Nejste přihlášen/a.
Hezké ránko, potřebuji poradit s doklady. Pas mi bude končit v roce 2021 a občanka v roce 2023, jenže já potřebuji, aby mi ty doklady platili nejméně do roku 2025. Tudíž mě napadlo nahlásit ztrátu pasu a občanky a nechat si vystavit nové, které by měly klasickou platnost 10let od data vystavení. Je to takhle nejlepší způsob, nebo to jde i jinak? Bohužel nebudu mít čas si to zajít vyměnit osobně v letech 2021 a 2023.
Pasů můžeš mít více, není potřeba hlásit ztrátu (mám kolegu, který má pasy čtyři).
O novou občanku můžeš požádat normálně i před ukončením platnosti, akorát myslím, že v takovém případě je výměna zpoplatněná.
majsterjoe: pas by se měl odevzdat při ukončení platnosti, ale platných pasů můžeš mít několik.
Ano, pasů je možné mít více - měl jsem jednu dobu tři, teď mám aktuálně dva, nícméně je potřeba na žádost uvést alespoň formálně důvod, proč potřebujete další pas. Například tedy proto, že potřebujete cestovat i v době, kdy si na ambasádě vyřizujete vízum a během té doby nemáte pas k dispozici. Neplatný pas je nutno vrátit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.