Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva na dobu určitou

Od: fero9 odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer.Jsem od září zaměstnán ve firmě jako zaměstnanec. Smlouva mi končí v unoru příštího roku. Chci se zeptat pokud bych ukončil pracovní poměr dřive jak smlouva v unoru a pokud zaměstnavatel nebude souhlasit s ukončením pracovního poměru co mne čekají za sankce atd? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Na Vašem místě bych nechala smlouvu normálně doběhnout.

Nemáte-li v pracovní smlouvě sjednánu delší výpovědní dobu,

činí výpovědní doba dva měsíce.

Pokud byste zaměstnavateli výpověď doručil do konce listopadu, začala by výpovědní doba běžet 1. prosince a pracovní poměr by skončil 31. ledna 2016. Tzn., že byste získal cca měsíc.

Výpověď je jednostranný právní krok, k výpovědi nepotřebujete souhlas zaměstnavatele. Pokud by zaměstnavatel odmítl výpověď převzít, můžete ji zaslat poštou (doporučeným dopisem s dodejkou).

Něco jiného je dohoda o rozvázání pracovního poměru ► to není výpověď. Dohodu lze uzavřít pouze v případě, že s ní souhlasí obě strany.

Pokud byste přestal chodit do práce, může Vám zaměstnavatel za každý den neomluvené absence strhnout jeden až tři dny (záleží na jeho rozhodnutí) dovolené (i zpětně) a vymáhat škodu, kterou mu svou absencí způsobíte. Po několika dnech absence může zaměstnavatel pracovní poměr zrušit podle § 55, což by pro Vás znamenalo ztrátu nároku na podporu v nezaměstnanosti na dalších šest měsíců (to platí i pro případ, že byste mezitím nastoupil do nového zaměstnání, které by skončilo ve zkušební době ► nové zaměstnání předchozí zrušení "nesmaže").

bruno*
hodnocení

0x

Máte stejná práva jako zaměstnavatel, tedy odejít bez udání důvodu. Bez jakýchkoliv sankcí, či podmínek. (Nebo to platí jen pro tříměsíční zkušební lhůtu? Teď si nejsem jistý, když tak mě opravte).

majsterjoe*

Ani zaměstnavatel tě bruno nemůže vyhodit jen tak když se zrovna třeba špatně vyspí.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Pokud nebude souhlasit, pak skončit nemůžeš. Budeš-li dělat následně problémy, můžeš být vyhozen za hrubé porušení pracovní kázně atd. Což není nic dobrého pro budoucí zaměstnavatele. Vždy je lepší se dohodnout.

Krom toho pokud je sjednána zkušební doba, může pracovní činnost ukončit ze dne na den. Znovu je lepší se domluvit. Pro vzájemné vztahy.

doplněno 04.11.15 21:11:

No to jsem nezmínil. Pochopitelně lze podat ukončení pracovního poměru ale s důsledky výpovědní lhůty.

hodnocení

0x

Normálně podáte výpověď a pracovní poměr skončí uplynutím dvouměsíční výpovědní lhůty. Což Vám vzhledem k aktuálnímu datu asi moc nepomůže, pokud "v únoru" znamená koncem února, tak maximálně o měsíc.

Pokud tedy ještě nejste ve zkušební době?!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]