Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem na ÚP nepobírám dávky, úřad platí jen zdravotní.
Mám nabídku aspoň na poloviční úvazek, kde bych si vydělala asi 6000korun hrubého měsíčně.
Minimální mzda je v současnosti 9200Kč.
Existují nějaké minima na odvod zdravotního a sociálního pojištění, který vychází z mé čásky minimální mzdy 9500korun měsíčně?
Například řekněmě že by minimální měsíční odvod byl třeba 2500Kč (jako minimum vycházející z 9500Kč, jako odvod absolutního minima na zdrav a soc).
Ale já jsem vydělala jen těch 6000Kč a odvod vypočítaný z této částky by tam byl třeba 1500Kč - tedy tisíc korun méně než je minimum (třech 2500kč) a tak bych musela ještě doplácet tisíc korun.
Příklady odvodů jsem zvolila jen tak náhodou pro příklad.
1x
Nejsem si jista, jestli otázce správně rozumím,
ale zkusím to.
(Když tak mne opravte.)
____
Máte nabídku, nebo už jste nastoupila? V době evidence na ÚP můžete vykonávat jenom tzv. nekolidující zaměstnání, tj. zaměstnání s výdělkem/odměnou do 4.600 Kč měsíčně. Nekolidující zaměstnání je uchazeč povinen ÚP oznámit a doložit nejpozději v den nástupu.
Pokud by šlo o nekolidující zaměstnání, odvedl by zaměstnavatel sociální i zdravotní pojištění jenom z dosaženého výdělku (za uchazeče odvádí zdravotní pojištění i stát). Pokud by nešlo o nekolidující zaměstnání, musel by zaměstnavatel odvést zdravotní pojištění minimálně v částce 1.242 Kč. Celý rozdíl mezi skutečnou výší pojištění a minimální výší hradí zaměstnanec (zaměstnavatel dopočte a strhne ze mzdy/odměny).
Sociální pojištění se nedoplácí.
Pokud nastoupíte do nekolidujícího zaměstnání, musíte každý měsíc dokládat ÚP potvrzení zaměstnavatele o dosaženém výdělku. Překročí-li výdělek polovinu minimální mzdy, vyřadí ÚP uchazeče z evidence zpětně od začátku měsíce, v němž si uchazeč vydělal více. Nová evidence je možná hned další den.
Pokud byste zaměstnání včas (nejpozději v den nástupu) neoznámila, vyřadil by Vás ÚP sankčně z evidence (také zpětně) a musela byste si sama hradit zdravotní pojištění (1.242 Kč měsíčně). V tomto případě by nová evidence byla možná nejdříve po šesti měsících.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.