Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usmrceni psa

Od: kon odpovědí: 22 změna:
Dobry den . naseho psa jorksir zakousl jiny pes vekle plemeno. ktery utekkl nezavrenyma dverma na ulic kde volne pobyhal ten nas. mame narok na uhrazeni skody tedy cenu psa?nebo ne?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

8x

Ano, samozřejmě máte. Navíc už pár let platí novela zákona, kde se bere při náhradě v potaz nejen cena psa, ale i jeho citová hodnota.

Podejte trestní oznámení na PČR, pokud škoda převýší 5 000, tak pak po vyšetření případu by to PČR měla postoupit soudu.

Volné pobíhání obou psů je sice přestupkem, za který můžete dostat pokutu, ale za spáchání škody psem ručí majitel, což je majitel velkého psa.

doplněno 05.11.15 15:39:

Kolegové se mýlí, setkala jsem se s několika podobnými případy, kdy se to stalo na procházce, nebo i ve vesnici. Jednoznačně podle zákona za způsobenou škodu psem zodpovídá majitel. PČR to vyšetřovala a problém byl spíš s dokazováním, majitelé zabíjejícího psa utekli, nebyli svědci incidentu, majitel psa se hájil tím, že jeho pes to nebyl atd. atd. Ale zákon hovoří jasně a potvrdí vám to každý právník.

doplněno 06.11.15 15:14:

Přečtěte si tento článek, včetně toho šedého sloupce vpravo finance.idnes.cz/...
a zde ararauna.cz/...

an*

Bod Dejavu přidat nemohu, tak aspoň *palec*

hodnocení

2x

Domnívám se,že nikoliv.

Váš pejsek neměl volně pobíhat.Je to smutné.Díky Vaší nedůslednosti přišel o život :(

Mýlíte se. Tazatelův pes volně pobíhal na ulici, což může být přestupek, ale i nemusí, to záleží na městské vyhlášce. To ale nic nemění na tom, že sousedův pes tazateli způsobil škodu a za to je zodpovědný jeho majitel. Můžete ho vyzvat (nejlépe dopisem), aby Vám mrtvého psa zaplatitl, pokud se k tomu nebude mít, tak budete muset k soudu. Pokud se ovšem ukáže, že Váš pes nebyl na ulici, ale třeba na pozemku souseda, může to situaci trochu komplikovat.

P.S. Správně česky je "kvůli Vaší nedůslednosti", nikoli díky, záleží na tom, zda je výsledek pozitivní nebo negativní.

albatros498022*
hodnocení

2x

Chyba je na obou stranách, majitel neměl psa řádně zajištěného, ale to ani vy ne jak píšete volně pobíhal po ulici. Zkusil bych se nějak domluvit s majitelem psa. Policie toto řešit nebude v žádném případě.

buss
hodnocení

1x

Otevřete si OZ a vyhledejte Závazky z deliktů a škoda způsobená zvířetem. V případě trestního řízení vás poučí o náhradě škody.

Majitel velkého psa nezabezpečil a plně zodpovídá za škody, které jeho pes způsobil. To, že malý volně pobíhal na to nemá vliv. Nebo si snad někdo myslí, že pes na vodítku nemůže být zakousnut?

zzzlatokopka*
hodnocení

1x

Podle mého názoru by bylo rozhodující, zda by případný soudce vlastnil jorka, nebo velkého psa. :-D

eulalie*
hodnocení

1x

Tedy, já tu nechci prudit, ale co když ten váš pes toho velkého napadl? Jinak je mi vašeho pejska líto, to samé se mi stalo nedávno. Taky mi psa zakousl větší bez vodítka. Majitelé toho útočníka se ale k činu doznali a uhradili aspoň náklady na eutanázii...

