Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozumí tomuto tematu nekdo

Od: kiko odpovědí: 16 změna:

Dobry den, najde se tu nejaka duse co tomuto tematu rozumi? :)
Potreobavala bych poradit. V cervnu letosniho roku jsem pracovala u jiste spolecnosti, musela jsem jit v polovine mesice k lekari se sillnou bolesti bricha na prave strane,(po x tydnech a vysetreni mi byla zjistena zlomenina zebra) behem me nemoci se firma ve ktere clovek pracoval zrusila, tudiz jsme dostali odstupne ve vysi 3 mesicniho platu a ja jsem jeste do dnesni doby nemocna (takze cca 4 mesice jsem na neschopence), papiry na penize zasilam porad na pobocku firmy v Praze kdyz tady nam ji zrusily a je misto toho jina firma. Ze zacatku me nemoci jsem se ptala jak je to se socialnim a zdravotnim, pry by to za me meli platit porad oni i kdyz jsem od nich dostala vypoved skrz to zruseni pobocky. Ucetni rikala ze by to za me meli vse zaridit, ale at si pro jistotu skocim na zdravku, kde jsem byla, pani si tam okopirovala moji neschopenku s tim ze je to vse, at pak jen prijdu s ukoncenou neschopenkou ze si ji zas okopci. Tak jen doufam ze je to ok postup. :)
Ted se pomalu dostavam k me otazce. U firmy jsem pracovala (v srpnu by to byli) 3 roky. Do te doby mi dane delala ucetni v nasi firme. Od poloviny cervna tedy marodim, s tim ze vypoved nastala 31.7 2015. A prave se chci zeptat az se po novym roce budou delat dane, kdyz bych od ledna nastoupila do nove prace, tak mi dane od ledna udelaji v nove praci, ale mam si zadat neco od stare prace kde clovek 7 mesicu v roce pracoval? A mam si nejak kopirovat neschopenku abych dolozila ze jsem byla nemocna, nebo jak toto prosim funguje aby clovek dostal tolik na co ma pravo. Vim ze x lidi tvrdi ze kdyz je clovek nemocny tak je na tom skrz dane lip jak pracujici clovek. Po dobu tech 7 mesicu jsem mela na vyplatni pasce dan od 500-700 kc s tim ze kdyz sem dostala odstupne s posledni vyplatou, delala dan na vyplatnici cca 5000-6000 kc a ted co jsem nemocna tak vubec nevim jak se to bere, kdyz nemocenskou dostavam ale nemam zadny papir. Poradte mi prosim nekdo. Moc dekuju! :))

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sunset*
hodnocení

1x

Za ty měsíce práce chtějte od firmy Potvrzení o příjmech za rok 2015. Nemocenská není daňový příjem, takže to se pro tyhle účely nepočítá. Jiné příjmy asi nemáte. Do 31.3. 2016 máte možnost

a) nechat to být, nic se nestane, je to zcela legální možnost.

b) podat sama daňové přiznání. Není to pro zaměstnance nic složitého a mělo by to "hodit" podle Vašich příjmů něco mezi 8500 a 11000 Kč. Nechte si v lednu poradit u nové firmy, jak na to.

kiko
hodnocení

Takze si mam v lednu napsat do firmy u ktere jsem pracovala nez sem onemocnela at mi poslou vyplneny a potvrzeny ten ruzovy papir? a dat to do noveho zamestanni, s tim ze nemusim davat kopii neschopenky? :)

sunset*

Těch růžových papírů je víc, vy potřebujete přesně tenhle formulář. Ten vám můžou vystavit i dřív než na konci roku. Nejlepší je, když ho dají hned po skončení pracovního poměru.

Jmenuje se to POTVRZENÍ o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění.

kiko
hodnocení

Jee dekuji moc, ja sem v tomto opravdu blbec :-D
Takze toto uz treba v pondeli muzu poslat me byvale ucetni do byvale prace s tim ze mi to musi vyplnit a tento papir dam pak do nove prace kdyz zamnou prijdou pro podpis na ten jiny ruzovy papir? :) Tim padem od byvale prace nic jineho skrz dane nepotrebuji? :)

sunset*

V pondělí se zeptejte staré účetní, zda vám udělají daňové přiznání za rok 2015. Měli by vám pomoci, ale jak znám realitu, nebude se jim vůbec chtít.

Když vám s tím ve staré práci nepomůžou, žádejte je o to POTVRZENÍ o zdanitelných příjmech za 2015. Můžou ho většinou vystavit hned, ale nemusí. Když nedají hned, pohlídejte si v lednu, aby ho určitě poslali! Jestli máte děti ve školce, seženete si v lednu i potvrzení o školkovném za 2015.

V nové práci pak můžete poprosit mzdovku, jestli by vám s tím nepomohli. Není to její povinnost, ale mohli by. Když nepomůžou ani tam, poraďte se zde.

