Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

St.služba - jak levně dokládat pravost listin

Od: nimha® odpovědí: 1 změna:

Zdravím,

budu posílat pár žádostí na různé úřady a ministerstva pro zaměstnání se ve st. správě (služební poměr dle zákona) a poměrně mě překvapily byrokratické požadavky oproti komerční sféře (vše tištěně, řada prohlášení atd.). Nicméně, co se dá dělat... rád bych ale alespoň minimalizoval počet ověřených kopií, což už pak v tom počtu podaných žádostí leze do peněz, kterých nemá nezaměstnaný nikdy dost.

Čili chápu, že např. osvědčení o vzdělání lze dodat až při případném pohovoru (což je ok), taktéž lék. prohlídka může být nahražena prohlášením o zdrav. způsobilosti.

Co mi není jasné je výpis z Tr.Rej. o bezúhonosti - musí být vždy origo / ov. kopie?

Dále, na pár pozic je vyžadováno potvrzení o jaz. zkoušce, píše se, že se dokládá originálem nebo ov. kopií.

V obou případech mám na mysli jen fázi zasílání žádosti. Samozřejmě, že na případném pohovoru předložím origo, případně jim tam nechám ověřené kopie.

Jak to tedy je, nevíte?

doplněno 20.11.15 17:47:

Tak se ukázalo, že výpis z TR chtějí skutečně origo / ov. kopii už před pozváním na pohovor - jedno ministerstvo, kam se hlásím, mě vyzvalo to doplnit, jinak si mě nepozvou. Tím pádem se vyplatí jít pro výpis na soud, kde je to na 1 stranu (ověření pak za 30,-) než na Czech Point, kde je to na 2 strany (ověření pak za 60,-). Solidnější instituce nabízí možnost čestného prohlášení o bezúhonosti + následné doložení, ale to je bohužel výjimka.

Vzdělání stačí čestné prohlášení, origo až na pohovoru. Výjimka je, pokud chtějí nějaké certifikáty, např. jazykové - ty také mohou chtít zaslat předem v ov. kopii.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ve fázi žádosti (nebo nezávazného pohovoru) bych určitě rozdával jen obyčejné fotokopie a čestná prohlášení, s poznámkou, že ověřené doklady dodám až to bude skutečně potřebné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]