Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na 3/4 úvazek - 3 dotazy

Od: pajazprahy odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, pracuji ve směnném provozu na plný úvazek (12hod. směny) a jelikož se mi naskytla možnost pracovat ještě na 1/2 úvazku jinde (také 12 hod. směny) uvažuji o zkrácení toho plného prac. úvazku na 3/4 úvazek, aby bylo možné skloubit oboje. Měla bych 3 dotazy:

1. Nemáte někdo představu o tom o kolik peněž po zkrácení plného na 3/4 úvazek přijdu? (nyní mám tak 20000 čistého měsíčně při plném úvazku - je v tom i osobní ohodnocení)

2. Pokud si v zaměstnání A vezmu např. 14 dní v celku dovču (a pojedu třeba k moři), znamená to, že si musím vzít i v zaměstnání B dovču v ten samý čas? Ještě by šlo vzít asi neplacené volno, ale to by pak znamenalo, že ve zbylých 14 dnech bych musela vtěsnat ještě směny ze zaměstnání B? (abych nebyla v minusu, to by byl docela nářez)

3. Krátí se i osobní ohodnocení? Když jde jen o částečné zkrácení úvazku?

Děkuji za odpovědí, jsem z toho jelen, protože si říkám, zda se mi to finančně vyplatí, když bych měla 3/4 úv. s 1/2 úvazkem X 1 plný úvazek. Zdraví Pája

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Pracovních poměrů můžete uzavřít tolik, kolik jich zvládnete vykonávat, aniž by Vám povinnosti z jednoho zaměstnání zasahovaly do plnění pracovních povinností v druhém zaměstnání (v dalších zaměstnáních).

Nelze v jednom zaměstnání odmítnout např. práci přesčas (nebo nad rámec sjednaného úvazku) kvůli povinnostem v druhém zaměstnání a naopak.

________

Současný zaměstnavatel není povinen vyhovět Vaší žádosti o zkrácení pracovního úvazku. Pokud zaměstnavatel vyhoví Vaší žádosti a sjedná s Vámi kratší úvazek, bude oprávněn Vám nařídit práci i nad rámec sjednaného úvazku až do výše týdenní pracovní doby stanovené zákoníkem práce.

V případě snížení úvazku o 25 % se mzda sníží o přibližně 25 %. Osobní ohodnocení je nenárokovou složkou mzdy, přiznání či výše os. ohodnocení je plně v kompetenci zaměstnavatele. Nenárokové složky mzdy bývají přiznány za nadstandadrní pracovní výkon apod. Těžko odhadnout, jestli se Vám po zkrácení úvazku podaří splnit kritéria pro přiznání osobního ohodnocení.

_______

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Budete-li chtít čerpat dovolenou, budete o ni muset požádat v obou zaměstnáních. Ani jeden zaměstnavatel nebude vázán tím, v kterém termínu Vám druhý zaměstnavatel určí čerpání dovolené a ani jeden zaměstnavatel nebude povinen vyhovět Vaší žádosti o neplacené volno.

Máte-li možnost vybírat, bylo by podle mne lepší ke stávajícímu plnému úvazku přibrat další zaměstnání s kratším úvazkem.

pajazprahy
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Nyní mám jasno :)

xxxx*
hodnocení

1x

1. Dojde ti asi 3/4 toho - logicky. Resp. základ bude 3/4 a potom dle srážek. Pokud ti tedy nebude sníženo osobní ohodnocení, záleží, za co se u vás dává.

2. Je na tobě, jak si vyřešíš volno v druhé práci.

3. Osobní ohodnocení je snad nenárokovatelné, takže záleží na zaměstnavateli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]