A ještě dodám, že zhruba v lednu 2016 vám dá nová mzdovka ten "jiný" růžový papír, to podepište. Podepisujete na 2016, že chcete odečítat z daní minimum na vaši osobu, blíž jistě vysvětlí mzdovka. Ale s rokem 2015 to nesouvisí.

kiko
hodnocení

Dekuju moc, zitra napisu e-mail stare ucetni a do prilohy vlozim ten papir (potvrzeni o zdan. prijmech) a zeptam se ji zda-li by mi mohli udelat danove priznani nebo alespon potvrzeni o zdanitelnych prijmech :) takze pokud to chapu danovy priznani za rok 2015 a potvrzeni o zdanitelnych prijmech za 2015 jsou dve ruzne veci ano? omlouvam se ale opravdu tomu moc nerozumim, tak semnou mejte trpelivost :)
pamatuji si vzdy ze stare prace ze prisla ucetni pro podpis na naky ten ruzovy papir s tim ze pokud kolegyne pracovali v roce i jinde at to dolozi. Takze ja kdyz nastoupim do jine prace, prijde ucetni s nakym tim ruzovym papirem a ja ji dam rovnou ten papir co zitra budu posilat do stare prace ucetni a to je vse? Dekuju moc :)

sunset*

Z potvrzení o příjmech opíšete (priznáte) do daňového přiznání čísla o výdělku, jsou to dvě různé věci. Jde o to, že těch příjmů a potvrzení můžete mít víc - třeba někdo má příjmy jako muzikant a ještě z běžné práce jako třeba prodavač a třeba ještě po nocích taxikaří.

Všechny příjmy (u vás jen ten 1 z práce) se na daňovém přiznání sečtou, znova se zdaní a vyjde doplatek nebo přeplatek. U vás to vyjde rozhodně do plusu (přeplatek) a vyplatí se vám to papírování.

V nové práci vám nemusí dělat přiznání za rok, kdy vás ještě nezaměstnávali. Jde o to, že starý zaměstnavatel asi nebude chtít a neudělá vám to. Ale když hezky poprosíte v nové práci, mohla by vám to účetní sfouknout za bombošku nebo kafe.

kiko
hodnocení

Mela jsem pouze jen jednu praci a ted tu neschopenku nic vic :)
Takze od vas to chapu tak, napsat stare ucetni s prilohou kde bude ten pair to potvrzeni a zdanitelnych prijmech, ona to vyplni , posle na adresu a ja potrebuju dalsi papir kam napisu tu castku? a pak pujdu do nove prace za novou ucetni aby mi to pomohla udelat?

xy

Starou účetní požádejte, aby vám udělala Roční zúčtování daně za rok 2015 ( to je něco jiného než daňové přiznání. Daňové přiznání nedělá zaměstnavatel, to si dělá člověk sám ) Pro toto roční zúčtování daně, co by vám udělala stará účetní, nebudete potřebovat Potvrzení o zdanitelných příjmech. Potvrzení o zdanitelných příjmech byste potřebovala, pokud byste si chtěla dělat dańové přiznání sama.

Tři různé věci :

Roční zúčtování daně - to vám udělá poslední zaměstnavatel v roce, když ho požádáte do 15.2. následujícího roku

Daňové přiznání - to si dělá člověk sám, když z něj. důvodu mu zaměstnavatel neudělá Roční zúčtování

Potvrzení o zdanitelných příjmech - to je doklad, který potřebujete, abyste si mohla udělat to Daňové přiznání.

kiko
hodnocení

Takze jeste jednou :-D fakt se omlouvam :)Poprosim v e-mailu starou ucetni, s tim aby mi udělala Roční zúčtování daně za rok 2015. A nemusim ji teda posilat v priloze ten papir o zdanitelnych prijmech? Ona mi pravdepodobne posle na adresu bydliste to rocni zuctovani ktery podepisu a poslu zpet a tim to mam vse hotovy? A v novy praci pouze pak podepisu od nove ucetni dalsi ruzovy papir na rok 2016 ktery s minulou praci nema co spolecneho a je to vse? :)

xy
hodnocení

1x

nebo je možné požádat Vašeho posledního zaměstnavatele z roku 2015, aby Vám udělal roční zúčtování daně. Požádat musíte do 15.2. 2016. To bude asi ve Vašem případě ten zaměstnavatel, kde jste skončila v červenci?

kiko
hodnocení

Chapu to tak ze by za me firma u ktere jsem pracovala udelala dane sama s tim ze pokud nastoupim do prace tak za leden a unor mi to udela nova prace? :)

xy

Sama vám bývalá firma daně za rok 2015 neudělá. Pokud to chcete, musíte je ( toho bývalého zaměstnavatele ) o to do 15.2.2016 požádat. V nové firmě vám zúčtování za rok 2015 neudělají.

iz*
hodnocení

1x

O roční zúčtování daně z příjmu musíte písemně požádat posledního zaměstnavatele

z roku 2015, žádost musíte doručit do 15. 2. (nestačí ji 15. února odeslat).

Nebo můžete sama podat daňové přiznání.

Daňové přiznání sice podávat nemusíte, ale podle mne by to byla škoda. Pokud zaměstnání skončilo 31. 7. 2015, mohla byste v rámci přiznání uplatnit slevu na poplatníka za zbývající měsíce 2015 (5 x 2.070 Kč). Daň však lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh (7 x 500 až 600 a 1 x 5.000 až 6.000 Kč).

Nastoupíte-li do nového zaměstnání až v lednu 2016, udělá Vám nový zaměstnavatel zúčtování až za rok 2016 na jaře 2017.

kiko
hodnocení

Takze pokud nastoupim v lednu do nove prace tak mi v nove praci daji podepsat ty ruzove papiry s tim ze kdyz nedolozim ten ruzovy papir z minule prace v ketre jsem teda byla do 31.7 tak zadne dane se mi nevrati? :)

Ne, růžový papír z minulé práce musí zůstat tam, jen tak prokáže minulá mzdová účetní finančnímu úřadu, že Vám na základě Vašeho podpisu uplatňovala slevu na dani.

doplněno 16.11.15 10:34:

Já píšu o Prohlášení poplatníka k dani z příjmu, je to růžový dvojlist.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]