Nejste přihlášen/a.
Před třemi lety jsem chodila dálkově do školy . No chodila, byla jsem tam dohromady 4x. A to jen v prvním pololetí v druhém jsem již nebyla. udělala jsem chybu a podepsala smlouva, kterou jsem si pořádně nepřečetla. Tam stálo ,že i když tam člověk přestane chodit, tak musí platit. Smlouva byla podepsána v roce 2012 v květnu. Splatnost prvního pololetí měla být v červnu 2012. a splatnost druhého v lednu. Druhé pololetí bude te´d v lednu uplynulá doba 3roky . Bohužel jsem jim psala mail že první pololetí končím,ale prý žádný nedostali. Tudíž mě tam vedli celý rok. Za pololetí se platilo 7500kč. takže za celý rok 15000kč. Dali to vymáhací společnosti .Přišel mi dopis ,že mám zaplatit do 7mi dnů něco přes 17000kč . Poslala jsem odpor . Za půl roku mi přišel další dopis jako přežalobní upomínka , že ta vymáhací společnost od toho odstoupila a dali to tedy právníkovi a zase že mám zaplatit. Akorát je divné, že v tom dopise nebyla tentokrát žádná částka uvedená. Poslala jsem další odpor . A právě zase za půl roku v pátek 13 mi přišel dopis jako posledníí upomínka a pokus o smír. V něm ale stálo, že mám zaplatit 30000kč málem jsem spadla pod stůl. Nikdy jsem v takové situaci nebyla a vážně nemám abych jen tak vyhazovala peníze z okna . Chtějí to samozřejmě do 7mi dnů zaplatit.Jsem nyní na pracovním úřadě. Takže nemám peníze nazbyt. A tato částka se mi vázně zdá přemrštěná a zlodějská. Mám strach aby to nedali k soudu i když je to vlastně promlčené? Mám jim napsat, že je to promlčené? nemůže pak tím pádem být soudně vymahatelné? Poradí někdo? jak to vlastně je. Budu se muset zeptat nějakého právníka ,ale bohužel tam se musí objednávat .proto bych ráda zada někdo neporadí či nemá podobnou zkušenost. Nechci aby ta částka pak narůstala čím dál více a v budoucnosti , aby mě to pak nedostihne nějakým způsobem. Poradí mi tu někdo? děkuji.
Jaký odpor vymáhací společnosti či právníkovi? Co to je za blemc, vymáhací společnost / právník / to zkouší, jestli se jí nepodaří vás vystrašit a zaplatíte...odpor dáte až vám přijde od soudu platební příkaz že jste povinna zaplatitXXXX Kč -pak dáte odpor a soud nařídí jednání na tehdy a na tehdy - žalující strana bude muset předložit důkazy že jste podepsala a pak se podle toho nechovala a požaduje zaplatit částku XXXX soud nějak dopadne, záleží na důkazech, mazanosti právníků, jak se soudce vyspí, jak je spravedlnost při smyslech a soud vydá rozsudek jménem republiky - otázkou je jak měli dokonale napsanou smlouvu a sankce v ní uvedené...když to vemem kolem a kolem a nepřečetla jste si pořádně smlouvu tak si vzpomeňte na staré přísloví - začíná : - já stará kráva jsem si to nepřečetla a podpsala a teď se jen divím...otázka přemrštěnosti a zlodějskosti není na pořadu dne...obracet se o radu na jakoukoliv poradnu je v otázce jakéhokoliv možného soudního sporu přinejmenším pošetilé, protože všechny rady zřejmě končí - poraďte se s odborníkem - tzn. právníka
Chcete-li ukončit smlouvu, pak písemně.
E-mailem snad v případě, že byste na tomto způsobu byla s druhou stranou dohodnuta,
e-mail podepsala zaručeným elektronickým podpisem a měla potvrzení o jeho doručení.
Doporučuji vzít smlouvu, výzvy k úhradě,
případně – pokud máte – další podklady a obrátit se na právníka.
Právniky jsem dnes obvolávala ,ale nikdo nemá dnes čas. Až příští týden což je dlouho ,potřebuji to vyřešit do 7 mi dnů od splanosti dluhu,abych věděla jak se mám zachovat. To je fakt pech. Budu muset asi tady počkat do příštího týdne nebo opravdu nevím
Znovu - pokud vám poslal právník zasupující onu školu předžalobní upomínku o nic nejde, musí podat žalobu k soudu na zaplacení dlužné částky, přestaňte jančit a v klidu počkejte na právníky...pokud by přišel platební příkaz je potřeba podat odpor a pak bude soud! Donedávna jste měla čas a teď jste vyděšená...
Když tak čtu ty doměnky a dohady - jsme znovu tam kde jsem psal - vydržte a poraďte se s právníkem - doložte všechny dostupné doklady, pokud by vymáhací ftrma a právník, či škola byla tak na koni, už by to bylo u soudu...zkouší zda se leknete a zaplatíte...ale je to váš boj máte na vybranou...a na závěr dluh promlčený určitě není pokud vás oslovili dopisem jak píšete - doba pro promlčení se prodlužuje...
Přišel mi dopis ,že mám zaplatit do 7mi dnů něco přes 17000kč
Promlcene to nebude. Oni to zacali vymahat hned tenkrat.
Bohuzel tihle smejdi to umyslne natahuji a prehazuji si to mezi sebou, aby mohli nauctovat co nejvetsi poplatky (ta pravni svine uz si uctuje 13000 za prakticky zadnou praci).
