Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finanční ohodnocení stupňů invalidity

Od: hanabicovska odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,jsem invalidní éd roku 2002 kdy mi nalezel II.inv.stupeň.Vroce 2010 mě automaticky přesunuli do I.stupně .Od té doby se můj zdrav. stav natolik zhoršil,že po návštévé posudkové komise mi byl opět přidělen II. inv. stupeň trvale,ovšem s tím, ze je to bez vlivu na výši vypláceného důchodu.Jak je možné ,že po tolika vyřizování a běhání mi pošlou pro mě tímto pádem bezcenný kus papíru, Děkuji za odpovéď

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

0x

Dříve se dělily důchody pouze na dva stupně. Byl plný a částečný. Od 1.1. 2010 se začaly dělit na tři stupně - 1., 2. a 3. stupeň.

Vám vznikl nárok na ID již v roce 2002 a to na částečný, a po r. 2010, jak píšete, byl převeden na důchod 1. stupně. Pokud si vyhledáte stará oznámení o výši přiznaného důchodu, měla byste tam mít ale stejnou částku. Nesnižovali, tedy nepřepočítávali Vám tenkrát již přiznaný důchod. Tudíž jste pobírala důchod neponížený a dnes, po přiznání 2. stupně se nemá co zvyšovat.

Ještě jinak: Dřívější částečné invalidní důchody se počítaly tak, jako se dnes počítají invalidní důchody pro invalitidu druhého stupně. Při nynější změně z 1. na 2. stupeň Vám tedy ČSSZ nemůže zvýšit důchod, protože ho již tak máte napočítaný na ten druhý stupeň.

Buďte ráda, protože až doteď jste pobírala vlastně na první stupeň částku, která odpovídá druhému. Tudíž jste byla od roku 2010 trochu zvýhodněna a pět let pobírala vyšší důchod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]