Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cizi potraviny!

Od: vanasi® odpovědí: 21 změna:

Prosim vas,proc jsou v hypermarketu - maslo z Polska,maliny z Maroka,brambory z Francie,olej z Madarska,jogurty z Nemecka?To uz se u nas uz nic nevyrábí?Proc bychom meli jist sunty z Polska a odpad z nemeckych velkoskladu?nebo ze nakupci hypermarketu bere potraviny od distributoru,kteri mu daji nejvetsi uplatek?Proc si stat tohle nehlida a neomezi dovoz cizich potravin,vzdyt nase fabriky a jzd prijdou o zisk?Tohle mi fakt hlava nebere,prosim o vysvetleni.Dekuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

2x

Já si dám ráda švýcarskou čokoládu, francouzský sýr, italské těstoviny, argentinské hovězí...

Důvodem je pochopitelně cena. Zemědělství v zahraničí je více dotované, proto mohou vyrábět levněji. Ale víc než jogurt z polska mě štve palmový olej z rovníkových oblastí. A to téměř ve všem. Nejen že se kvůli tomu svinstvu kácí pralesy, ale ještě je to zdraví škodlivé. A najdete ho skoro všude. Třeba nelze najít ani umělé mléko pro novorozence bez palmového oleje, je v jakékoliv sušence, i sušené plody ho většinou obsahují a vsadím se, že nám ho cpou i do rohlíků. I když o tom se nedočteme. To je panečku byznys. Nejdřív kvůli výrobě palmového oleje zničíme kus planety, nacpeme to všude, aby se tomu člověk mohl jen těžko vyhnout a když se nám zvýší výskyt kardiovaskulárních onemocnění, nacpeme do nich ještě další léky. Na tlak, na snižování cholesterolu... Ještě tomu přispějeme reklamou na zrdavé margariny (Flora), která prý prospívá srdci. Co na tom, že obsahuje palmový olej, který srdci prokazatelně škodí.

majsterjoe*

palmový olej není škodlivý, to je jen argument ochránců deštných pralesů pro jeho zakázání.

72mona3*
Majsterjoe - Skrytá hrozba
Nebezpečí skryté v palmovém oleji se nazývá nasycené mastné kyseliny. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje jich je pouze okolo 7 gramů, v palmovém oleji je to 49 gramů! A tak se ucpávají cévy, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. I česká studie profesora Josefa Šimka z Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové potvrzuje, že palmový olej neobsahuje žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze ty nebezpečné nasycené.
Zdroj: ona.idnes.cz/...

Přesně...místo koupených sušenek jsem se rozhodla, že si upeču sama a ejhle, palm. olej je i v listovém těstě a v Heře !

hodnocení

2x
Proboha proč by měl stát narizovat, co má kdo kupovat nebo prodávat? To fakt potřebujete neustále vodit za ručičku? Dnes je všude takový výběr zboží jako nikdy, a vy ho zase chcete omezovat? Nechápu.
mcmerkurion*

,,,souhlas s názorem,pak by byl zas jeden druh,kterej splňuje normy a hotovo...

hodnocení

2x

Proč to stát nehlídá? Stát nemůže hlídat vše. Vždyť stačí tak málo. Prostě nekupovat Polský šunt či výrobky bez udání výrobce nebo země původu a markety přestanou toto zboží nabízet. Před nedávnem se dal sehnat pouze Čínský česnek, lidé začali vyžadovat česnek od našich pěstitelů a hle? Dnes se dá koupit Španělský, Český. A Čínský je na ústupu. Kvalitnější potraviny se dají koupit docela běžně, byť za vyšší cenu, ale současný nepříznivý stav můžeme ovlivnit sami a snadno.

majsterjoe*
hodnocení

1x

Vždyť to přece není pravda. V hypermarketech najdete i české zboží, netřeba se znepokojovat nad dovozem. A pokud stále bude poptávka po levných napodobeninách z Polska, Německa a pod. tak stále budou v prodeji.

ohneta*
hodnocení

1x

Protože cena.

