Nejste přihlášen/a.
Jak je nejlepší chovat se k lidem, kteří na vás mají hloupé řeči, poznámky, snaží se vás naštvat, provokovat, urazit, znepříjemnit práci...
1) ignorace (pak si ale můžou myslet že si vše necháte líbit)
2) aktivní protiútok (hádat se s něma ale nemá smysl, proč klesnout na jejich úroveň a dopřát jim radost z konfrontace)
3) řešit to asertivně (ale proč to dělat, to je nejtěžší metoda a proč vynakládat úsilí k lidem kteří za to nestojí)
Preferuji ignoraci, i když mám někdy více chuť to všem pořádně nandat, ale proč bych to dělal když ti lidé mi za to nestojí? Nebo je to špatný přístup a je třeba se v dnešní době se všema naplno hádat?
No, bohužel bych neřekla, že ignorace na toto zabírá. Podle mě je nejlepší hned při prvním náznaku tvrdý protiútok, A tím vůbec nemyslím někoho urazit ještě hůř než on tebe - myslím tím jasně dát najevo, že tohle si k tobě absolutně dovolovat nebudou. Neváhat hned na začátku to jejich nevhodné chování rozmáznout. Pokud nejsou úplně blbí, najdou si někoho, koho můžou otravovat s vynaložením menšího úsilí. Není nic horšího, než nemít v kolektivu vůbec žádný respekt a nechat sebou vytírat podlahu.
Zrovna v pátek jsem se nechala blbě vyprovokovat kolegyní o tom, proč zůstávám tak dlouho v práci. Že ji napadly tři možnosti a řekla mi jaké. Až po mé agresivní odpovědi, jsem nad tím přemýšlela, proč se mě na to vlastně zeptala a co mě vedlo k tomu, že jsem ji odpověděla, jak jsem odpověděla. V každém případě si myslím, že jednáme podle toho, jak se zrovna cítíme. Někdy vybouchneme a někdy je nám to jedno. Důležité je mít zdravé sebevědomí, vědět kdo jsme, jaké máme plusy a mínusy a pak nám hloupé řeči mohou být ukradené.
Hádat se, to ne. O to agresorovi jde - vyprovokovat a vyvolat hádku. Nejlepší je říct Proč mi to říkáte? nebo Nedělejte si o mě starosti - v žertu. Zkrátka nenechat se rozhodit. Najde se kolega, který chce proti vám poštvat i jiné kolegy. To je horší situace. V tom případě bych jim řekla to samé a upozornila vedoucího na tu kolegyni nebo kolegu, který vyvolává konflikty a je hádavý. Aby věděl, že to dělá a bude dělat opakovaně.
Můj známý je neurazitelný jen proto, že vždy vše obrátí na žert a všichni ho zbožňují. Na výtku, ač Čech, odpovídá vždy "keď já som už raz taký", s pobaveným úsměvem. Nebo, "čo narobíš, s děťmi nězakúriš /nezatopíš, atd. Ale, k tomu musí mít asi talent. Jeho bonmoty prostě vše odlehčí. Jinak bych ho asi utřela, aby si to příště rozmyslel. Ale taky si ho můžete znepřátelit. Další možnost je třeba zahrát to do autu, např. "á, tady se někdo špatně vyspal... A nebo přiostřit, "máš problém"? " "Asi máš dost preoblémů sám se sebou, když reješ do jiných, že"? Je spousta dalších odpovědí, záleží na Vaší mentalitě.
Záleží na typ lidí, ale většinou na všechny platí to a samé...Totální ignorace, ať si říkají co chtěj, člověk sám o sobě zná nejlépe pravdu... A navíc lidé, kteří mají nutkání druhé urážet a provokovat většinou trpí nízkým sebevědomím nebo jen na sebe potřebují nějakým způsobem upozornit...Každopádně, takoví lidé by mě nestáli ani za pohled...
Nenapsal jste do vašeho dotazu co tomuto stavu předcházelo. Nedělal jste těm druhým totéž, co ti druzí teď dělají vám?
Jsme znal jednoho chlápka, který trvale kritizoval a sousedovu ženu. Soused se marně snažil problém řešit, až jednou mu ruply nervy a vyjel po chlápkovi tak, že chlápek se mu zdálky vyhýbá.
*
No ale pro případ že ne, bych sem něco připsal
1) ignorace není řešení. Takové chování je lehká šikana a ta se neignoruje.
2) aktivní protiútok - někdy je potřeba prásknout do stolu a udělat pořádný kravál. Věřte tomu. Tato metoda funguje, jen má svoje slabiny. Musíte dobře odhadnout svoji situaci, svoji pozici a musíte na ni mít postavu a povahu. Jestli na ni nemáte postavu nebo povahu, pak ji raději nepoužívejte, protože konfrontaci byste mohl těžce prohrát a ti okolní šikanisti by přitvrdili.
Zde vám radím : Když už dojde k otevřené konfrontaci, pak boj přeneste na protější stranu a pěkně nahlas mluvte o slabinách těch druhých, aby to byli oni, kdo se ocitá v defenzivě a musí se bránit.
3) asertivita je pěkná věc, ale v případě lehké šikany mi připadá nepoužitelná, protože stejně jako ignorace problém neřeší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.