Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
budu posílat pár žádostí na různé úřady a ministerstva pro zaměstnání se ve st. správě (služební poměr dle zákona) a poměrně mě překvapily byrokratické požadavky oproti komerční sféře (vše tištěně, řada prohlášení atd.). Nicméně, co se dá dělat... rád bych ale alespoň minimalizoval počet ověřených kopií, což už pak v tom počtu podaných žádostí leze do peněz, kterých nemá nezaměstnaný nikdy dost.
Čili chápu, že např. osvědčení o vzdělání lze dodat až při případném pohovoru (což je ok), taktéž lék. prohlídka může být nahražena prohlášením o zdrav. způsobilosti.
Co mi není jasné je výpis z Tr.Rej. o bezúhonosti - musí být vždy origo / ov. kopie?
Dále, na pár pozic je vyžadováno potvrzení o jaz. zkoušce, píše se, že se dokládá originálem nebo ov. kopií.
V obou případech mám na mysli jen fázi zasílání žádosti. Samozřejmě, že na případném pohovoru předložím origo, případně jim tam nechám ověřené kopie.
Jak to tedy je, nevíte?
Tak se ukázalo, že výpis z TR chtějí skutečně origo / ov. kopii už před pozváním na pohovor - jedno ministerstvo, kam se hlásím, mě vyzvalo to doplnit, jinak si mě nepozvou. Tím pádem se vyplatí jít pro výpis na soud, kde je to na 1 stranu (ověření pak za 30,-) než na Czech Point, kde je to na 2 strany (ověření pak za 60,-). Solidnější instituce nabízí možnost čestného prohlášení o bezúhonosti + následné doložení, ale to je bohužel výjimka.
Vzdělání stačí čestné prohlášení, origo až na pohovoru. Výjimka je, pokud chtějí nějaké certifikáty, např. jazykové - ty také mohou chtít zaslat předem v ov. kopii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.