Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nutnost odkoupení pracovních bot?

Od: msedlackova* odpovědí: 5 změna:

Zdravím, při nástupu do zaměstnání jsem fasovala pracovní boty (pořizovací cena 3200,-) Nyní mi po 7 měsících končí pracovní smlouva, která mi nebude prodlouřena. Zaměstnavatel ovšem chce, abych si tyto boty odkoupila, jelikož on je nikomu dalšímu, kdo po mě nastoupí už dát nemůže. Vzhledem k vysoké ceně a (ne)kvalitě tyto boty nechci. Pracovní oblečení atd. ovšem budu klasicky vracet. Může mi zaměstnavatel dle zákoníku nařídit odkoupení těchto bot? Popřípadě mi tyto boty strhnout ze mzdy? Prosím pokud toto nelze, můžete mi napsat paragraf, kde se to uvádí?
Předem děkuji za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

5x

Zákoník práce
Část pátá
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

Hlava II: Povinnosti zaměstnavatele, práva a povinnosti zaměstnance

§ 104 Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje
(5) Osobní ochranné pracovní prostředky, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele bezplatně podle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce. Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků nesmí zaměstnavatel nahrazovat finančním plněním.

msedlackova*
hodnocení

Mockrát děkuji, jste moje záchrana :)

anonym0

Napiste jmeno zamestnavatele pro info pro ostatni.

hodnocení

2x

Může mi zaměstnavatel dle zákoníku nařídit odkoupení těchto bot? Ne, to nemůže!

Popřípadě mi tyto boty strhnout ze mzdy? Ne, to nemůže!

Prosím pokud toto nelze, můžete mi napsat paragraf, kde se to uvádí? Právě že to není nikdo uvedeno, že to může strhnout či doplatit, tak to nemůže udělat. Pokud by zaměstnavatel stále trval na svém přání, ať to on doloží, že to může udělat.

Nesmí to udělat.

hodnocení

2x

U nás jsou OOPP stále majetkem firmy, takže ta si je při odchodu může vyžádat zpět, ale nemůže nutit zaměstnance, aby si je odkoupil. Stejně jako ho nemůže nutit, aby si při odchodu odkoupil svoje přidělené nářadí nebo cokoliv jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]