Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada mzdy za zařizování pohřbu

Od: petrmachaty odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,měl bych na Vás dotaz,zemřel mi otec,v práci mi nechtějí uznat dva dny paragrafu,že nejsem přímý příbuzný.

Má matka je částěčně invalidní,nemá auto a můj bratr v tu dobu měl zápal plic a nemohl pomoci se zařizováním pohřbu.

Předem děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

4x

Takže otec je dle nich kdo? Vizte zákoník práce.

hodnocení

3x

Ze zákona máte právo na 1den volna na vyřízení a 1den volna a pohřeb. Patřičné formuláře vám vydá pohřební služba. Volno na pohřeb se vydává až po vnoučata...takže zaměstnavatel vás klamal.

majsterjoe*
hodnocení

1x

Máte nárok na jeden den volna a v případě zařizování pohřbu dále jeden den.

doplněno 10.11.15 21:05:

zaměstnavatel nemusel vědět, ona většina zaměstnavatelů nevědí nic o zákonech a svých vlastních povinností. Tedy platí zde zákoník práce a jeho nařízení 590/ 2006 odstavec 7.

cesmina*
hodnocení

1x

Upřímnou soustrast.Předem se omlouvám ,ale zeptám se jesli jste " vlastní " syn.Jinak mě totiž nejde do hlavy proč Vám to bylo řečeno .

hodnocení

0x

Dobrý den. Viz. Předpis č. 590/2006 Sb. Nařízení vlády, kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci:

7. Úmrtí

Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na

a) 2 dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob,

b) 1 den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela dítěte nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob,

c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.

Náhrada mzdy nebo platu podle tohoto bodu přísluší rovněž zaměstnancům uvedeným v § 317 zákoníku práce.

zakonyprolidi.cz/...

petrmachaty
10.11.15 21:15
hodnocení

Děkuji

mcmerkurion*
hodnocení

0x

jak píše @kapkanadeje 1den na pohřeb a jeden den na zařizování,na to je potřeba přinést zvláštní potvrzení (ale nejsem si jist,jestli nejni jen omluvenej),to už může bejt kdokoliv...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]