pt®
hodnocení

1x

V naší čtvrti bydlí v domku majitelé pejska, které mají od štěňátka, je mu asi přes rok. Ve vedrech byl psík celé dny venku v předzahrádce bez vody a žrádla, a nyní je chladno a psík je opět celé dny venku. Na noc ho sice někdy berou domů, ale v létě jsem šla domů pro misku s vodou a dala mu napít, vypil všechno. Včera jsem šla okolo a viděla jsem, jak tam má kelímek od jogurtu, asi k vylízání, jenže kelímek nebyl papírový, povoskovaný, ale plastový a pejsek jej rozkousával a půlku sežral, určitě hlady. Je mi ho moc líto, říkám si, že bude mít střevní potíže. Když jdu okolo, tak ho skrz plot hladím a on si lehne na zem na zádíčka a je šťastný, že ho šimrám a hladím. Už měli na plotě ceduli "nekrmte psa", myslím si, že mu lidi i dají a hodí něco k žrádlu, proto ta cedule, ale už ji sundali, už tam není. Vždycky, když jdu okolo a vidím toho pejska, je mi těžko u srdce a on běží k plotu a chce pohladit a očičkama mi žaluje. Je mi ho moc líto.

Pt- A proč ty lidské zrůdy neudáte za týrání zvířete?! *nevi*
----
Já bych se na to tedy dívat nemohla :(
kon
Dekuji vsem za odpoved!pejska uz jsme oplakaly): majilel velkeho psa je pro uhrazeni jeho pojislku. chce doklad o zaplaceni naseho pejska a zpravu od veterinare.to vse mame. jak ted postupovat aby nam pojistovna zaplatila vse co nam nalezi?nebo pojistovna automaticky vyplati cenu pejska,ujmu...jak se to posuzuje?dekuji
an*

Obávám se, že pojišťovny nevyplácí celou částku, hodně záleží na tom, co je uvedeno ve smlouvě. Některé pojišťovny mají smlouvu tak šikovně sepsanou, že vždy zdůvodní, že pojistka se právě na "toto" nevztahuje.

Pokud vám nebude vyplacena celá částka, můžete žádat po majiteli psa aby rozdíl doplatil.

kon
Ok. Pojistovna s ceny pejska asi odecte stari. ale co ujma...to vyplati automaticky?

To je přece absurdní, pejsek přece není auto a tohle není povinné ručení. A ani u aut nemá pojišťovna právo odečítat nějaké stáří, ale musí zaplatit cenu věci před zničením. Tečka hotovo, žádné odečítání.

dusger*

Tebe přece pojišťovna nemusí zajímat. Vyčísli si celou škodu, krmení, výchovu psa i tu citovou ujmu a náhradu požaduj po sousedovi. Kde vezme peníze a jak si to zařídí s pojistkou je jeho věc. Doklady mu můžeš dát, ať mu něco vrátí, ale ty chtěj celou částku.

zzzlatokopka*

To je smutné :(

an*
hodnocení

0x

Cena jistě překročí 5000,- K pořizovacím nákladům za štěně připočítejte i náklady na stravu a všechna veterinární ošetření.

Když nic nenahlásíte, policie nezakročí a ten velký pes příště zakousne jiného pejska.

lidus*
hodnocení

0x

Myslím si, že až tak jednoznačné to nebude, oba psi volně pobýhali venku. Něco jiného je kdyby byl jork na vodítku. Nějaké odškodnění asi vymůžete ale nemyslím si, že snadno.

ria*
hodnocení

0x

Myslím že v tomto případě by jste neuspěl.. ale jestli jsou majitele toho velkého psa rozumní a svědomití, měli by minimálně cenu pejska uhradit, já bych to udělala.. Pejsek je člen rodiny..

.. Přesně to se stalo, když jsme čekali naposled\ na veterině, přiběhla rodina s malým pejskem v rukách, že jim na silnici velký pes skousl toho jejich.. no a minutu na to byli venku, nedal se zachránit, nejsmutnější bylo, že to byl pejsek asi sedmi leté holčičky a i teď mi ten pláč zní v uších.. Chudinka...

plavest*
hodnocení

0x

Nárok na odškodnění máte, ale těžké bude dokazování.Až podáte trestní oznámení, budou to chtít policajti shodit na přestupek( pod 5000 Kč), aby už nemuseli dál pracovat( shánět svědky, dokazovat, zapisovat). Dále dokázat, že pes stál 5000 bude těžké, je to věc a čím starší, tím bude levnější. Dále, pokud jim vraždícího psa nedovedetei se svědky, tak máte smůlu. Nikdo se dobrovolně sám nepřizná.

Cena psa není pro výši náhrady to hlavní, dnes se do náhrady počítá i citová hodnota.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]