Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych požádal o radu. V zaměstnání mi po skoro roce neprodloužili smlovu a tak musím dočasně na pracák, ne něco najdu. Problém je, že o pár dnů nedosáhnu na podporu (to vím, chybí mi do 12 měsíců pár dnů). Takže v úvahu připadá jen životní minimum 3.410,- Kč. Mám šanci ho dostat, když mám (bydlím) v málem družstevním bytě?(co může být bráno jako majetek...)
Díky za info
Družstevní byt je majetkerm družstva, člen bytového družstva vlastní družstevní podíl, k němuž se váže právo na uzavření nájemní smlouvy k bytu na dobu neurčitou.
Zajděte si na kontaktní místo úřadu práce – tam, kde se žádá o dávky – a poraďte se, nač byste mohla mít nárok. Dozvíte se tam, co všechno budete muset doložit, a obdržíte potřebné formuláře.
Podle mne byste mohla jako první zkusit požádat o příspěvek na bydlení, na který se "dosáhne"nejsnáze. V odkazu najdete dvě tabulky s normativními náklady na bydlení – Vás se týká druhá tabulka, která je určena pro družstevní nebo vlastní bydlení (první je k bydlení v nájemních bytech).
Odkazy:
Sociální tematika (informace ke státní sociální podpoře)
Sociální kalkulačka (zde zjistíte, na které dávky byste mohla mít nárok)
Formuláře (online formuláře, lze vyplnit v prohlížeči a vytisknout ► poprvé je ale podle mne lepší to projít s úřednicí)
_____
Pozor,
při posuzování nároku na státní sociální podporu (příspěvek na bydlení) či dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná pomoc) se společně posuzují všechny osoby mající v bytě trvalý pobyt (bude nutné doložit i jejich příjmy).
Fidonete (také přeju pškný nový rok), děkuju za doplnění a upřesnění.
Nechtěla jsem vypisovat všechno ► právě proto, že z otázky nevyplývá, nač by tazatelka mohla mít nárok.
Příspěvek na bydlení jsem uvedla spíše z důvodu, že se pro jeho přiznání nejčastěji daří splnit podmínky.
To jsem to "vymňoukla", samozřejmě mělo být
pěkný nový rok...
Dobrý den,
děkuji za info, doplním, jsem členkou družstva (bylo to dědictví), takže spíše mne zajímalo, pokud mám tento druh prodejného "majetku", kde jsem trvale hlášena (sama sdílím domácnost), jestli mne nepošlou při žádosti o životní minimum "někam"...(tůdle nůdle). Jinak vím, že se berou celkové majetkové okolnosti (střeba i stavebko, auta atd.). Mi jde pouze o otázku toho družstevního podílu (bytu), kde bydlím, jestli to mám zkoušet (na jaře se bude práce hleda lépe, počítám v březnu, takže do té doby tak rozpustit přinejhorším trochu úspor, co mám, když bude nejhůře, ale skoro celý rok jsem platila SP, tak proč to nezkusit)
Jste členem družstva? Dekret je na vaše jméno? Energie a voda taky? Bydlíte sama nebo s někým, kdo má příjem? Tohle všechno hraje roli pro přiznání příspěvku na byt, za poslední čtvrtletí.
Kajo, já bydlím také v družstevním (svém) bytě a příspěvek na bydlení dostávám. Nikdo se nepídí po majetku. Pídí se po přímech a výdajích za bydlení. A do těch patří, v případě bydlení ve svém družstevním bytě: vodné a stočné (to je na rozpisovém listě družstva), teplo, plyn, elektřina. Toto musíte doložit lístky SIPO za poslední čtvrtletí a třemi složenkami zaplacení nebo vyúčtováním banky. Já dávám banku a nikoho nezajímá, kolik tam mám a za co jsem utratila. Pracovnici zjímá pouze řádek s číslem na konci, potvrzení toho, že z účtu bylo staženo tolik, kolik je na lístku SIPO. Nic jiného ji nezajímá. Přestaňte se ospravedlňovat a omlouvat. Také jsem to tak měla. Ale pak jsem uslyšela větu: Jasně, nechej to tak, zbude více cyganum.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.