Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji nějakým způsobem ošetřit své finance, které jsem půjčila svému bývalému příteli ke koupi bytu. Dohodli jsme se, že přítel byt prodá a moje peníze mi vrátí. Ráda bych tuto situaci ošetřila písemně, ale netuším, jak by se daný dokument měl nazývat a co by měl obsahovat. Mohli byste mi, prosím, poradit nějaký vzor nebo náležitosti, které tam musí bezodkladně být? Hlavně mi jde o to, že já se do měsíce odstěhuji, ale netuším, za jak dlouhou dobu se byt prodá, tudíž, kdy dostanu své peníze. A jaký mezní termín byste mi poradili k vrácení peněz, co je obvyklé? A je možné do toho dokumentu např. formulovat i to, že dokud byt nebude prodaný, bude mi bývalý přítel platit určitou částku, která by se z té celkové strhávala? A stačí, když sepsaný dokument nechám ověřit na matrice nebo z hlediska vymahatelnosti je lepší jej mít s razítkem notáře? A ještě by mě zajímalo, pokud si sepíšu tento formulář na základě nějakého vzoru, existuje na internetu někdo, kdo se mi na to může podívat a poradit mi, jestli je tam vše v pořádku? Moc Vám děkuji za odpověď!
I když Vám kolegyně perfektně poradila, přesto se domnívám, že se jedná asi o vyšší částku a doporučila bych do sepsání smlouvy zapojit právníka. Pravděpodobně k půjčce už došlo a navíc splacení je závislé na prodeji bytu. V současné době trh s nemovitostmi přece jen trochu stagnuje a to pro Vás není zrovna příznivé. Jinak z hlediska vymahatelnosti není rozdílu mezi ověřením podpisu na úřadě a nebo u notáře - obojí má stejnou váhu. Pořád ještě zvažuji, zda by nebylo vhodné smlouvu o půjčce doplnit zástavní smlouvou na byt. Možná by to trochu zkomplikovalo prodej, ale to by se dalo ošetřit zánikem zástavního práva podpisem kupní smlouvy, úhradou kupní ceny a splátkou půjčky. Ale to by asi opravdu měl vymyslet právník. Tak Vám přeji dobré pořízení a ať to dobře dopadne!
Naprosto souhlasím s Lidkou. Svěřte to právníkovi, protože pokud by se dlužník rozhodl, že vám bude dělat problémy, nezaplatil a došlo by na soud, budete mít jistotu, že vaše pohledávka je řádně smluvě ošetřena a vy pravděpodobně soud vyhrajete. Je to moje vlastní zkušenost, já se soudím o peníze už 2 roky, teď konečně mám rozsudek soudu prvního stupně v můj prospěch, ale peníze v nedohlednu, protože dlužník se odvolal. Už jen samotné chození k soudu je nepříjemné a nedovedu si představit , že bych měla špatně nebo nedostatečně napsanou smlouvu, to by byla asi dost velká komplikace a menší šance na výhru. Držím palce a buďte hodně opatrná (i při výběru právníka )
1. Pozor, pokud jste už peníze půjčila, nemůžete nyní dělat smlouvu o půjčce. Vůbec smlouvu o půjčce nechte stranou, to je smlouva reálná, tzn. je to reálné předání peněz, navíc dle soudů to nefunguje bezhotovostním převodem.
2. Ze všeho nejlepší máte zajít za notářem nebo exekutorem a sepsta s nimi tzv. přímo vykonatelný zápis, což je jedna stránka, kde se dlužník zaváže, že toho a toho dne musí zaplatit tolik a tolik. Máte-li li přímo vykonatelný zápis od notáře či exekutora, nemusíte se v případě nezaplacení s dlužníkem soudit, jde přímo za exekutorem. Podle mého názoru není lepší řešení pro Vaši jistotu.
Dobrý den, moc děkuji za odpověď! Tenhle přímo vykonatelný zápis je pro mě určitě nejbezpečnější, akorát si nejsem jistá, jestli bývalého přítele dostanu za notářem, protože jsem si myslela, že mu pouze nějaký dokument předložím, on ho podepíše a já to dám potvrdit na matriku... Z hlediska vymahatelnosti je to asi opravdu nejlepší způsob. Takže teď už jen najít notáře a přesvědčit "dlužníka", aby se mnou k němu zašel... Díky, opravdu moc děkuju za pomoc!
