Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Byla mi nabídnuta práce ve společnosti Mediaservis - roznost letáků v mé lokalitě. A ve smlouvě je napsáno: Zaměstnanec má nárok na náhradu cestovních výdajů dle Zákoníku práce a to jen v případě, že cestovní výdaje mu vznikly při výkonu práce.
A chtěl bych se vás zeptat jak mám zaměstnavateli dokázat kolik mě stála nafta do auta, kterou jsem použil pro výkon práce? Auto není služební, ale je mé osobní, tudíž ho používám i k jiným účelům než rozvoz letáků po okolí.
Je mi jasné, že nemohu použít účet za naftu, když jsem s tím jezdil i mimo práci.
Ahoj, asi bych nejprve zaměstnavateli objasnil nastalou situaci a zeptal se jej, jakým způsobem bude danou věc řešit.
Osobně mě napadá: V autě jistě máš počítadlo ujetých kilometrů. Pak také víš, jakou spotřebu přibližně Tvoje auto má. Takže bych pracoval s těmito údaji, s tím, že cenu nakupované pohonné hmoty prokáži samozřejmě účtenkou.
Prostě povedete knihu jízd dle domluvy se zmvtlem, přesnou náhradu za benzín vám vypočte dle TP, minimální náhradu za auto máte danou níže. Evidence buď do jejich formuláře nebo existují sešity nebo volně na linkovaný sešit, ale to si musíte domluvit.
Viz par. 157 ZP:
Náhrada jízdních výdajů
§ 157
(1) Náhrada jízdních výdajů za použití určeného hromadného dopravního prostředku dálkové přepravy a taxislužby přísluší zaměstnanci v prokázané výši.
(2) Použije-li zaměstnanec se souhlasem zaměstnavatele místo určeného hromadného dopravního prostředku dálkové přepravy jiný dopravní prostředek, včetně silničního motorového vozidla, s výjimkou vozidla poskytnutého zaměstnavatelem, přísluší mu náhrada jízdních výdajů ve výši odpovídající ceně jízdného za určený hromadný dopravní prostředek.
(3) Použije-li zaměstnanec na žádost zaměstnavatele silniční motorové vozidlo, s výjimkou vozidla poskytnutého zaměstnavatelem, přísluší mu za každý 1 km jízdy základní náhrada a náhrada výdajů za spotřebovanou pohonnou hmotu.
(4) Sazba základní náhrady za 1 km jízdy činí nejméně u
a) jednostopých vozidel a tříkolek 1,00 Kč,
b) osobních silničních motorových vozidel 3,80 Kč;
při použití přívěsu k silničnímu motorovému vozidlu zaměstnavatel sazbu základní náhrady za 1 km jízdy zvýší nejméně o 15 %. Tato sazba základní náhrady se mění v závislosti na vývoji cen prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189.
(5) Základní náhrada u nákladních automobilů, autobusů nebo traktorů přísluší zaměstnanci nejméně ve výši dvojnásobku sazby stanovené v odstavci 4 písm. b).
Zkusím zavolat zaměstnavateli a zeptat se. Jinak auto má spotřebu kolem 7 litrů na 100km a nafta zde stojí 28,90Kč/1l.
Ale ono těžko říct přesnou spotřebu, protože kvalita zdejších cest je hrozná a cesta je asi 2km do velkého kopce a za aktuálních podmínek jako déšť mlha a tak? Katastrofa!
Tak ono to nebude nikdy úplně podle reality. Ohlídejte se ale i tu amortizaci vozu, aby s vámi zaměstnavatel nevy****l. Ona je to poměrně velká položka a auto nepotřebuje jen tu naftu.
Pokud se nepletu, tak aktuálně je výše náhrady za použití vozidla stanovena na 3,70 Kč / km.
Zde si to můžete nechat orientačně spočítat: finance.cz/...
Ůčtovat budete skutečně ujeté kilometry. Za opotřebení vozu je 3,7 Kč za kilometr + projetá nafta. Bere se průměrná spotřeba dle TP x cena nafty. Tu buď doložíte stvrzenkou z pumpy nebo se vyhlašuje cena na rok a ta je pro 2015 36,1 Kč. Pro vás je v současné době lepší cena vyhlášená než aktuální. Pak stvrzenku od nafty nedokládáte.
Budete mít nějaký okruh a pokud do cesťáku nebudete psát úplný nesmysly, tak to proplatí. Ještě se zeptejte na to, jestli zaměstnavatel nevyžaduje pro použítí soukromého auta pro práci havarijní pojištění vozidla. Někteří zaměstnavatelé to požadují.
se divím, že si zaměstnavatel nevyžádal velký tp. Náhrada se platí za ujetý km dle zákoníku, žádné stvrzenky není třeba dodávat, jen si zapisovat km. Možná ale čeká, že si o nic neřekneš, nebo jen něco málo na palivo. Já bych tohle se svým autem nedělal ani náhodou, to se ti nikdy nevyplatí.
Ve smlouvě máte sjednáno, (a změstnavatel vás žádá), že musíte k výkonu práce používat svůj automobil? Nebo vám dal jen souhlas? V každém případě je jiná náhrada... Viz odkaz, par. 157 zakony.centrum.cz/... no a i předchozí paragrafy, které určují, kdy se mohou vyplatit cestovní náhrady... a v jaké výši...v naší oblasti tito pracovníci chodí pěšky, maximálně "vozí papíry"na kole...
Je tam svolení, protože někdy probíhá rozvoz i 4km daleko a celá cesta je do kopce a to šlapat pěšky v děšti nebo jiném nepříznivém počasí není nic příjemného, takže to auto je na místě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.