Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manžel utrácí peníze před rozvodem

Od: michala* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně mého rozvodu. Podala jsem žádost o rozvod a zjistila jsem, že manžel začal útrácet peníze a mám obavy, že manžel stihne peníze z účtu (před pravomocným rozsudkem rozvodu) někam odklonit. Existuje nějaký způsob, jak tyto peníze soudu doložit nebo podat předběžné opatření, aby nemohl peníze ze SJM odklonit?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Zajděte do peněžního ústavu u kterého máte veden svůj účet a zrušte mu dispozici k účtu, nevím, proč by měl utrácet z Vašeho účtu Vaše peníze. Pokud tedy nemáte pouze jeden společný účet. Samozřejmě si okamžitě založte svůj nový a na mzdové účtárně nahlašte nové číslo účtu, ať Vám na něj posílají mzdu.

doplněno 18.11.15 11:55:

Nevím, kolik tam máte peněz, ale co Vám brání vybrat z účtu větší část peněz, abyste měla doma nějakou hotovost na živobytí, až manžel všechno vybere. Musíte myslet i na svoje zadní kolečka. Třeba jste bez práce, na mateřské, já nevím.

michala*
hodnocení

Každý máme svůj bankovní účet, ale na mém účtu je několikanásobně méně peněz než na účtu manžela a tyto všechny peníze patří do SJM. A to nemluvím o tom, že další peníze má investované v dluhopisech atd., prostě investované a může je bez mé kontroly vybrat.

hodnocení

2x

Dobrý den. Michalo, doposud jste manželé. Pokud všechny finance skutečně spadají do SJM, máte stejné právo nakládat s nimi oba dva stejně. Pokud manžel utrácí, utrácejte také. Pak se podělíte holt jen o to, co zbyde. Těžko zabráníte manželovi, aby nakládal s penězi (které mu patří stejně jako Vám) dle svého uvážení. Zvlášť, když jste podala žádost o rozvod. ..Nikdo zde neví jaké jsou mezi vámi vztahy, kolik který z vás vydělává a jakou částkou přispívá na chod domácnosti atd. Žádný zákon neurčuje kolik peněz přesně může kdo a kdy utratit ze společných prostředků a zač. Zvýšenou pozornost věnujte spíše tomu, aby manžel nenadělal dluhy. Protože o ty byste se oba dva dělili též. Když už to u vás zašlo tak daleko, že situaci musíte řešit rozvodem, nebylo by od věci promluvit si spolu i o tom, jak si mezi sebou vypořádáte SJM. Dělat si naschvály, atd. nemá smysl, proděláte na tom oba dva. Zkuste si s manželem sednout a domluvit se spolu, pokud je to jen trošku možné. Jste přece dva dospělí lidé..

jamal*
hodnocení

1x

A jak asi by jste si představovala, že by předběžné opatření mělo fungovat? Že by mu soud určil kapesné? Co je před rozvodem nikdo neřeší.

Vesměs peníze vysávají manželky a to nikdo neřeší. Když je to opačně, tak je to problém.

Zvláštní pohled na věc. Navíc jestli většinu vložil on...

rachel

jestli je ho jeho ucet tak jsou to jeho penize a pani na ne nema narok...prece je nejaka dohoda, kdo plati najem a nejake spolecne penize, to ano...pokud je na jeho ucte jeho vyplata, nemuzete mu jeho penize ukrast...

jako proc by me mel manzel (naprikla) zakazat utratit moji vyplatu?

rachel: Jste vedle jak ta jedle ! Měla byste si napřed nastudovat něco o "společném jmění manželů" (SJM) a pak teprve radit.

doplněno 18.11.15 18:26:

pepa: To se právě pletete ! Mzda obou manželů za trvání manželstí, stejně jako majetek za trvání manželství pořízený patří do společného jmění manželů. Samozřejmě jsou i výjimky, stačí si počíst v novém Obchodním zákoníku, hlava II, par. 143 - 151.

doplněno 18.11.15 18:29:

Překlep, v Občanském zákoníku.

pepa*

proč by rachel měla být vedle? Mzda není automaticky majetek druhého. Podílet se na provozu domácnosti je věc jedna, mzda druhá.

rachel

uz to chapu, pani si mysli, ze penize co manzel vydela jsou i jeji...coz neni pravda. ja vydelam, ty vydelas...mate spolecnou domacnost, takze kdyz poplatite spolecne veci, kazdy ma "sve" penize...

a nebo je to o dohode. nekdo dava manzelce vsechno a vyzivuje ji a ona mu za to porodi tri deti a uz nikdy nepracuje (zena v domacnosti) a nebo mate take svoji karieru a jste sobestacna...nekdy se to nepovede, ovsem neni konec sveta...

me by zajimalo zda by tento dotaz byl take vznesen v pripade, ze by manzel nemel nic a pani milion na ucte...

nam se rozvod tahl rok, manzelovi jsem dala vse, dum, auto, at si tahne a tahnul a nikdo ho uz neuvidim a je mi 1000x lepe a nikdy zadny penize od neho nechci videt. NIKDY. pokud muzete vemte k soudu zastupce a vubec tam nechodte...

repkin*
hodnocení

0x
Jj predbezne opatreni,podlozit vypisem z uctu nebo uctenkami apod. aby jste prokazala,ze utraci

slzicka*
hodnocení

0x

Já bych polovinu všech našetřených peněz vybrala a převedla si někam jinam, někam na co on nemůže, stačí i na obyčejnou vkladní knížku, tam neplatíte měsíčně za vedení a peníze ze spořky nezmizí.

Ne polovinu toho co zbylo, ale polovinu toho co tam bylo, než začal utrácet. Schovejte si pro soud výpisy z účtu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]