Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životní minimum a družstevní byt

Od: kajaa* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

ráda bych požádal o radu. V zaměstnání mi po skoro roce neprodloužili smlovu a tak musím dočasně na pracák, ne něco najdu. Problém je, že o pár dnů nedosáhnu na podporu (to vím, chybí mi do 12 měsíců pár dnů). Takže v úvahu připadá jen životní minimum 3.410,- Kč. Mám šanci ho dostat, když mám (bydlím) v málem družstevním bytě?(co může být bráno jako majetek...)

Díky za info

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Družstevní byt je majetkerm družstva, člen bytového družstva vlastní družstevní podíl, k němuž se váže právo na uzavření nájemní smlouvy k bytu na dobu neurčitou.

Zajděte si na kontaktní místo úřadu práce – tam, kde se žádá o dávky – a poraďte se, nač byste mohla mít nárok. Dozvíte se tam, co všechno budete muset doložit, a obdržíte potřebné formuláře.

Podle mne byste mohla jako první zkusit požádat o příspěvek na bydlení, na který se "dosáhne"nejsnáze. V odkazu najdete dvě tabulky s normativními náklady na bydlení – Vás se týká druhá tabulka, která je určena pro družstevní nebo vlastní bydlení (první je k bydlení v nájemních bytech).

Odkazy:

Sociální tematika (informace ke státní sociální podpoře)

Pomoc v hmotné nouzi

Sociální kalkulačka (zde zjistíte, na které dávky byste mohla mít nárok)

Formuláře (online formuláře, lze vyplnit v prohlížeči a vytisknout ► poprvé je ale podle mne lepší to projít s úřednicí)

_____

Pozor,

při posuzování nároku na státní sociální podporu (příspěvek na bydlení) či dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná pomoc) se společně posuzují všechny osoby mající v bytě trvalý pobyt (bude nutné doložit i jejich příjmy).

doplněno 04.01.16 18:25:

Fidonete (také přeju pškný nový rok), děkuju za doplnění a upřesnění.

Nechtěla jsem vypisovat všechno ► právě proto, že z otázky nevyplývá, nač by tazatelka mohla mít nárok.

Příspěvek na bydlení jsem uvedla spíše z důvodu, že se pro jeho přiznání nejčastěji daří splnit podmínky.

doplněno 04.01.16 18:28:

To jsem to "vymňoukla", samozřejmě mělo být

pěkný nový rok...

fidonet*
Ivzez,ahoj, hezky rok 2016
.
.
Otazka je napsana tak,ze neni zcela jasne zda byt ma - mysleno, ze je jeho nebo je clenem, nebo ma - mysleno, ze tam jen bydli, s tim, ze ma smlouvu bud majitelem nebo najemcem. Bydlet zde muze i bez smlouvy.
Pokud ma najemni vztah nema v tuto chvili pravni narok na DNB. Z textu otazky nezaznelo nic z ceho by vznikal narok na MOP.
Osobne si myslim, ze v lednu nedosahne ani na PNZ.
Pozn. pro neznale:
PNZ prispevek na zivobyti. Pro jednotlivce 3410. Davka je nove podminena SŠ,
DNB doplatek na bydleni. Vypocet slozity. ONB minus PNB, plus ČŽ, minus VP, mimus PNZ. Berou se vpotaz okolnosti poctu osob, velikost mesta, primerene naklady, a dalsi vcetne posouzeni pracovnice NSD kam bude patrit. Na davku HN neni automaticky narok, ale to je jen pravni formulace. Davka se posuzuje, ale vzdy se rozhodne ve prospech pokud je vse splneno.
PNB pripevek na bydleni. Davka SSP, podminka pro narok na DNB davky HN, pokud vnika narok.
MOP mimoradna okamzita pomoc. Vzdy na posouzeni. Nejcasteji zneuzivana davka v pomeru pocet PNZ/MOP
PVN prispevek v nezamestnanosti a rekvakifikace
ONB oduvodnene naklady na bydleni
SŠ socialni šetreni
VP pouzity prijem
NSD nepojistne socialni davky
SSP statni socialni podpora
HN hmotna nouze
doplněno 03.01.16 23:08: ČŽ castka zivobyti SPO. Jde o pouhy aritmeticky soucet. Nutna tabulka. MPSV oproti predpokladum CZ vroce 2016 nezvedlo.
SPO spolecne posuzovane osoby.
MPSV Ministerstvo prace a socialmich veci
doplněno 03.01.16 23:14: Ivzez.
Pro narok na davky HN se neposuzuji vsechny osoby zde majici trvaly pobyt, ALE POUZE osoby spolecne posuzovane, a to vcetne tech, ktere tu nemaji pobyt, a to treba ani prechodny.
Pro narok SSP se, jak pises, ovsem opet posuzuji.
kajaa*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za info, doplním, jsem členkou družstva (bylo to dědictví), takže spíše mne zajímalo, pokud mám tento druh prodejného "majetku", kde jsem trvale hlášena (sama sdílím domácnost), jestli mne nepošlou při žádosti o životní minimum "někam"...(tůdle nůdle). Jinak vím, že se berou celkové majetkové okolnosti (střeba i stavebko, auta atd.). Mi jde pouze o otázku toho družstevního podílu (bytu), kde bydlím, jestli to mám zkoušet (na jaře se bude práce hleda lépe, počítám v březnu, takže do té doby tak rozpustit přinejhorším trochu úspor, co mám, když bude nejhůře, ale skoro celý rok jsem platila SP, tak proč to nezkusit)

fidonet*

Jasně jsem napsal. Pro učely HN se byt jako majetek, pokud v něm bydlíte nepočítá.

Majetek, se pak uplatňuje po 3 měsících.

doplněno 05.01.16 10:04: Jak pise babcaov. SSP majetek nezajima, muzete mit treba milion na uctu.
To zajima az HN

fran56ris*
hodnocení

0x
Dostaneš doplatek na bydlení.
Ovšem si musíš zažádat i na energie.
Pokud jsi nepřišla o práci vlastní vinou.
fidonet*
Odpovidas totalni blbosti, kterym nerozumis.
Zda dostane doplatek z info tazatele nevyplyva a ani se na to nepta.
Energie nemaji na priznani vliv, ale na vysi davky.
Je ukradene jak prisel o praci. DNB to nehraje roli , u PNZ take ne, dulezity je pouzity prijem.
Byt se do majetku nepocita pokud v nem bydlis.

hodnocení

0x

Jste členem družstva? Dekret je na vaše jméno? Energie a voda taky? Bydlíte sama nebo s někým, kdo má příjem? Tohle všechno hraje roli pro přiznání příspěvku na byt, za poslední čtvrtletí.

doplněno 05.01.16 08:30:

Kajo, já bydlím také v družstevním (svém) bytě a příspěvek na bydlení dostávám. Nikdo se nepídí po majetku. Pídí se po přímech a výdajích za bydlení. A do těch patří, v případě bydlení ve svém družstevním bytě: vodné a stočné (to je na rozpisovém listě družstva), teplo, plyn, elektřina. Toto musíte doložit lístky SIPO za poslední čtvrtletí a třemi složenkami zaplacení nebo vyúčtováním banky. Já dávám banku a nikoho nezajímá, kolik tam mám a za co jsem utratila. Pracovnici zjímá pouze řádek s číslem na konci, potvrzení toho, že z účtu bylo staženo tolik, kolik je na lístku SIPO. Nic jiného ji nezajímá. :-D Přestaňte se ospravedlňovat a omlouvat. Také jsem to tak měla. Ale pak jsem uslyšela větu: Jasně, nechej to tak, zbude více cyganum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]