Nejste přihlášen/a.
Milá Peggy,
chytrost se projevuje nejen tím, že se domníváš, že víš něco lépe, ale též schopnosti rozpoznat, kde je tvá rada žádána a též ji správně podat tak, aby dotyčného neponížila. A to není jen v načasování a slovech, ale též ve stylu, kterým to provedeš, např. hodně hraje roli třeba arogantní tón hlasu atd. Ponížit a naštvat někoho je strašně lehké a hlouposti je kolem tolik, že chodit a lidem vyvracet gramatické chyby, chybné názory, konspirační teorie a hlouposti, nedělala bys celý den nic jiného a večer by ses probouzela často na chirurgii, kde by jim na tebe nestačila ani nit.
Pokud toto někdo činí, je značně neoblíben a je zcela jedno, jak moc je chytrý. Je potřeba mít též sociální a emoční inteligenci, aby člověk uspěl a s radami značně šetřit a uštědřovat je jen tam, kde o ně někdo stojí. Úzkostní lidé s tím mají hodně problémů, dráždí je např. chyby v gramatice až k nesnesitelnosti, protože je to něco, co tam být nemá, je pro ně těžké to přehlížet a mlčet, přestože to je problém někoho jiného. Zkus tedy trénovat to ignorovat a vždy si opakuj jako mantru: "To se mne netýká!"
- "pravda" se musí umět říkat - pokud to neumíte, tak chytřejší nejste !
- navíc - z čeho soudíte, že pravdu máte právě Vy? - pravda nikdy není jenom jedna - pokud tedy nejde zrovna o pravopis, nebo matematickou rovnici ... (ale zrovna u té matematiky si tak moc jistá nejsem)
Kdesi v příbuzenstvu mám velmi chytrého pána. Má dvě vysoké, všude byl, všechno viděl a zkusil...děti jdou v jeho šlépějích jako věrné kopie...a představte si, mám ho ráda. Chytrého člověka. Když se spolu bavíme, nepoučuje. Normálně vypráví. Neříká, měla bys to nebo ono, nebo to bys neměla, to děláš špatně. Myslím, že pochopil, že opravovat nedokonalé lidi je nad jeho síly. A je spokojený a lidé kolem něj také. Pokud chtějí poradit, pomůže. A tak by to mělo být.
A pak jsou to ti druzí "chytří" lidé. Všude byli, všechno viděli...a na všechno mají patent.. Snaží se měnit lidi k lepšímu (to znamená svému) obrazu. Tak ty opravdu ráda nemám. Ale neurazím se. Mona
Jentak, s tím teda tak úplně nesouhlasím. Záleží asi na člověku. Například mně se zrovna dneska stalo, že jsem právě já o žádnou radu nežádala, jen jsem tady četla rady pro jinou tazatelku ohledně vysavače, kteréžto diskuze jsem se aktivně účastnila. A jelikož mne to zajímalo, vracela jsem se do otázky. A najednou tam dal jeden rádce video s radou, jak úplně krásně a jednoduše rozmontovat celý vysavač a pořádně ho vyčistit do základů. Já jsem mu za tu radu poděkovala a jsem s ní spokojena, i když jsem ho o nic nežádala. Ba naopak, tvrdila jsem vehementně, že už deset let čistím ten vysavač jedním způsobem. Což je sice pravda a můj vysavač si nestěžuje a ani já ne na něj, ale přesto se mi ta jeho rada do budoucna bude hodit. A nikdy bych na ten fígl sama nepřišla. A co víc, ani ve snu by mne nenapadlo se na něco podobného zeptat, protože výrobce to nepíše, to vědí jenom servisy a za to se platí.
Suzy -
- ale nikdo Tě nenutí vysavač takhle čistit - děláš to dobrovolně - v tom je ten fór !
Suzy -
myslela jsem to asi tak, že je rozdíl, jestli radu přijímáš, protože o ni stojíš, anebo Ti radu někdo vnucuje, tak, že Ti v podstatě neumožní udělat něco podle svého.
To byl v podstatě případ mé maminky (kterou jsem ovšem i přesto měla moc ráda) - že "mlela a mlela" tak dlouho, až mne donutila udělat věc podle její rady. To mělo ovšem za následek, že jsem se vzpírala, seč jsem mohla - i když byla rada dobrá ! Holt si každej má "nabít hubu" sám - ale to jsem asi odbočila od tématu. Tak zdravím.
- asi jsem Tvůj příspěvek ne zrovna přesně pochopila (jak to teď čtu znovu) - tak se omlouvám.
