Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Insolvence a spoření

Od: kudykam odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, nevíte prosím jaký je postup?

Pokud je překlenovací úvěr ze stavebního spoření zajištěn tím spořením, a dotyčný na sebe vyhlásí insolvenci, bude do té doby naspořená částka použita na úhradu části úvěru a stav. spořitelna. uplatní v insolv. řízení pouze zbytek dluhu, nebo bude spoření použito na uhradu všech insolvenčních závazků a stav. spořitelna uplatní celou zbývající částku? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Podle mě o tom rozhodne soud potažmo insolvenční zprávce. Vážně ale pochybuji, že bude spořitelna ochotna vrátit zástavu svých prostředků na úhradu cizích. Ale jen můj selský rozum. Stejný jako vám na hypotéku milion korun banka půjčí 80%. 20% dáte ze své kapsy, vyhlásíte bankrot a příjdete s návrhem, že z těch vlastních peněz chcete "něco" zpět, aby se zaplatil dluh někde jinde.

kudykam
hodnocení

To je právě to, co bych potřeboval vědět. Jestli bude fungovat "selský rozum", nebo se bude muset spořitelna dělit o naspořenou zástavu.

sebod*

Začneme maličko od jinud. Ten celý dluh je zajištěn nemovitostí?

kudykam
hodnocení

ano.

doplněno 10.11.15 15:58:

Tedy ta část od stav. spoř.je zajištěna nemovitostí. Ty ostatní dluhy ne.

sebod*

Jak se staví banka k Vašemu oddlužení? Nebo jinak. Vy chcete ukončit tento úvěr a případně jej doplatit? Nebo chcete pokračovat v placení? Víte o tom, že v některém případě může správce navrhnout prodej nemovitosti?

kudykam
hodnocení

Dluhy nadělal syn. Ale tu část od stav.spoř. banka samozřejmě zesplatnila zbytek úvěru a já se pokouším ho převěst nějak na sebe. Pokud možno formou splátkového kalendáře. Prostě bych to dál platil já. Jak se k tomu postaví banka nevím. Nechat si sebrat barák za 4.5milonu kvůli 250ti tis. dluhu se mi nechce. A tak mně v té souvislosti zajímá, co bude s naspořenými penězmi. Syn už byl za polovinou doby, tedy se mu překlenovací překlopil do normálního úvěru.

sebod*

nechte mi ve vnitřní poště na sebe tel. číslo. K tomu se musíte tady zaregistrovat.

davidvozak
hodnocení

0x

Dobrý den.

Jde-li skutečně o zajištěný úvěr (tj. je zde sjednáno zajistění podle insovlenčního zákona - tedy nejčastěji zástavním právem či postoupením pohledávky), pak při insolvenčním řízení je věřitel z úvěru věřitelem zajištěným, ke svému uspokojení může použít jen předmět zajištění (v našem případě peníze) a nic jiného. Vtip je v tom, že ani zajištěný věřitel nemůže po zahájení insolvenčního řízení použít předmět zajištění ke svému uspokojení samovolně, jen na základě svého rozhodnutí. Musí dodržet postupy a požadavky kladené na něj insolvenčním zákonem. Tedy ve zkratce: po zahájení ins. řízení nemůže žádný věřitel uspokojit svou pohledávku za dlužníkem sám od sebe. Musí vždy počkat, jak rozhodne soud a jak v řízení bude postupováno.

Hezký den, JUDr. David Vozák

kudykam
hodnocení

Děkuji za odpověď. Už jsem nějaké "chytrosti" posbíral, tady na poradně, od dobrých lidí, teď od Vás. Takže jestli to dobře vše chápu, musel by věřitel u insolvenčního soudu navrhnout prodej zástavy. A ins. soud by se k tomu postavil jak? Je možné, že by kvůli 200tis. dluhu prošel návrh na prodej nemovitosti v ceně cca 4,5mil?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]