Nejste přihlášen/a.
Před nějakou dobou jsem sem již psal kvůli psychickým problémům, kde jsem byl přes praktického lékaře odeslán na psychiatrii. Zatím jsem pod kontrolou obou lékařů. Na vyšetření a péči u psychologa ještě čekám až bude mít volno.
Beru 1x denně Cipralex 10 mg již měsíc a 5 dnů. Nepříjde mi, že by se můj stav lepšil.
Nicméně mi praktický lékař ( ten v malinko větším měřítku ), tak i psychiatr předepsal Neurol 0,5 mg. Beru ho také tedy měsíc a asi 5 dnů. Nejdříve v dávkách 2x denně ( ráno a k večeru ) 1 tableta.
Aby se dostavili klasické účinky Neurolu už mi jedna tableta 0,5 mg nestačí. Někdy si vezmu 0,75 mg půlením tablety, pokud je méně náročná situace, ale většinou už 1 mg a to i v průběhu dne, když vím, že budu vystaven stresové situaci.
Znamená to, že průměrně vezmu: ráno 1x 0,5 mg, večer 1x 0,5 mg a v průběhu dne a stresové situace např. 1x 1 mg.
Účinky po asi dvou až třech hodinách pominou. V tu chvíli cítím neklid a už myslím na to, kdy se přiblíží čas na to, abych si ho vzal a aby mně bylo zase fajn.
Samozřejmě se poradím se s oběma lékaři. K praktickému lékaři jdu příští týden a k psychiatrovi za 14 dnů.
Myslíte tedy, že jsem si již za ten měsíc mohl vypěstovat závislost?
Odvykání lze dělat i v domácích podmínkách postupným snižováním dávky, ale jaký by byl katastrofický scénář při detoxu v nemocnici? Jak by to vypadalo? Kam by mě zavřeli a na jakou dobu? Pokud někdo takové zkušenosti máte, prosím, napište. Nechci tomu nějak moc propadnout a takto bych alespoň věděl, jak to v praxi vypadá. Prý že odvykání z Neurolu = benzodiazepiny je prý ještě horší než např. u Heroinu...
Dík.
- Neurol bych brala jen podle potřeby (při úzkosti), nikoliv pravidelně - tak by závislost neměla zvyknout. Jako antidepresivum mi vyhovuje Magrilan - 1tbl.denně - zkuste se psychiatra na něj zeptat. Ale já jsem jen "obyčejnej blázen" - u mne jsou to spíše takové "stařecké chmury" .
Jako první jsem zkoušela Citalec - ale ten neměl žádný účinek - jakobych nic nebrala. Účinek nového léku jsem si "uvědomila" však ale asi po měsíci, nesmíte ho očekávat ihned a hlavně byste na to neměl úpěnlivě myslet...
ještě dodám - "závislost" na Neurolu se projevuje tak, že na Vás nebude působit - nemyslím, že by vznikaly nějaké "absťáky" - na takové účinky je 0,5 g malá dávka - takový "čajíček".
oprava - 0,5 mg.
- zman -
- ať lékař zkusí změnit lék - každý nemusí zabírat správně a hned napoprvé - ať se zbytečně necpete něčím, co nezabírá - ale stejně nemůžete čekat hned nějaké zázraky - je to na dlouho a musíte se naučit především i sám myslet pozitivněji - s tím se nedá moc dělat.
Tak na mě 0,5 mg působí jen když jsem doma a v klidu. Zkoušel jsem ho zezačátku v této dávce vzít, když jsem chtěl jít ven i jen na obyčejnou procházku a přišlo mi to jako bych nic nevzal a pokud vím, že příjde nějaká stresová situace, tak i ten 1 mg Neurolu je takové šidítko. Zkoušel jsem i 1,25 mg a nic moc při mé výšce a váze. Věřím, že při dávce 2 mg by to bylo o něčem jiném, ale zase až tak se nechci dopracovat, aby to zle nedopadlo, že budu muset brát větší a větší dávky, aby mně to vůbec zabralo.
Jenomže ani po tom Cipralexu, který beru přes měsíc, se stále necítím v pohodě
Snažte se urychleně vrátit na původní - lékaři předepsanou dávku.
Při detoxu v nemocnici budete pohromadě s ostatními pacienty (alkoholici, feťáci,...), budete chodit na skupinová setkání, povídání atd. Prostě vám vyplní čas. Problém ovšem je, že jakmile si po detoxu vezmete lék stejného druhu ( lék který působí na stejné receptory v mozku, benzodiazepiny), tak v tom lítáte opět.
zman -
- ještě k tomu Neurolu - buďte ujištěnej, že si za celkem krátký čas zvyknete i na ty vysoké dávky, takže na Vás nebudou mít žádaný účinek - a co pak? - nikdo Vám nebude moc ochotný psát pořád tak velké dávky a fakt Vás nakonec šoupnou do nějaké léčebny. Tak zkuste trochu myslet ! - změňte ta antidepresiva.