Culdo, nerozumím. Co jsi chtěla říci? Nikde jsem nepsala, že by mne někdo k něčemu nutil. Fakt nevím o jaký fór jde. Budeš mi to asi nějak vysvětlit, protože vůbec nechápu jak to myslíš. A to si o sobě myslím, že se dovtípím snadno. Jak je vidět, není tomu tak. Ale já se ke své nedovtipnosti přiznám, protože mi na tom záleží, abych to správně pochopila. Nebo tím chceš říci, že někdo třeba někoho svou radou chce donutit, aby změnil své stanovisko? To snad ale nikdo nedělá vědomě. Ono je tohle téma hodně diskutabilní. A opravdu záleží na jedincích. Holt jsme jenom lidé a jsme omylní...
Culdo, v pohodě. Nemusíš se omlouvat, není za co. Já tomu fakticky nerozuměla. Až pak mi trochu došlo, jak jsi to zřejmě myslela.
Suzy: Já myslím, že jste ale právě potvrdila to o nevyžadané radě. Vy jste se sama, vnitřně rozhodla, že si poradit necháte. Takže rada byla vyžádaná. Kdežto, kdyby jste se s problémem chtěla za každou cenu "poprat" sama, tak každý rádce bude ten nevyžádaný, tedy ta nejhorší rada. Tady asi vůbec nejde o tu konkrétní radu, jak se k vám dostala, ale o to, jestli ji zrovna v ten moment chcete poslouchat. Tak tomu rozumím já.
Ahoj Nikdo, asi vím jak to myslíte. Ale pořád jsem přesvědčena, že je to škoda právě pro toho člověka který se s něčím potýká, že si nenechá poradit a že si zarputile myslí, že on radu nepotřebuje. Takového člověka nepovažuji za moc chytrého a jelikož v této debatě nejde o nikoho konkrétního, tak si mohu dovolit napsat, že to je člověk vysloveně hloupý a hloupým i zůstane a bude to mít v životě mnohem složitější vlastní vinou. Nebo jak jinak byste nazval někoho, komu byste chtěl svou radou ulehčit práci a on by tvrdošíjně pokračoval ve svém konání jenom proto, aby Vám dokázal, že Vaši radu nepotřebuje, protože má pocit, že by tím přiznal svou hloupost. Není to přímo na hlavu postavené? To si dotyčný neuvědomuje, že právě takovým chováním svou hloupost jenom potvrzuje? Ne nadarmo se říká, "chytrému napověz, hloupého kopni". Jenomže ani to nakopnutí v tomto případě nepomáhá. Stejně to nepřijme.
Debata na toto téma je nekonečná, protože tak už to chodí a lidé jsou a budou rozdílní vždycky. Ale abych pravdu řekla, stejně tajně v duchu doufám, že si z ní ti chytřejší přece jenom něco vezmou tak říkajíc k srdci a že jim to usnadní žití.
Ahoj Nikdo. Je teda pravda, že s chlapama moc zkušeností nemám. Nějak jsem za celý život nedokázala najít toho "pravého" se kterým bych vydržela (a on se mnou) a už dávno jsem to vzdala. To mi sice život v některých chvílích neusnadňovalo, ale od té doby, co jsem našla tuto poradnu, mám to o hodně jednodužší. Tady pokaždé najdu rovnou několik chlapů, kteří jsou ochotni mi pomoci a pomohou
když se v něčem plácám
a já jsem jim za to vděčná. A to jim ani ponožky prát nemusím...
Dobrý večer Peggy, ten, kdo chce poučovat druhého člověka, nestačí být jen chytrým, ale zároveň by měl být velkým diplomatem a na chybu upozornit taktně. Pokud mu taktnost není dána do vínku a vystřelí poučení pragmaticky, nedivte se,že to je spousta lidem nepříjemné, zvláště je-li u toho přítomna další osoba.Co člověk,to osobnost a každý reaguje po svém.Buď to od vás vezme nebo ne.Spíš, než mít nebo nemít vás proto rád, jde o to, jestli si vás dále bude vážit jako člověka jako takového.Chytrost v tom nehraje roli. Ona se totiž přirozená inteligence nedá naučit a mnohým "poučovatelům" právě chybí umění jednat s lidmi.Tož tak.To je můj názor.
jj, spasitelský komplex.
Myslíte, že říkat věci otevřeně, opravovat někomu gramatické chyby a usměrňovat něčí názory je chování chytrého člověka?
