Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská a její vyplácení

Od: atanerss* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dne 12.11.2015 jsem rozvázala pracovní poměr dohodou, od dnešního dne jsem v pracovní neschopnosti. Mám nárok na nějakou nemocenskou? A v případě že ano,kdo i bude dávky vyplácet, když už nemám zaměstnavatele? Nemám vycházky a sestřička mě upozornila, že dostanu určitě kontrolu. Nevím od kdy do kdy může kontrola přijít, myslím tím časový úsek/ hodiny/. Děkuji všem za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud se jednalo o pracovní poměr, který nebyl zaměstnáním malého rozsahu (výše měsíční mzdy byla stanovena vyšší než 2.499,- Kč), a nejste poživatel starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně, nárok na nemocenskou Vám vznikne. Prvních 14 kalendářních dnů nemoci platí zaměstnavatel náhradu ušlé mzdy za směny, které byste odpracovala, s výjimkou prvních tří směn (takže Vy budete 14 dní marodit zadarmo, protože Váš pracovní poměr skončil, takže Vám mzda neujde). Od 15. kalendářního dne platí nemocenskou OSSZ místně příslušná sídlu zaměstnavatele. Doklady budete dále zasílat bývalému zaměstnavateli (modrý pruh, růžový pruh, lístky na peníze, ukončení neschopenky). Žlutý pruh si necháte - je to průkaz práce neschopného a budete ho nosit s sebou na kontroly k lékaři a předkládat případné kontrole režimu práce neschopného z OSSZ. Kontrola může přijít prakticky kdykoli, obecně nechodí před 6. hodinou ranní a po 10. hodině večer. Lékař se při vypisování neschopenky ptá, kde se budete zdržovat, toto místo nahlásí na OSSZ a tam Vás taky kontrola bude hledat. Je dobré mít řádně označený zvonek. Obvykle nemocní argumentují "ukažte mi, kde je v zákoně napsáno, že musím mít zvonek!" Samozřejmě v zákoně žádné takové kraviny nejsou. Je tam ale povinnost umožnit orgánu nemocenského pojištění kontrolu. Takže když nemáte zvonek, uvažte si třeba provázek ode dveří k zápěstí, nebo nechte otevřeno, kontrolorovi je to jedno. Pokud neotevřete s budete tvrdit, že jste spala, zkoumá se, jestli Váš zdravotní stav je takový, že vyžaduje např. léky na spaní. Jsou to holt státní peníze, takže stát si hlídá, jestli je vyplácí oprávněněn a ne někomu, kdo se "hodí marod" a jde třeba stavět dětem barák.

iz*
hodnocení

0x

Na otázku ohledně nemocenského už jsem Vám odpověděla 13. listopadu 2015.

První dva týdny nebudete mít nárok na nic, od 15. dne začne OSSZ vyplácet nemocenské.

Podklady pro výplatu nemocenského budete předávat bývalému zaměstnavateli.

_______

Kontrola může přijít kdykoliv 365 dnů v roce, 24 hodin denně.

Většinou sice nechodí v době mezi 22. až 6. hodinou, ale nedoporučuji na to spoléhat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]