Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střídavá péče

Od: bartosek odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.Mám dotaz co dělat když má dcera má dvě děti a se svím partnerem je maji ve střídavé péči tj,jednu sobotu je má mít partner.Dětem jsou 2 a 3 roky a partner nechce na víkend brát 2leteho syna a bere si jen 3 letou dcerku s tím že by si se synem nevěděl rady.Když mu dcera řekla že by si měl brát obě děti a když ne tak že nemusí mit nic.Toto se mu však nelíbý a poslal na dceru socialní pracovnici.Nezohlednil ale to že děti jsou na sebe zvyklé a velice tím trpí hlavně dcerka která potom nechce jíst a je taky z toho nervozní když ji táta nutí aby kněmu jela na výkend a ona nechce.Co se dá proti tomu dělat poraďte.Děkuji předemBartošek.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Promiňte, to se ale nejedná o střídavou péči, pokud si bere otec děti jen o víkendu. Střídavá péče je, když má jeden rodič dítě celý týden, další týden pak druhý rodič.

Já osobně, sama za sebe, bych se nebránila tomu, že si otec bere jen starší dítě. Pokud on sám se necítí na to, se starat o dvouleté dítě, já osobně na tom nevidím nic špatného. Je to lepší, než kdyby chlapce strčil nějaké slečně na hlídání.

Nechci Vaši dceru podezřívat, ale tak trochu si myslím, že chce mít volný víkend bez dětí, a proto jí to vadí.

Jak říkám, já osobně bych mu předala starší dítě, a počkala, až chlapec doroste. Třeba za rok si bude brát už obě děti. V žádném případě bych kvůli tomu nedělala dusno, protože se to odrazí především na dětech.

A je na tom snad něco špatného, chtít mít jeden den v týdnu (za 14 dní?) pro sebe, bez dětí? Snad je otec rodičem dětí stejně jako ona, tak ať se stará. Kdyby to bylo půlroční batole, tak asi neřeknu ani fň, ale dvouletého prcka už musí chlap umět zvládnout. Ano, je to záhul, dvě takhle malé děti, ale proč musí mít muži pořád nějaké úlevy?

Tím vším samozřejmě nechci říct, že je v pořádku bránit ve styku s druhým dítětem. A rada "nedělat dusno" je samozřejmě správná, ale jako řešení vidím hledat kompromis a řešení dobré pro děti i oba rodiče. Což, pokud nechtějí oba, bude to těžké.

My budeme stěží radit, když nevíme, co přesně otci vadí na malém a s čím si neví rady. Co takhle aby otec chodil k dětem domů, zvykal si na péči o obě děti za přítomnosti matky? Aspoň zpočátku, než se naučí vypořádat se s tím, co mu ztěžuje péči o mladší dítě. Starší dcerka tak možná nebude trpět kvůli tomu, že musí k otci. Je také možné, aby otec chodil častěji, třeba na kratší časové úseky? Aby nebyla dlouho od matky?

dejavu*
hodnocení

1x

Dobrý den,

to je velmi nepříjemná situace, kterou musí dcera řešit se svou sociální pracovnicí. Nedoporučovala bych ale rozhodně bránit ve styku otce s dcerou, dceři by to nadělalo velké problémy, navzdory situaci. Pokud nenajde pomoc u sociálky, pak doporučuji navštívit s dětmi dětského psychologa a na základě jeho posudku dát pak žalobu k soudu o úpravu rodičovských práv na základě nových skutečností.

doplněno 12.11.15 21:10:

Pokud se opravdu nejedná o pravou střídavou páči a otec si děti bere jen na víkend, tak nelze otce nutit si brát dítě, když on nechce. Pokud z toho druhé dítě má nějaké trauma, tak pak jedině to, co jsem vám psala, řešit to s dětským psychologem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]