Urcite potrebujes radu z nejake profesionalni bezplatne dluhove poradny. Myslim, ze je nejake omezeni na to, kolik maximalne si muzou uctovat, ale nevim, jestli se to vztahuje i na tento pripad.
Vem s sebou vsechny dopisy i tu smlouvu.
S dluhem nevím. Co se týká dálkového studia, tak na některých školách nemusíte vůbec chodit, stačí jít na zkoušky. No a pokud nepřijdete a ze školy se neodhlásíte, propadáte o ročník níže. Toto si většinou lidé hlídají, protože školné je celkem drahá záležitost. Na státní škole je to jinak, ale na soukromé při dálkovém typu studiu nikoho nezajímá, zda chodíte/nechodíte (aspoň, co znám z okolí). Zajímá je, zda platíte
Jak jste přišla na to, že je dluh promlčený?
Máte v odeslaných ten mail, jak jste posílala, že končíte? Ve složce "odeslané" pošty se uchovávají automaticky všechny odeslané maily xxx let zpátky. Možná ale, že mail bez podpisu nemusí stačit.
Najděte ten mail a máte důkaz, že jste studium ukončila. Jestli to bude stačit, nevím
Píši, že nevím, zda by stačilo potvrzení o odeslání...ale aspoň něco
Též jsem názoru, že dluh není promlčený
Jestli se nepletu, tak promlčení u dluhu je 10 let? Pokus o smír je poslední šance, pak to dají k soudu k podání exekučního příkazu a pak už to jede ...
Samozřejmě Vaše možnost je se soudit, bohužel ale nemáte žádné potvrzení o tom, že jste prokazatelně do školy doručila ukončení studia, to se nosí osobně a nebo posílá doporučeně. Snad někdo bude mít lepší zprávy.
jancaak: a to s tím emailem jste vzala kde? To, že je odeslaný ještě neznamená, že je doručený, pozor na to
víno snad jste si už teď tu smlouvu než jste sem psala přečetla řáádně. Dluhy se mají platit, pod stůl není třeba padat, za blbost se platí. Přemrštěná a zlodějská částka, už jste kontaktovala toho právníka? Proč si myslíte, že je to promlčené? Existují i právní poradny zadarmiko, pohledejte v okolí.
No a od kdy začala přesně běžet ta lhůta? Zde ještě za účinnosti starého OZ. Je nutno jít k soudu, nebo vykonám právo - vyzvu dlužníka?
Protože promlčené je to po třech letech . když to do 3 let nepůjde k soudu tak by to mělo být promlčené.
právní poradny jsem zkoušela,ale nikde mi neopověděli.
Je to promlčené, nebo by to mělo být promlčené? Ve dvou větách sama sebe negujete. Přiznám se ale, že ani já to nevím, ačkoliv bych měl
To je málo informací na to posoudit, zda je to promlčeno. Z pohledu práva máme promlčecí lhůtu a prekluzivní lhůtu.
Pokud uplyne promlčecí lhůta, pohledávku lze nadále vymáhat, je pak nutné, aby dlužník toto namítl u soudu. Bez namítnutí k tomu soud nepřihlíží.
Pokud uplyne prekluzivní lhůta, není možné se nároku soudně domáhat, soud by nárok sám zamítl.
K tomu aby došlo k promlčení, nesmí věřitel do konce promlčecí lhůty, podat návrh na vydání platebního rozkazu, nebo nesmí dojít k uznání dluhu. Nevím co si psala v odporu, pokud si v něm dluh uznala, tak je promlčecí lhůta desetiletá a běží od uznání dluhu. Jinak by byla nespíš jen promlčecí lhůta tříletá.
Na tvém místě bych uznala svou chybu a zaplatila škole to co bych dlužila, tedy školné za celý rok. Samozřemě bych se s nimi předtím na tom písemně dohodla. Podle mého názoru by na to škola přistoupila, je to pro ni nejlepší řešení.
Škola to nemusela prodat, mohla to jen nechat někoho vymáhat s tím, že si určité % z vymožené částky nechá, dělá se to i takto. Už ten odkup pohledávek moc nefrčí, soudy se k tomu nestaví jednotně a firmy to raději neskupují, jen pro věřitele dluh vymáhají.
Pokud by opravdu došlo k prodeji, tak nechápu proč se toho vymáhací firma zřekla a předala to právnikovi?
Je potřeba uurčit, kdo je teď věřitel. S ním se pak dohodnout, většinou i vymáhací firma pokud dostane prachy hned, tak je k dohodě ochotná.
Škola ten váš dluh prodala vymáhací společnosti a ta se ozvala ve tříleté lhůtě, takže promlčené to není. Jen se zvedly náklady za upomínky, vymáhání a advokáta. Pokud nezaplatíte, půjde to k soudu a to budou další náklady. Pokud si vemete svého advokáta, bude to jednou tolik co teď. Když prohrajete a nezaplatíte, půjde to k exekutorovi a tam to naroste o dalších min 5-10tis, to pak už bude dluh dost vysoký na to, zastavit nemovitost ve které žijete. Pokud ovšem máte trvalý pobyt na městském úřadě, můžete být teoreticky v klidu. Smlouva se ukončuje vždy podpisem obou stran, nestačí napsat email a kašlat na to. Měla jste jim to tu "výpověď" poslat nebo donést písemně a nechat si ji podepsat. Ovšem pokud uplynuly tři roky od vzniku dluhu a dopisem od vymáhací společnosti, taky můžete být v klidu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.