Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukradené dědictví !

Od: petr55* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor. Můj otec trval vždycky na tom, aby jsem se já a můj bratr dohodli ještě za jeho života, kdo si vezme jeho dům a vyplatí toho druhého. Ani jeden z nás, ale dům nechce a proto jsme se dohodli, že až přijde doba, tak se dům prodá a peníze si rozdělíme. Jednou mi bratr zavolal, jestli by mi nevadilo, kdyby si dům vzal jeho syn. Nic jsem nenamítal a řekl jsem, ať mi synovec zavolá a domluvíme se, jakým způsobem mu svojí budoucí polovinu dědictví prodám. A najednou koukám, že na katastru nemovitostí je zapsán jako majitel domu synovec. Když jsem pátral, jak je to možné, tak mi bylo sděleno, že vnuk dostal dům od dědečka darem. Můj otec o ničem samozřejmě nevěděl, jelikož trpí vysokým stádiem Alzheimera a nic si nepamatuje. Pouze opakuje, že nikomu nic nedal a že se musím s bratrem domluvit, kdo si dům vezme. Když jsem protestoval, proti vzniklé situaci, bylo mi sděleno, že nějaké peníze dostanu, ale to kdy a kolik, je pouze na mém synovci. Ten určil jako odhadce svého známého, který odhadl nemovitost na 1,2 mil. Realitní kanceláře odhadují tržní hodnotu nemovitosti na cca 1,9 mil. Co s tím. Darovací smlouva je platná, můj otec stále žije, ale neví o ničem a synovec si dělá co chce. Poraďte prosím co mám dělat. Pokud dám věc k soudu, může synovec trvat na daru a nedělit se se mnou? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slzicka*
hodnocení

4x

Pokusila bych se vyzvat synovce k písemné dohodě, kde by bylo přesně stanoveno do kdy má kolik zaplatit. Pokud se nedohodnete, pak jedině soud.

Já bych si nejprve sehnala potvrzení lékaře, že otec je nemocný a má omezené možnosti se rozhodovat. Poté bych podala k soudu žalobu na neplatnost darovací smlouvy.

Sám to nezvládnete, najděte si advokáta. Toto je částka u které se advokát jistě vyplatí.

plavest*
hodnocení

2x

Podala bych žalobu na neplatnost darovací smlovy z důvody neschopnosti otce uvědomit si právní důsledky svého jednání.Vůbec bych se té žaloby nebála. Otec netrpí Alzheimrem poslední dobu a vnuk zneužil této jeho nemoci. Mám také nemocnou matku a vím, že je schopna komukoliv cokoliv podepsat.

an*
hodnocení

2x

Každopádně se nejdříve poraďte s právníkem, protože druhá strana jistě bude hrát na to, že v době darování otec ještě nemocný nebyl.

Vy patříte do první skupiny oprávněných dědiců a pokud Vás otec nevydědil, nemůže ani svůj majetek na který máte po jeho smrti nárok za života rozdat a tím Vás jako dědice obejít. Pouze kdyby existoval doklad na to, že dům prodal, tím by Vás o možnost dědit podíl z nemovitosti připravil.

§ 473

V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.

Do děditství se započítává i majetek který zemřelý vlastnil a daroval ještě za svého života.

Při započtení darů se zpravidla vychází z ceny daru, jakou měl v době darování. Ta se přičte k celkové ceně dědictví a ta se potom rozděluje. To ovšem neznamená že máte nárok na část domu, jen jeho cena se přičte k ceně majetku a Váš podíl vám musí být vyplacen.

Odhadní cenu v době darování je samozřejmě možné napadnout, ale v případě děditství se stejně musí uvádět nová tržní cena. Ta může být taková na které se dědicové dohodnou, nedohodnou-li se, musí být určena odhadcem.

Sama jsem nedávno dědila po otci, byl to podobný případ.

buss
hodnocení

1x

Rozhodne soud, podáte žalobu?

hodnocení

0x

jestli se vyplatí advokát to nemůžete vědět na100 % třeba prohrajete a advokátovi zaplatíte 100 tis za služby, ale na druhou stranu pokud jste si na 100 jistý že byl udělán na vás podvod tak jedině si vzít advokáta

pepa*
hodnocení

0x

Jste neopomenutelný dědic a tak by jste měl podat trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci podvodu a napadnout tento neoprávněný převod. Jestliže otec tvrdí, že nic nepodepsal, pak musel někdo za účasti notáře nebo jiného orgánu být přítomen podpisu.

plavest*

Tohle policie neřeší, je to občansko právní spor.

pepa*

Tohle policie řeší, jestliže někdo zfalšoval či jinak zařídil podpis majitele, který není duševně OK. Možná to u vás řeší na nádraží, v civilizovaných oblastech ale pouze Policie ČR..

hodnocení

0x

Bez právníka nic neuděláte. páč i kdyby jste postupoval dle rady z poradny, nic to nevyřeší. Páč synovec Vám dobrovolně nedá ani korunu navíc nežli chce, a to je pro Vás málo.

Takže jedině soud rozhodně, kde je pravda. A na to potřebujete právníka, ale lepšího, nežli bude mít synovec.

petr55*
hodnocení

Moc děkuji všem za jejich příspěvky do diskuze.

Moc mi to pomohlo a doufám, že společně s právníkem najdeme řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]