Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou ve zkušební době

Od: tomaskovabara odpovědí: 3 změna:

V jedné práci jsem dala výpověď (konec září) a hned nastoupila do nové (říjen). Mám nárok na dovolenou i když jsem ve zkušení době?

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Kovis zkombinoval poměrnou část dovolené,

na kterou vznikne nárok až po odpracování 60 pracovních směn,

s dovolenou za odpracované dny.

V případě dovolené za odpracované dny vzniká za každých 21 odpracovaných směn nárok na jednu dvanáctinu roční výměry dovolené (maximálně na dvě dvanáctiny roční výměry).

V případě poměrné části dovolené je nárok na jednu dvanáctinu výměry za každý celý odpracovaný měsíc.

______

Příklad:

Pokud byste u tohoto zaměstnavatele pracovala od 1. 10. do 31. 12., vznikl by nárok na tři dvanáctiny výměry. Pokud by zaměstnání skončilo 30. prosince, byl nárok jenom na dvě dvanáctiny.

_____

Čerpání dovolené se z hlediska nároku na dovolenou posuzuje jako odpracovaná doba.

Dovolenou lze poskytnout i před vznikem nároku za předpokladu, že zaměstnanec do konce roku nebo do ukončení zaměstnání splní podmínky pro vznik nároku na dovolenou.

Jde-li Vám o dovolenou kolem vánočních svátků, mohl by Vám ji podle mne zaměstnavatel poskytnout. Čerpání dovolené ale určuje on, takže bude záležet na jeho rozhodnutí.

hodnocení

2x

Nárok na dovolenou nesouvisí se zkušební dobou, ale dobou, po kterou jste zaměstnaná. Musíte odpracovat 60 dnů, poté můžete čerpat za každých 21 dní dovolenou v délce 1/12 z celkového fondu roční dovolené. Jen připomenu, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel.

figurek*
hodnocení

0x

jj, je to problém, který jsem taky zažil. Když nastoupíte do práce k prvnímu říjnu, pak máte potíž s dovolenou mezi vánočními svátky.

říjen 21 pracovních dnů

listopad 20 pracovních dnů

prosinec 21 pracovních dnů, bez těch čtyř dnů mezi svátky jen 17 pracovních dnů

Všechny čtyři pracovní dny na konci letošního prosince se vám do šedesátidenního limitu nevejdou.

Možná že vám podepíší dovolenou až na třicátý a jednatřicátý prosinec. Jestli pracujete někde ve fabrice která bude přes vánoční svátky mimo provoz, pak si asi budete muset vzít pár dní neplaceného volna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]