No jistě, cena. Nabízí se ale otázka, jak může být zahraniční, leckdy z druhého konce světa dovezené zboží levnější, než české?

Ano-CENA! Mám známou,která má invalidní důchod-znám ji,je sama,není ,,z menšiny,,pracovat opravdu nemůže a když zaplatí byt a inkaso,zbyde jí na měsíc cca 1700,-Takže má tak 56,-na den.Kam chodí nakupovat? Lídl a Kaufland,tady není nad čím uvažovat,počty jsou to jednoduché.

Promiňte,ale Lidl má kvalitní zboží i české, jak potraviny,tak oblečení atd. Opravdu tam nepracuju ;).

Však já tam taky ráda zajdu,mám to z práce po cestě domů,takže docela často. Ano,s kvalitou jsme u nás doma spokojeni.

Ale jak velká kupní síla je těchto nízkopříjmových občanů? Nesvádějme ten stav na tyto lidi bez možnosti výběru. Vidím spostu lidí u drahých aut s odpadky v nákupním vozíku.

joudic*
hodnocení

0x

ve kterem? asi myslite Lidl, kde jsem byl jen jednou, nebylo tam absolutne nic ceskeho, ani voda ...to by mi asi nevadilo, ale jsou to same "noname" znacky, same nahrady znackovych potravin.

majsterjoe*

No Lidl má sice spousty německého zboží, ale za to spousty kvalitního. A to je fakt.

Ale především v Německu... u nás je to horší...porovnejte, pokud můžete...

72mona3*
hodnocení

0x
Jde o obchod. Dováží se levnější a české firmy zase mají odbyt v cizině... Přesto o české výrobky na českém trhu není zas až taková nouze. Jen si připlatíme. To, jestli jsme jako stát soběstační (jestli naše výroba pokryje naši poptávku), to už je jiná pohádka... Mona

mcmerkurion*
hodnocení

0x

...takže,nikde není dané,že potraviny z ciziny jsou šunty,ale jsou schopni to prodat levněji (vliv na to mají dotace)

...i naši výrobci dokáží udělat na zakázku šunt

...i naše fabriky se stěhují do ciziny (piškoty Opavia.elektrospotřebiše ETA a jiné)

...co s tím má co společnýho stát? je na nás,na zákazníkách,co koupíme

...jestliže řetězec nakupuje,tam kde je to lacinější,je to přeci v jeho zájmu nejvíce vidělat (dělají to všichni,ať podnikatel,nebo zákazník,a kdo tvrdí,že se nesnaží ušetřit,tak kecá)

...ono se dá koupit kvalitní zboží,jen e někdy holt dražší

...není to problém jen našeho státu,doporučuji shlédnout dokument "Zpráva o skutečné ceně laciných potravin" zde:

Zpráva o skutečné ceně laciných potravin

doplněno 02.11.15 21:05: oprava: má být samozřejmě "vydělat" a .ono se dá koupit kvalitní zboží,jen je někdy holt dražší...

bruno*
hodnocení

0x

Inu, máme tržní hospodářství, cla v EU až tak neomezují, ochrana domácích produktů proti dovozu neexistuje (muselo by se dotovat státem) atd. Když se do kalkulace vejde i cena za dopravu, pak dovážíme. Proto máme silnice i dálnice plné těch zasr... kamiónů.

buss
hodnocení

0x

Nejezte cizí, když se vám nelíbí, hledejte naše, jde o ZISK! Proč jsou naše dražší? Můžete se svobodně rozhodnout, co a kde budete kupovat, je to na vás. Taktéž je svoboda odkud se bude dovážet (mimo vyýjímek).
Chcete náš počítač, kdo ho vyrábí? Nebádejte nad tím, pokud to nechcete změnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]