo hradit nemůže.

____

Nechcete-li se registrovat na ÚP, nemusíte.

Stačí se u své zdravotní pojišťovny přihlásit jako OBZP a hradit pojistné (1.242 Kč měsíčně) sám.

Skončí-li nemoc 30. listopadu, stačí se u zdravotní pojišťovny nahlásit a pojistné uhradit do 8. ledna 2016.

Nastoupíte-li do nového zaměstnání v průběhu prosince, nebudete pojistné doplácet.

(Doložil jste zdravotní pojišťovně, že po skončení zaměstnání pobíráte nemocenské?)

_____

Pokud se na ÚP zaregistruje po skončení nemoci, bude se za Vaše poslední zaměstnání považovat náhradní doba (doba nemoci) a podpora se stanoví z průměrné mzdy v nárogním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí 2014.

Podpora bude činit:

— první 2 měsíce 3.777,- Kč (0,15 násobek),

— další 2 měsíce 3.022,- Kč (0,12 násobek),

— po zbytek podpůrčí doby 2.770,- Kč (0,11 násobek)

Podpůrčí doba činí u uchazečů do 50 let věku 5 měsíců, do 55 let věku 8 měsíců a nad 55 let 11 měsíců.

_______

Podle mne by pro Vás bylo výhodnější (alespoň krátkodobě) někam nastoupit

a teprve po skončení nového zaměstnání se zaregistrovat na ÚP.

Pak by se podpora počítala z nového zaměstnání.

_____

" Minimální podpora"se vztahuje na lidi, u nichž byla posledním "zaměstnáním"náhradní doba důchodového pojištění.

Pokud zaměstnanec ukončí zaměstnání dobrovolně, počítá se podpora z jeho průměrného čistého výdělku z posledního zaměstnání. Podpora se ale krátí, po celou podpůrčí dobu činí 45 % průměrného čistého výdělku.

Přesné informace získáte na portálu MPSV: Práva a povinnost/...

lukassss
hodnocení

Dobry den, ja vim ze nema smysl resit co by kdyby, jen nevim co delat jestli si teda ted rychle najit praci nebo jit na ten pracak (ale abych si to neposr*l jak se s prominutim rika) mam strach ze kdyz pujdu na pracak a pak se v novy praci neco stane ze uz nebudu mit narok na tu podporu...:) ale pokud jsem to bre pochopil tak kdyz si vyberu na pracaku mesic podpory pak mam narok na dalsich 5 mesicu podpory kdyz by se neco v novy praci stalo..
Takze pokud ja se 1.12 nenahlasim na pracak jsem povinen si zaplatit na zdrav. pojistovne cca 1000 kc a to je vse? To mi tam daji jen naky papir? S tim ze jak jsem zacal marodit tak mi moje ucetni v praci rekla at si skocim radsi na zdravku, ze nejsou povinni to vyrizovat, (onemocnel jsem jeste v ty podpurci dobe) tak jsem tam byl a pani si tam okopcila jen mou neschopenku a rekla ze to je vse at pak prijdu s okopirovanym ukoncenim:) Tak az me doktor uschopni tak musim rovnou skocit na tu zdravku s tim ukoncenim neschopenky a rovnou to tam asi muzu rict a necekat do 8.ledna ne? :) budu to zdravotni platiti hned, nebo muzu rict ze to prijdu zaplatit dyl? :)
Takze pokud nad tim premyslim je asi lepsi vubec na pracak nelist, s tim ze v prosinci jeste dostanu nemocenskou, ze ktery si uloupnu cca 1000 kc a zaplatim si to zdravotni a vesele behem prosince muzu hledat praci s tim ze jesi behem prosince najdu pracovni misto tak ani cca tu 1000 zdravce platit nemusim. Ted zbyva deset dni na to aby si clovek nasel praci takze jsem tak nak omezenej a takhle bych mel aspon cas neco kloudnyho najit.
A jeste se zeptam jak je to kdyz bych ted teda sel na zdravku ze si to budu platit sam a nedej boze nenasel praci ani v lednu..tak muzu se jit pak nahlasit na ten pracak, nebo me tam vynadaj jaktoze jsem neprisel hned 1.12? Dikes moc :)

pt®

Lukass, nejpřesněji a nejpodrobněji Vám to napsala Ivzez. Když půjdete na ÚP až v lednu, nikdo Vám tam nadávat nebude, když nepůjdete do evidence ÚP vůbec nikdy, nic se neděje, jelikož nemáte žádnou povinnost být v evidenci ÚP. Vy máte pouze povinnost platit si zdr. poj. a to jen pokud nejste v evidenci ÚP a ta povinnost by Vám nastala až od ledna, jak píše Ivzez. Pokud půjdete do evidence ÚP, hradí za Vás vždy zdr. poj. stát. Pokud půjdete do evidence ÚP po ukončení nemoci, bude podpora nízká, jak Vám psala Ivzez. Pokud půjdete do zaměstnání a třeba za 14 dní v práci skončíte ve zk. lhůtě, bude podpora počítána z platu, ale jen 45%.

Pokud půjdete do evidence po nemoci a pak od ledna do práce a v práci třeba skončíte do půl roku (do 6 měsíců), tak budete podporu dobírat po tu dobu, po kterou jte ji poprvé nedočerpal. Pokud skončíte v práci za delší dobu jak 6 měsíců, budete pobírat podporu opět po celou podpůrčí dobu, pokud ovšem nenastoupíte znovu do práce.

Snažila jsem se Vám to napsat trochu po lopatě, ne tak úředně.

lukassss
hodnocení

Diky moc to je presne to co potrebuju :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]