Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem od městké policie botu, protože jsemzaparkoval na parkovisti z par. hodinami. dostal jsem boticku. stalo se to 30km od mista kde se zdrzuji tak jsem prijel zavolal 156 aby mi ji sundali nemel jsem o.p. tak ho předlozil znamy. řekli mu že musi majitel vozu.nejde mi do hlavy ze kdyz pujcim auto znamemu ten pojede treba 1000km. dostane botu, je prece nesmysl aby majitel vozu musel jet 1000km aby mu ji sundali. byly dva a kazdej mluvil neco jinyho, asi sem jim nepadl do oka.
Cituji:
Shodně zákon o Policii ČR i zákon o obecní policii stanoví jednoznačné podmínky, kdy je policista nebo strážník povinen "botičku"sundat. "Botičku"je povinen sundat v okamžiku, kdy:
- je přestupek na místě projednán v blokovém řízení nebo
- je zjištěna totožnost osoby, která vozidlo na místě zanechala anebo
- jsou učiněny na místě všechny nezbytné úkony nutné ke zjištění osoby, která vozidlo na místě zanechala.
to je takový bordel v zákonech. Nevím jaké platí 1000 km daleko ale u nás řidič OP mít nemusí (§ 6 zákona č. 361/2000 Sb.) ovšem podle jiných zase musí člověk prokázat totožnost třeba i jako chodec. Je u nás povinnost mít OP ovšem byla zrušena povinnost mít jej u sebe. Prostě Kocourkov. A pokud se podíváme do zákona o policii (MP to má podobné) tak tam není myslím mezi důvody kdy OP může chtít uvedeno předání věci.
- přistiženou při jednání, které má znaky trestného činu nebo přestupku,
- od které je požadováno vysvětlení,
- která odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby,
- která se bezdůvodně zdržuje v bezprostřední blízkosti chráněných objektů,
- která má na místě veřejně přístupném zbraň a je důvodné podezření, že zbraně může být
užito k násilí nebo pohrůžce násilím,
- která se zdržuje v blízkosti místa, kde došlo ke spáchání trestného činu, k dopravní nehodě, požáru nebo jiné mimořádné události, aby prokázala svou totožnost;
- která má být předvedena na žádost příslušného orgánu podle zvláštních předpisů,
- která je oznamovatelem (trestného činu, přestupku),
- na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem, jakož i osobu, která o prokázání totožnosti žádá (typicky revizor nebo poškozená osoba, která požaduje pro účely náhrady škody identifikaci "škůdce").
No a jak koukám na názor předchozí tak se opět myslím asi potvrzuje - 2 právníci tři výklady jednoho paragrafu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.