Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Grafický zápis do rodokmenu

Od: josefcz* odpovědí: 5 změna:

Mám prosbu,

v matrice jsem se dočetl toto: Josef syn Josefa Br.. půlníka z Anny dcery Jakuba Nad... z Terezie Burš...,

jak to prosím graficky znázornit. Asi jdu na to moc vědecky, nebo je to na orázku dobře?

Děkuji za odpověď Josef

Grafický zápis do rodokmenu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krasula
hodnocení

2x

Já myslím, že to máte dobře. Teda pokud "z" znamená z ní narozený. Ale jsem laik. Počkáme na někoho kovaného.

hodnocení

2x

Grafiku bych obrátila. Už ve slově rodokmen (případně ve starém názvu strom života) je naznačeno, že naši předci jsou pomyslné kořeny a ve svých potomcích se větvíme dál. Proto bych Josefovu praprababičku Terezii B. umístila nejníž. Nad ni pak pradědečka Jakuba N. A tak dál.

Viděla jsem i rodokmeny vypracované vodorovně. Zprava doleva i zleva doprava. Tento mě překvapil, je možné, že je to nějaký nový trend. Ale pokud bychom chtěli opravdu znázornit rodokmen, pak je pro nejstarší členy rodu místo dole.

josefcz*
hodnocení

Děkuji za odpověd,

správný postup je tak jak říkáte, chtěl jsem si to jen ulehčit pro danou otázku. Znázorňoval jsem to, tak jak to šlo ze zápisu. Pokud byl nějaký zápis, tak tam bylo napsáno např. Josef syn Josefa Br.. půlníka manželky Alžběty ... dcery Pavla Mak...

S pozdravem Josef

scv®

Neřekl bych, že je to nový trend, je to prostě jen jeden ze způsobů. Rodokmeny do podoby stromu se dělají hlavně z estetického hlediska, např. když jako pozadí pod rodokmenem použijete strom a výsledný obrázek si chcete někam vystavit. Jenže v takových případech musíte mít rodokmen velmi symetrický, jinak to nevypadá nejlépe. Navíc pokud nebyli ve všech generacích pouze jedináčci nebo se nezajímáte jen o přímou linii, tak vám v koruně nejspíš rychle dojde místo. U opravdu rozvětvených rodů je pak pouze na Vás, jaký způsob znázornění použijete. Zkoušel jsem několik programů a větší část z nich používala jako standardní také toto zobrazení, tj. předci nahoře. Osobně mi to takto přijde i přehlednější, ale to možná bude tím, že můj rodokmen by místo stromu vypadal spíše jako několik metrů dlouhé křoví :-D

.

K dotazu tazatele: souhlasím s krasulou - pokud to "z" znamená rodičovskou vazbu, vypadá to správně. Alespoň já bych to tedy znázornil stejně.

Není to nový trend. Též mám rodokmen a jsem co by nejmladší dole a předci směrem nahoru. Vypadá to celkem dobře o:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]