Jarmik, souhlas, ale s tím bezhotovostním existuje i protichůdné rozhodnutí NS:
29 Odo 350/2003 resp. 29 Odo 1386/2006:
Smlouva o půjčce má reálnou (nikoli jen konsensuální) povahu a vznik půjčky předpokládá nejen dohodu stran, ale i skutečné odevzdání předmětu půjčky, přičemž při peněžité půjčce může dojít k předání půjčené částky i bezhotovostním převodem na účet dlužníka.
Dobrý den.
Měla byste uzavřít smlouvu o půjčce. Je dobré ji tak i nazvat, ale název není podstatný, jak říkal jeden náš učitel, i kdyby se smlouva jmenovala Kašpárek a divadlo, bude to pořád smlouva o půjčce, rozhoduje tedy obsah a důležité je, aby měla smlouva podstatné náležitosti, které stanoví zákon. Občanský zákoník uvádí:
Část osmáSmlouvou o půjčce přenechává věřitel dlužníkovi věci určené podle druhu, zejména peníze, a dlužník se zavazuje vrátit po uplynutí dohodnuté doby věci stejného druhu.
§ 658(1) Při půjčce peněžité lze dohodnout úroky.
(2) Při půjčce nepeněžité lze ujednat místo úroků plnění přiměřeného většího množství nebo věcí lepší jakosti, zpravidla téhož druhu.
Podmínku s bytem do smlouvy určitě dát lze. Ověření na matrice a u notáře je na stejné úrovni.
Záleží na částce, ale doporučuji navštívit advokáta, myslím, že podobnou smlouvu vám udělá za rozumnou cenu. Na internetu visí různé vzory, někdy ale pěkné blbosti, pokud chcete mít jistotu, obraťte se na advokáta.
Dobrý den, moc Vám děkuji za informace. Teď jsem se dívala na vzory, našla jsem např. tento: smlouvyzdarma.blogspot.co/... vše je mi tam jasné a myslím si, že je to i srozumitelné, jen nevím, co se rozumí běznou roční úrokovou sazbou? (V tom vzoru je uvedeno, že pokud dlužník nezaplatí dlužnou částku včas, je povinen zaplatit věřiteli úrok z prodlení ve výši běžné roční úrokové sazby z nezaplacené částky). Mám to tam nějakým způsobem blíže specifikovat nebo myslíte, že to takhle stačí? A ještě by mě zajímalo, kolik dní ode dne podpisu byste dala v mém případě ke splacení, když ani já, ani přítel nemůžeme tušit, za jak dlouhou dobu se byt prodá. Já bych to asi napočítala na půl roku...? Je to optimální? Strašně moc Vám děkuji za Vaši odpověď, moc jste mi pomohla!
Výše úroků z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby s/..., zvýšené o sedm procentních bodů. V každém kalendářním pololetí, v němž trvá prodlení dlužníka, je výše úroků z prodlení závislá na výši repo sazby s/... a platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. (Občanský zákoník odkazuje na prováděcí předpis, který toto stanoví). Proto to není třeba blíže ve smlouvě specifikovat, pokud si tedy úrok z prodlení nepředstavujete jinak. Se lhůtou na splacení vám opravdu neporadím, to vychází jen a pouze z vaší situace, dejte takovou, na které se oba dohodnete, která je pro oba přijatelná.
Pokud někdo pujčí peníze bez podepsání směnky nebo smluv,tak už těžko pozdě na ošetření financí.To by musel být bejval galán.Pokud nejste psaná v bytě jako majitelka.Možná jen pokud máte tam trvalé bydliště by se dalo něco dělat.Exekutor pomůže jen po proběhnutí soudu,jelikož ted v rukou nic nemáte.
Jak tu tak pročítám odpovědi - názory ostatních, napadá mě, že ve vašem případě, kdy jste peníze už půjčila a teď nemáte v ruce nic , čím byste to mohla dokázat a případně vymáhat, měla byste si od bývalého nechat podepsat tzv. uznání dluhu. Jaké má mít uznání dluhu náležitosti neporadím, to bych nechala na právníkovi, třeba to bude vědět i někdo tady na poradně, nebo na internetu bude nějaký vzor.
doplněno 28.08.09 10:50:doplňuji ještě nějaké odkazy: epravo.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.