Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Na jednom českém e-shopu jsem našel drobnou chybu a díky ní jsem byl schopen odělat objednávku trochu levněji, neudělal jsem ale nic nezákoného - šlo jen čistě o chybu v jejich systému - nyní mi tuto objednávku chce zrušit, má na to ale právo? Nevzniká při objednávce nepsaná smlouva, díky které je prodejce splnit objednávku? Jde jen o objednávku jen za pár stovek, ale jde mi spíš o to,že nechci nikomu ustupovat, když jsem v právu, tak jak je to, mam na to z hlediska práva nárok , či ne?
Řekněme to naopak - měl jste již zboží v ruce? Ne? Pak máte smůlu. Když si jedna strana rozmyslí, že vám zboží neprodá za danou cenu a vy jste ji ještě nezaplatil, nezmůžete nic. Pokud jste zaplatil, máte nárok na vrácení peněz.
soud by možná rozhodl ve váš prospěch - budete se soudit?
Podobný pocit jsem měl u jedněch stěračů, co jsem nemohl sehnat. Možnost platby předem mne trochu vylekala u tak výhodného nákupu. Objednal jsem - po 2 týdnech urgencí mi napsali, že se jednalo o chybu webu, automatické odpovědi zasílá počítač. Nemají zboží, opraví web. Sledoval jsem ten web min. půl roku a stále to měli stejný - jen počty z 50ti na 30 a pak zase zpět... Někdo tak může využívat lhůt a urgencí k získání financí na účet, které pak "bezúročně" vrátí třeba za měsíc, dva...
Děkuji za odpověď, zboží jsem neměl, ani neplatil - mělo přijít na dobírku, bál jsem se , že dostanou podobnou odpověď, kvůli pár stovkám se samozřejmě soudit nebudu, ale štve mě , že mi e-shop alespoň nenabídl nějakou satisfakci v podobě menší slevy, za to ,že jsem jim našel chybu v systému, místo toho se na mě, jak se to lidově říká "vysrali".
Ano, právo na zrušení má, pokud je chyba zjevná a cena je znatelně mimotržní (levnější). Smlouva prakticky vzniká až momentem potvrzení objednávky ze strany shopu, pak máte skutečně na dodávku nárok.
Právníci se točí i na tom, že evidence objednávky není potvrzení objednávky, byť je zboží nabízeno skladem. Pak je výsledek soudu poněkud nepředvídatelný.
Doporučuju si přečíst více tady na lupa.cz, závěr zkopíruju:
Pokud provozovatel e-shopu udělá chybu a nabídne zboží, které se běžně prodává za několik desítek tisíc, za pár stovek, má možnost pokusit se odstoupit od kupní smlouvy. Zákazník sice může na dodání zboží za podmínek, které odsouhlasil v závazné objednávce, trvat, a to i v případě, že prodejce navrhne jednostranné odstoupení od smlouvy. Musel by se ho však domáhat u soudu a ten by s největší pravděpodobností vzhledem k tomu, že by prodejce prokázal, že se jednalo o chybu a nikoliv úmysl, rozhodl ve prospěch prodejce.
Chyba zjevná je. Ale objednávka potvzena byla - e-shop jí klasicky přijal a já se i můžu kouknout do historie obednávek, a tam je, jen u stavu objednávky je stále "probíhá příprava".
Stalo se mi to před 14 dny. E-shop potvrdil objednávku, tak jsem zaplatila předem. Dodací doba byla 6-10 dní.
Když se 10 dní nic nedělo, psala jsem tam dotaz, kdy bude zboží odesláno. Jako odpověď mi přišlo zrušení objednávky ze strany obchodu z důvodu, že zboží nemají. Peníze mi ale poslali zpět hned druhý den.
Myslím že na to právo mají. Ale je to nefér jednání, zboží které mi neposlali má ten obchod stále v nabídce a i za stejnou cenu.
Jestliže se obchodník zmýlí a uvede u zboží nižší cenu, opravdu je povinný zboží za tuto cenu prodat. U e-shopů ale mají obchodní podmínky většinou všichni stejné a v nich stojí, že obchod má právo zrušit objednávku. Pokud to tam má napsáno i váš e-shop, u soudu byste neuspěl.
Já to řeším tak, že jim dělám ostudu na Heurece, aby se to dozvěděli i ostatní nakupující.
Nejspíš objednávku stornovat může. Kdysi se to dost probíralo a závěr byl snad takový, že zaslání objednávky je vlastně teprve nabídka (žádost) na uzavření kupní smlouvy. Potvrzení počítače o přijetí objednávky potvrzuje jen to, že objednávku dostali, pořád to není uzavření smlouvy. Většina obchodů v tom potvrzení příjmu uvádí, že máš vyčkat na definitivní potvrzení s pokyny pro platbu a to definitivní potvrzení chodí obvykle během prvního pracovního dne. Pak už je smlouva nejspíš uzavřena.
Ale je pravda, že některé obchody pošlou automatické potvrzení příjmu a zároveň jsou tam pokyny pro platbu atd., nic dalšího už neposílají. No, ani v takových případech bych netrval na plnění uvedené chyby (kdyby chtěli objednávku zrušit), nanejvýš bych jim něco napsal. Tak jako tak to nejspíš odskáče nějaký zaměstnanec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.