I kdyby to náznak návyku byl, není právě teď vhodné to řešit, dokud nezačnou účinkovat antidepresiva. Osobně jsem vyzkoušela několik různých a zabral nakonec až Zoloft, tedy jeho náhrada Sertralin Genericon ( momentálně je výpadek výroby ) a se stejným účinkem Sertralin Actavis. Účinek se projevil až po 6 týdnech a pak teprve lze začít s postupným snižováním dávek Neurolu. Je to možné i v domácích podmínkách, drastické odvykání bych nedoporučila. Sama jsem to sice nezažila, ale našla jsem názory v několika diskuzích. Nabízím další info vnitřní poštou
Pro @jancaak - píšu náhrada za Zoloft, už jsem nespecifikovala podrobnosti. Sertralin Actavis obsahuje taky stejnou účinnou látku a je zas od dalšího výrobce. Jsou to všechno antidepresiva typu SSRI a je jich ještě mnohem víc
Antidepresivum Cipralex patří taky do skupiny SSRI, tak jsem měla na mysli výměnu tohoto AD za jiný. Dokud AD nezabere, nemá smysl se pokoušet o odvykání na Neurol. Já měla návyk na benzodiazepiny ne 1 měsíc, ale skoro 20 let a teprve když jsem začala užívat Setralin, troufla jsem si na postupné odvykání. Trvalo mi to půl roku, snadné to rozhodně nebylo. Teď už mi ale zabere i velice malá dávka, tak už dva roky beru rozpůlený Neurol 0,25 mg v poledne a večer ( 0,125 mg ) a večer ještě 1 tabletu Amitriptylinu a ráno 1 tabletu Sertralin 100 mg. Je to tak, že si každý musí vyzkoušet co mu pomáhá nejvíc, psychická porucha holt není žlučník, nebo zlomená ruka
Zoloft obsahuje sertralin, je to stejný lék jako sertralin genericon. Pouze od jiné firmy a obsahuje tedy trochu jiné pomocné látky pro vstřebávání
jasně, je hodně léků SSRI, též třeba novější SNRI
Asi jsme si nerozuměli, chtěla jsem říct, že Zoloft=Sertralin Actavis=sertralin genericon (všude sertralin jenom od jiných výrobců pod jiným názvem). Pořád stejná léčivá látka, není proto důvod při výměně sertralinu za sertralin brát NEUROL
Neurol mi napsal lékař loni po panických stavech, vzala jsem si jeden a když jsem dočetla, co je to za svinstvo, krabička letěla do koše. Začala jsem hodně sportovat a zaměřovat se na to, co mě baví, a stavy z 90% vymizely. Chemickým berličkám se snažím vyhýbat.
Odvykání takto návykové látce - pokud sám pacient není schopný přestat (tj. zítra odnést zbytek léků do lékárny), pravdu probíhá na detoxu. Stavy a dobu Vám nikdo neporadí, u každého je to individuální. Ale počítejte +- s 10-14 dny, než tělo vyplaví zbyte svinstva, u někoho to trvá až dva měsíce. Ale to už se týká silné závislosti - píšete, že Neurol berete měsíc, to by mohlo ještě jít v pohodě.
dnes mi zemřel druhý kamarád.. před dběma měsícema první. Dnes dopolledne druhý... Nevím jak dál. za dnešek už máám asi 9 neurol 0,5 a nic moc se neděje... teď tu poppijim pivko koukam do pc jak mumie a přemyšlim že skočim z okna.zkusi m ještě nějyky ten nerol a třeba bud lip.
zman -
- vidím, že polykáte Neurol jak bonbonky - takže závislost už máte a nemůžete očekávat, že by Vám mohl ještě nějak pomoct. Pokud se jím budete takhle cpát, tak skončíte někde v nemocnici - navíc takovým "blbnutím" s léky si můžete vyvolat i schizofrenickou poruchu.
Pokud se budete opíjet, tak si vyvoláte zase závislost na alkoholu - to je těžký - ale pokud máte pro koho žít - tak byste se nějak snažit měl - a ne to takhle "zapíchnout" !
- pokud sám nemáte sílu, tak zkuste nějakou léčebnu - to by Vám pomoct mělo..
No to je tedy nápad - Neurol zapíjet pivem a předávkovat se jím! Jste otec dítěte , máte přítelkyni...Tak neblázněte, potřebují Vás!
Měla jsem klientku, která ho brala na úzkost a panickou poruchu a vypracovala se na 8mg denně (max. dávka je 4 mg), teprv pak jí přišlo, že by se měla léčit nějak jinak, než prášky a přišla ke mně. Zvládlo se to i bez detoxu, ale ten člověk musí chtít a pochopit, že Neurol nejen nic neřeší, ale ještě to může zkomplikovat. Navíc jsou studie, které ukazují na jeho souvislost s pozdějším vznikem demence a u starých lidí demenci prokazatelně urychluje.
Kromě psychiatra byste si měl najít i kvalitního psychoterapeuta a řešit s ním problémy, které opravdu máte a způsobují vám nepříjemné stavy. I to, že medikace nefunguje, jak by měla, ukazuje na možnost, že lépe by možná pomohla terapie slovem, než prášky uspávat to, co vás opravdu trápí. Nemyslím, že vaše největší problematika se bude týkat opravdové závislosti na Neurolu. Měsíc není nic kritického, ale záleží, jak se postavíte k budoucímu životu. Přebíjení smutku pivem a Neurolem může skončit třeba na metabolické jednotce a pak tepve poznáte opravdové trable.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.