No, ani ne.
Kdo toto dělá, ten zrovna inteligentní není, protože jednou dvakrát třikrát desetkrát se takový spasitel možná dá snést, ale pak začne lézt na nervy úplně každému.
Já mám chytré lidi moc ráda a neobešla bych se bez nich. Vždycky jsem se něčemu přiučila jenom od lidí, kteří byli chytřejší než já a naopak. Ale je fakt, že nikdo z nás nemá patent na rozum všeobecně a ve všech rovinách. Někdo umí to, a jiný zase ono. Vaše pocity ale chápu velmi dobře. Mohu ve Vašem případě poradit pouze to, že jestli se to stává Vám, tak se s tím budete muset smířit. Vyhoupněte se takříkajíc nad věc. Jde to, i když to někdy hodně mrzí. Řekla bych Vám k tomu víc, ale Vy na to přijdete sama, protože určitě nejste hloupá.
Člověk je tvor nedokonalý. Inteligent, a to nemyslím s diplomem,přirozený ,si dokáže vzít ponaučení a přijmout ho .Pokud inteligence ubývá na druhé straně přibývá takové té hloupé obrany.Proč lidi válčí, proč se vraždí ,proč se rozvádějí,atd?PROTOŽE JSOU NEDOKONALÍ ,NEPOCHOPÍ ,ŽE TUDY CESTA NEVEDE. V konečném důsledku je to ztráta i pro ně.Každý slepě vidí momentální zisk,za každou cenu prosadit svoji pravdu,urvat pro sebe výhodu ,ale že rozlévá žluč,ničí národy,ničí jiným lidem spokojený život? Tak daleko jeho inteligence nesahá. A až jednou dojde levný zdroj na válčení, dojde i jemu ,že plýtval, protože žijeme na jedné zemi.Až si vezme tu lepší a ona ve skutečnosti bude horší, sám sobě přizná,že se mýlil.Až bude bručet ,za to, že zabil, až vyleze ven a uvidí neštastné lidi , díky svému činu, třeba pochopí,že není jenom jeho pravda ,že je třeba používat mozek, každý svůj čin dokonale zvážit a hlavně ,NECHAT SI PORADIT.
"I kdyz treba nekdo v textu udela gramatickou chybu a vy ho opravite, aby to vedel a byl o neco chytrejsi, tak se proste ten nekdo nastve a zase je neprijemny.."
Předpokládám, že ten, koho opravujete, není Vaše dítko školou(ZŠ) povinné. Tedy, Vy nejste učitelem a ten s kým Vy máte tu čest a koho chcete opravovat, není Vašim žáčkem. Kde tedy berete tu drzost někoho poučovat?
Myslím si, že chytré lidi máme rádi, ale ne takové, kteří se povyšují a okolí stále dávají najevo, jak vědí to a to lépe, jak umí to a to lépe. O nevyžádanou radu málokdo stojí. Jde také o to, jakou má člověk náladu, zda není nemocný, či jde o jinou příčinu, tak pak se těžko i dobře míněná rada nebo oprava přijme. To máte tak, například někdo umí krásně zpívat, nebo malovat, nebo sochat a Vy neumíte ani zpívat ani nemáte jiné umělecké nadání a takový zpěvák by stále opakoval, jak zpíváte falešně, že přece slyšíte tóny. Nebo, že ošklivě malujete, že se to ničemu nepodobá. Každý jsme jiný, máme nadání na něco jiného, ale podstatný je charakter člověka. Požádat o opravu mohu spíš pisatele, který píše natolik chybně, že nevystihnu o co mu jde, na co se ptá. Pokud je to jen gramatická chybička, která nemění smysl textu, tak to nechte plavat.
Peggy, škoda že nejste přihlášená. Ale mám pocit, že ve skutečnosti jste, jenom tuto otázku jste raději položila jako anonym. Jestli tomu tak je, tak naprosto jasně vím proč. Ráda bych Vám k tomuto tématu ještě něco řekla, ale veřejně to není možné. Jestli máte zájem, tak napište do vnitřní pošty.
Příklad 1: v práci, majitel firmy nechce hloupé lidi (možné nebezpečí), ale ani chytřejší lidi než on sám (opět nebezpečí).
Příklad 2: kdo zažil komunisty, ten ví, že se chovat se nenápadně, byť máte vysoké IQ, mělo své výhody.
Příklad 3: dnes opravdu suprerchytří lidé provozují solární elektrárny, sedí na hejtmanství, v europarlamentu, razí tunely atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.