Nejste přihlášen/a.
Zkoupila jsem si tlakový hrnec. Během půl roku jsem ho musela 2x reklamovat. Váží celkem dost kg- mám podle zákona možnost získat kompenzaci za cestovné a přepravu zboží? Zajímá mne to jenom proto, že byl prodejce protivný a při jednání nepříjemný. Jinak bych toto přešla. Zdravím všechny kenyska
Ano máte nárok na proplacení všech vynaložených nákladů s reklamací.
Funguje to tak, že prodejci nahlásíte do reklamačního protokolu svou adresu a předložíte mu jízdenku, nebo nějak jinak doložíte cenu jízdného. Když je věc velká, například televize, tak ukážete velký TP a podle spotřeby a km se vypočte cena cesty tam i zpět. Pokud by jste reklamovala něco pevně přidělaného třeba varnou desku, kterou má připojit a odpojit elektrikář, tak máte nárok i na úhradu těchto nákladů. Po prodejci je požadujte, pokud nebude ochotný, požadujte je písemně.
Vždy ty náklady musí být rozumné. Ne tady reklamuji lízatko a vzala jsem si na cestu sem taxíka, tohle by neprošlo.
Buss byl rychlejší mimo jiné, má pravdu, že jste tu věc mohla vrátit.
Jinak ještě platí že pokud jsou 3 stejné nebo 4 různé závady během dvouleté záruky, tak také je možné od KS odstoupit.
jmhad - když to má vadu do půl roku, tak se bere, že byla už při prodeji a to je rozpor s KS a z toho důvodu je možné od KS odstoupit. To to je judikát NS.
Nemáte pravdu - to je tady pořád mylný názor, že do půl roku lze věc vrátit. Do půl roku nemůže prodávající reklamaci zamítnout při jejím převzatí,protože se předpokládá, že věc byla vadná již při zakoupení. Po půl roce musí spotřebitel nějakou formou tuto vadu prokázat,třeba soudním znalce, pokud obchodník oprávněnost reklamace odmítá uznat. To je ten zásadní rozdíl a nebalamuťte tady pořád lidi. Tak je výklad KANCLu - což je nejvyšší výklad obchodního práva. Tečka.
A k otázce - pokud je reklamace uznána jako oprávněná,pak máte nárok na nutné náklady s ní spojené, tedy i na cestovné veřejným dopravním prostředkem. To je potřebném uvést do reklamačního protokolu , nebo Vám napíši žádost /zdarma/ - jmakon@seznam.cz
Udělala jste chybu, pokud se vada objeví do šesti měsíců, má se za to, že bylo zboží vadné již v době převzetí, tehdy jste se měla již starat. Postup a svá práva najdete v OZ, můžete začít od Koupě. a pak Zvláštní ustanovení o prodeji zboží v obchodě + zákon na ochranu spotřebitele. Četla jste Reklamační řád u prodejce? Můžete si vyžádat úhradu nezbytných nákladů spojených s dopravou, Střezte si svá práva!
Jděte někteří už někam ..., nepleťe si právo a nárok!
jmhad Kancl je coo? Povinnosti a práva a najdeme jen v zákonech! Tady je vykladatelů zákonů. Kdo může zákon vykládat je určeno. Je tam nějaký kancl?
Pak nepište Zkoupila jsem si tlakový hrnec. Během půl roku jsem ho musela 2x reklamovat ale po půl roce od koupi ...
V tom případě se omlouvám. Nevěděla jsem, že je reklamace zakoupených věcí tak šložitou záležitostí. Mě prostě po čase hrnec jednou vybuchl a netěsnil ani předtím ani po tom. Můj názor byl, že ho prostě budu reklamovat. Je to udělané zase tak, aby se zákaznímk znechutil a raději se složitostmi nezatěžoval. I tak děkuji za Vaše odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.