Nejste přihlášen/a.
Prosim vas,proc jsou v hypermarketu - maslo z Polska,maliny z Maroka,brambory z Francie,olej z Madarska,jogurty z Nemecka?To uz se u nas uz nic nevyrábí?Proc bychom meli jist sunty z Polska a odpad z nemeckych velkoskladu?nebo ze nakupci hypermarketu bere potraviny od distributoru,kteri mu daji nejvetsi uplatek?Proc si stat tohle nehlida a neomezi dovoz cizich potravin,vzdyt nase fabriky a jzd prijdou o zisk?Tohle mi fakt hlava nebere,prosim o vysvetleni.Dekuji.
Já si dám ráda švýcarskou čokoládu, francouzský sýr, italské těstoviny, argentinské hovězí...
Důvodem je pochopitelně cena. Zemědělství v zahraničí je více dotované, proto mohou vyrábět levněji. Ale víc než jogurt z polska mě štve palmový olej z rovníkových oblastí. A to téměř ve všem. Nejen že se kvůli tomu svinstvu kácí pralesy, ale ještě je to zdraví škodlivé. A najdete ho skoro všude. Třeba nelze najít ani umělé mléko pro novorozence bez palmového oleje, je v jakékoliv sušence, i sušené plody ho většinou obsahují a vsadím se, že nám ho cpou i do rohlíků. I když o tom se nedočteme. To je panečku byznys. Nejdřív kvůli výrobě palmového oleje zničíme kus planety, nacpeme to všude, aby se tomu člověk mohl jen těžko vyhnout a když se nám zvýší výskyt kardiovaskulárních onemocnění, nacpeme do nich ještě další léky. Na tlak, na snižování cholesterolu... Ještě tomu přispějeme reklamou na zrdavé margariny (Flora), která prý prospívá srdci. Co na tom, že obsahuje palmový olej, který srdci prokazatelně škodí.
palmový olej není škodlivý, to je jen argument ochránců deštných pralesů pro jeho zakázání.
Proč to stát nehlídá? Stát nemůže hlídat vše. Vždyť stačí tak málo. Prostě nekupovat Polský šunt či výrobky bez udání výrobce nebo země původu a markety přestanou toto zboží nabízet. Před nedávnem se dal sehnat pouze Čínský česnek, lidé začali vyžadovat česnek od našich pěstitelů a hle? Dnes se dá koupit Španělský, Český. A Čínský je na ústupu. Kvalitnější potraviny se dají koupit docela běžně, byť za vyšší cenu, ale současný nepříznivý stav můžeme ovlivnit sami a snadno.
No jistě, cena. Nabízí se ale otázka, jak může být zahraniční, leckdy z druhého konce světa dovezené zboží levnější, než české?
Ano-CENA! Mám známou,která má invalidní důchod-znám ji,je sama,není ,,z menšiny,,pracovat opravdu nemůže a když zaplatí byt a inkaso,zbyde jí na měsíc cca 1700,-Takže má tak 56,-na den.Kam chodí nakupovat? Lídl a Kaufland,tady není nad čím uvažovat,počty jsou to jednoduché.
Promiňte,ale Lidl má kvalitní zboží i české, jak potraviny,tak oblečení atd. Opravdu tam nepracuju .
Však já tam taky ráda zajdu,mám to z práce po cestě domů,takže docela často. Ano,s kvalitou jsme u nás doma spokojeni.
Ale jak velká kupní síla je těchto nízkopříjmových občanů? Nesvádějme ten stav na tyto lidi bez možnosti výběru. Vidím spostu lidí u drahých aut s odpadky v nákupním vozíku.
...takže,nikde není dané,že potraviny z ciziny jsou šunty,ale jsou schopni to prodat levněji (vliv na to mají dotace)
...i naši výrobci dokáží udělat na zakázku šunt
...i naše fabriky se stěhují do ciziny (piškoty Opavia.elektrospotřebiše ETA a jiné)
...co s tím má co společnýho stát? je na nás,na zákazníkách,co koupíme
...jestliže řetězec nakupuje,tam kde je to lacinější,je to přeci v jeho zájmu nejvíce vidělat (dělají to všichni,ať podnikatel,nebo zákazník,a kdo tvrdí,že se nesnaží ušetřit,tak kecá)
...ono se dá koupit kvalitní zboží,jen e někdy holt dražší
...není to problém jen našeho státu,doporučuji shlédnout dokument "Zpráva o skutečné ceně laciných potravin" zde:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.