Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni, nemáte někdo zkušenost s tím jak se získává invalidní důchod? Nebo nevíte nějaký popis - postup na netu? Třeba kdo je na invalidním vozíku nebo něco takového tak to je jasný, ale myslíte že bych ho mohl dostat, když mám duševní poruchu, která na první pohled není vidět, a celkem ani asi žádným objektivním vyšetřením jako EEG nejde dokázat? A jsou z toho pak nějáký další omezení - třeba jako u neschopenky apod? Díky předem za rady Jarda
Dobrý den.
já invalidní duchod nemám,ale mám vzato,že prvním krokem je Vaše diagnoza,kterou nejlépe zná Váš obvodní lékař.A on by měl jako první-pokud uzná,že Vaše diagnoza Vám neumožňuje řádně dlouhodobě (nebo spíš trvale) vykonávat Vaše povolání nabídnout tuto možnost.A pak samozřejmě podklady poslat posudkové komisi.Ta má poslední slovo.A samozřejmě vychází z obdržených lékařských zpráv,nálezu a vyšetření.
Každý občan může kdykoliv dojít na OSSZ příslušnou podle místa svého bydliště a požádat o invalidní důchod. Žádá se na důchodovém oddělení. Referentka Vám vysvětlí, co si máte k vyřízení důchodu přinést. Po sepsání žádosti čekáte na pozvánku k posudkové komisi, která si mezitím vyžádá podklady od Vašeho ošetřujícího lékaře. Posudkáři na základě těchto podkladů zhodnotí Váš zdravotní stav a postoupí záznam z jednání zpátky na důchodové odd., tam se doloží k sepsané žádosti a všechno se pošle na ČSSZ, která vydá rozhodnutí.
Důležité: u komise můžete být uznán třeba plně invalidní, ale pokud nesplníte podmínku pojištěné doby, bude Vaše žádost zamítnuta a důchod Vám nebude přiznán.
Nejvíc patrně záleží na tom, jaký je Váš zdravotní stav a jak to uvede lékař do zprávy pro posudkáře. Posudkáři se opřou o odborná vyšetření, určitě Vám nebudou měřit EEG nebo tak něco. Je dobré se zeptat Vašeho lékaře, jestli Vaše diagnóza dává naději na invalidní důchod nebo ne.
Díky za rady, tam jenom nechápu jak píšou že musí pracovní schopnost poklesnout pod 60 %... To moje už určitě poklesla jenže se bojím aby mě kvůli tomu dřív nevyhodili z práce než mě někam pošlou.
Ale co hlavně nechápu - jak ten doktor pozná jestli člověku doopravy něco je nebo si to jen vymýšlí? To se přece nedá nijak prokázat - když mu budu říkat že se mi každou chvíli točí hlava, omdívám a musím si v průměru 3x denně lehnout, zapomínám a nevím co jsem udělal, pletou se mi písmena a čísla atd.. tak jak to pozná jestli je to pravda nebo si to vymýšlím?
Otázkou kterou nechápeš je, že nevíš jak doktor pozná co ti opravdu je. Odpověď je jednoduchá. Pošlou tě na pozorování na psychiatrickou léčebnu a tam tě budou pozorovat pokud nedojdou k nějakému závěru třeba půl roku.
No jestli se léčíte už déle, doktor si určitě nemyslí, že si to vymýšlíte - to by s Vámi patrně neztrácel čas. Vaše potíže mají pravděpodobně nějaké označení, diagnózu. A je otázka, jestli tato diagnóza je uznatelná jako nemoc, která snižuje pracovní schopnost natolik, že by Vám vznikl nárok na uznání invalidity.
Víš, on to nepozná, on ti buď věří nebo nevěří. Já se zatím většinou setkala jen s těmi nedůvěřivými a díky jejich nedůvěře mám následky na zdraví už celý život. Zdravotní potíže, které mi stále nevěří...Nemůžu pracovat na plný úvazek, zvládám jen na částečný a od té doby co jsem si sehnala práci, je to pár měsíců, jsem navíc stále unavená. V poledne přijdu domů, lehnu si a jen málokdy se odpoledne dostanu ven, únavou se mi zavíraj oči. Někdy si říkám, že se na práci vys..., abych měla čas na sebe, na domácnost, ale ještě to nechci vzdát. A jít se zase doprošovat za lékařem, nemám na to opravdu chuť. Plný invalidní důchod jsem měla, sebrali mi ho, podle nějakého úředníka jsem zdravá...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.